Standard za bežično punjenje električnih automobila

image

Induktivno odnosno bežično punjenje električnih automobila kudikamo je jednostavniji način punjenja električnih automobila budući da nema potrebe za petljanjem s kablovima ili traženjem punionica s odgovarajućim priključkom.

Pogotovo ako u takvu jednadžbu uvrstite i nepovoljne vremenske uvjete.

Tvrtka Mahle je razvila odgovarajući sustav pozicioniranja koji omogućava električnom automobilu da se jednostavno, pouzdano i precizno postavi točno iznad zavojnice za punjenje instalirane u podu, a koji je nedavno priznat od Međunarodnog udruženja automobilskih inženjera (SAE) kao globalni standard za bežično punjenje....

(0 glasova)

Digitalnija, luksuznija i učinkovitija

image

Za promjene se morate dobro zagledati, ali zaista se radi o posve novoj generacija Panamere. Ne samo jer u Porsche koriste G3 kodno ime već i zbog karoserijskih razlika.

Poput otvora na prednjoj masci iznad registracije, izraženijih oblina lukova kotača ili stražnjeg dijela s prozorom bez okvira kao podsjetnik na model 911.

Uostalom, ekipa iz Zuffenhausena nema običaj raditi redizajn dva puta za redom. Novosti govore kako su sada samo hibridne varijante s V6 i V8 motorima u igri s...

(0 glasova)

Redizajnirani Hyundai Tucson

image

Kada je 2020. Hyundai premijerno pokazao novu generaciju svog kompaktnog, 4,5 metra dugačkog SUV-a, malo je tko ostao imun na njegovu radikalnu promjenu dizajna.

Uspjeh međutim nije izostao, a Tucson se prometnu u jednog od najpoželjnijih i najprodavanijih modela kako u Hrvatskoj tako i u ostatku svijeta.

Nakon četiri godine, vrijeme je za uobičajeni redizajn no novi model koji bi na tržište trebao stići u proljeće 2024. neće donijeti tako radikalne promjene.

Barem ne izvana gdje takozvana parametrijska svijetla i...

(0 glasova)

Multienergetska platforma i učinkovitost

image

Nova generacija donosi širok raspon pogonskih sklopova, uključujući električne i dizelske varijante te buduću verziju na vodik.

Tu je i novi moderniji izgled, koji je izveden po uzoru na putničke modele, a dominira prednja maska s vertikalnim letvicama te LED svjetla u obliku slova C.

Renault ističe kako je otpor zraka smanjen za 20 posto u odnosu na prethodni model, što, osim manje potrošnje, osigurava nižu razinu buke u unutrašnjosti.

Najavljene su četiri izvedbe Blue dCi motora, sa 105, 130,...

(0 glasova)

Volvo EM90 luksuzni monovolumen

image

Kao i Zeekr 009, Volvo EM90 temelji se na Geelyjevoj SEA platformi i ima stražnji motor od 200 kW u kombinaciji s baterijom od 116 kWh za doseg do 738 km prema kineskom standardu CLTC.

Izvedba s pogonom na sva četiri kotača bit će dostupna kasnije.

Elektromotor snage 200 kW (236 KS) omogućuje ubrzanje od 8,3 sekunde, ali se EM90 više fokusira na udobnost putnika nego na performanse.

Tehnički podaci postaju važniji na stanici za punjenje, gdje će biti potrebno...

(0 glasova)

Maserati MC20 Notte

image

MC20 Notte je prva limitirana serija supersportskog modela MC20, a budući da notte na talijanskom znači noć, sve je u znaku noći, odnosno crne boje.

Crpeći inspiraciju iz svijeta utrka, tim Maserati Fuoriserie je u razvoju MC20 Notte surađivao s Andreom Bertolinijem, Maseratijevim referentnim vozačem i bivšim GT1 svjetskim prvakom s Maseratijem.

Crna boja dominira, a prelazi iz sjajne crne u magnetsku mat nijansu 'nero essenza', uz detalje od srebra ili mat bijelog zlata.

MC20 Notte  vozi na 20 inčnim...

(0 glasova)

BMW Personal Pilot L3 vozi sam

image

BMW Personal Pilot L3 naziv je nove funkcije koja vozača oslobađa vožnje u određenim situacijama te umjesto njega kontrolira brzinu automobila, udaljenost od vozila ispred i položaj unutar vozne trake.

Nova opcija moći će se naručiti za novi BMW serije 7 (osim za modele i7 eDrive50 i i7 M70 xDrive) od prosinca, a prva vozila s tim sustavom naći će se na cesti od ožujka sljedeće godine.

Autonomna vožnja razine 3 nudit će se isključivo za njemačko tržište po cijeni...

(0 glasova)

160 km dosega u 5 minuta

image

Projekt je nazvan "100-in-5", odnosno 100 milja (160 km) u 5 minuta, a uz StoreDot XFC baterijske ćelije s mogućnošću ekstremno brzog punjenja, predstavljen je i prototip XFC baterijskog modula koji bi trebao naći u prototipu Polestar 5 sljedeće godine.

Prema navodima proizvođača, XFC ćelije se veličinom i potrebama za hlađenjem mogu uklopiti u postojeće baterijske module te ne zahtijevaju posebnu konstrukciju baterije

Dvije tvrtke planiraju demonstrirati StoreDotovu XFC tehnologiju u punoj veličini u prototipu Polestar 5 sljedeće godine, ali...

(0 glasova)

Počela prodaja Prius Plug in Hybrida

image

Toyota Prius prvi je hibridni model koji se masovno proizvodio te u protekle četiri generacije i 25 godina postao sinonim za učinkovitost i pouzdanost.

Iako Toyota ističe kako ne zanemaruje električni pogon, smatraju kako će u doglednoj budućnosti hibridi još uvijek imati značajnu ulogu, pogotovo plug-in hibridi s velikom električnom autonomijom.

Novi Plug-in Hybrid nešto je kraći od prethodnog modela te u duljinu mjeru 4.599 mm, ali je dizajn ne samo puno atraktivniji već i aerodinamičniji, što je dodatno povećali...

(0 glasova)
Pretplati se na ovaj RSS feed