Mercedes-Benz Concept CLA: 750 km dosega

image

Concept CLA koristi pogon iz koncepta Vision EQXX, koji uspio prevesti više od 1.000 km s jednim punjenjem.

Mercedes navodi da se radi i konceptu koji je vrlo blizu serijskoj proizvodnji te najavljuje nadolazeću obitelj kompaktnih automobila.

Prema riječima izvršnog direktora Ole Kalleniusa, kompaktna gama trebala bi imati coupe s četvora vrata, karavan i dva SUV-a.

Concept CLA ima električni sustav s naponom od 800 V koji omogućuje snagu punjenja do 250 kW, odnosno punjenje energije dostatne za 400 km...

(0 glasova)

BMW Vision Neue Klasse

image

Neue Klase ima sve elemente BMW dizajna, ali su oni interpretirani u ponešto modernijem obliku.

Navodno se radi o konceptu koji je blizu serijske proizvodnje, pa bi ovako nekako trebala izgledati nova serija 3, a na ovoj platformi će se proizvoditi i SUV model.

No možda je važnije pogledati što donosi pogon budućih modela, a radi se o šestoj generaciji eDrive električnog pogona pri čemu bi se ukupna učinkovitost vozila trebala povećati za 25 posto.

Bolja energetska učinkovitost bi se...

(0 glasova)

Pametni znaju čemu služi pojas

image

Opelovi inženjeri već su 1960-ih testirali sigurnosne pojaseve te uvidjeli njihov značaj u zaštiti osoba u automobilu u slučaju sudara.  

Već u travnju 1968. Opel Kadett, Admiral i Diplomat, između ostalih, mogli su se naručiti sa sigurnosnim pojasevima na prednjim sjedalima. Manta A coupe je s pojasevima stigla u listopadu 1970.

Sigurnosni pojasevi postaju dostupni kao standard i u sportskim modelima , u modelu Kadett B Rallye iz 1967. i Commodore A GS godinu poslije.

Istovremeno, Opel je rano...

(0 glasova)

Što su sintetička goriva?

image

Jedna od najvažnijih tema kojom se bavi europska auto industrija je zabrana prodaje vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem nakon 2035. , ali nije do kraja sigurno što će se u stvari dogoditi.

Njemačka je tražila (i dobila) izuzeće za korištenje sintetičkih (tzv. e-goriva) nakon 2035. pa će vozila s klasičnim motorima moći koristiti e-gorivo i biti CO 2 neutralna.

O kakvim se gorivima radi i kako se proizvode?

Sintetička goriva nisu dobivena iz sirove nafte već su kemijskim putem,...

(0 glasova)

Renault Alpine: vodik umjesto benzina

image

Ferrari i Porsche podupiru sintetička e-goriva kao CO 2 neutralno rješenje za motore s unutarnjim izgaranjem nakon zabrane korištenje benzina i dizela, ali Alpine planira koristiti vodik.

Iako će Alpine lansirati potpuno električnu liniju modela počevši od 2024. s modelom A290, istodobno će razviti tehnologiju koja koristi vodik kao gorivo za motore s unutarnjim izgaranjem.

Europska unija je donijela uredbu da svi novi automobili koji će biti u prodaji nakon 2035. moraju imati nultu emisiju štetnih plinova, a sintetička e-goriva...

(0 glasova)

Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV

image

Ovo je prvo je Mazdino vozilo u masovnoj proizvodnji s rotacijskim motorom tijekom 11 godina otkako se prestala proizvoditi Mazda RX-8 u lipnju 2012. godine.

MX-30 e-Skyactiv R-EV jedinstveno je plug-in hibridno električno vozilo  koje daje novu svrhu Mazdinom jedinstvenom rotacijskom motoru.

Kompaktni i lagani motor s unutarnjim izgaranjem pokreće generator koji ili puni bateriju ili daje dodatnu snagu ako je potrebno. Vozilo uvijek pokreće električni motor.

Motor s unutarnjim izgaranjem je vrlo kompaktan te ima radijus od samo 120...

(0 glasova)

Mercedes-Benz Vision One-Eleven

image

Vision One-Eleven je supersportski dvosjed impresivnog dizajna, s "Gullwing" vratima te je homage modelu C111, kojeg je za potrebe razvoja i testiranja proizvedeno 16 primjeraka krajem 1960-ih i početkom 1970-ih.

Za pogon se koriste dva elektromotora s aksijalnim magnetskim tokom britanske tvrtke Yasa (koja je u vlasništvu Mercedes-Benza) te cilindrične baterije hlađene tekućinom i novom kemijom razvijenom u Mercedes-AMG odjelu Formule 1.

Iako nisu objavljeni nikakvi podaci o snazi i dosegu, Mercedes-Benz ističe kako jedinstveni pogon ima “potencijal podići električnu...

(0 glasova)

Renault H1st Vision: čovjek u središtu

image

Koncept je opremljen funkcionalnim i inovativnim tehnologijama koje ilustriraju njegovu viziju buduće mobilnosti usmjerene na čovjeka  - H1 st vision (Human First vision – Vizija u čijem je središtu čovjek).

H1 st vision je na određeni način i izlog budućih Renaultovih, a vizualno slijedi dizajn modela Scenic Vision, predstavljenog u svibnju prošle godine.

Automobil ujedno ima svojeg virtualnog dvojnika u digitalnom svijetu u kojem komuniciraju sustavi koji su trenutačno neovisni (infrastruktura, energija, javne usluge, korisnici drugih kategorija).

To omogućuje modeliranje,...

(0 glasova)

S-klasa se sama odvezla s trake

image

U Mercedesovoj tvornici u Sindelfingenu započela je proizvodnja nove S-klase. Automobil se samostalno , bez vozača, spustio s proizvodne linije te se automatski odveza približno 1,5 kilometara do utovarnog prostora unutar tvornice. Kako bi se osiguralo da automobil pouzdano dođe do svog odredišta, koristila se novo razvijena i patentirana tehnologija. Kamere, radarski i ultrazvučni senzori zajedno djeluju s moćnim softverom kako bi neovisno ubrzali i kočili S-klasu i osigurali da pouzdano ostane na željenoj putanji. Cilj ovog pilot projekta je...

(0 glasova)

Autonomna vožnja još inteligentnija

image

Nova S-klasa u jesen će omogućiti dodatni veliki korak prema autonomnoj vožnji - Active Distance Assist DISTRONIC i Active Steering Assist sustavi sada još više pružaju podršku vozaču u održavanju sigurne udaljenosti i pri upravljanju, a brzina vozila se sada također automatski namješta u zavojima i na križanjima. Također su tu Active Emergency Stop Assist i značajno poboljšani Active Lane Change Assist sustav.Uz unaprijeđene sustave kamere i radara, nova Mercedes S-klasa imat će još bolji pogled na prometnu situaciju. Po...

(0 glasova)