Volkswagen integrirao ChatGPT u svoja vozila

image

 Volkswagen će biti prvi serijski proizvođač koji će u svojim modelima ponuditi Chat GPT kao standardnu funkciju od drugog kvartala ove godine.

Novi chatbot nastao je u suradnji s tvrtkom Cerence Inc., a nudit će se u kombinaciji s najnovijom generacijom infotainmenta u sljedećim modelima: ID.7, ID.4, ID.5, ID.3, novi Tiguan i novi Passat te novi Golf.

Integracija ChatGPT-a u glasovni asistent nudi mnoštvo novih mogućnosti koje daleko nadilaze prijašnje glasovno upravljanje.

Na primjer, IDA glasovni asistent može se koristiti...

(0 glasova)

Infotainment u prvom planu

image

Hyundai Mobis (Huyndaijeva divizija za digitalna rješenja) je najavio prvi svjetski QL zaslon za automobile.

QL zaslon kombinira "Quantum Dot" tehnologiju, koja poboljšava reprodukciju boja za realističniji prikaz izvornih boja, "Local Dimming" tehnologiju, koja povećava kontrast između svijetlih i tamnih boja za precizniju kvalitetu slike.

QL zaslon je prepoznat kao vrhunski proizvod sljedeće generacije te kvalitetom odgovara trenutno popularnim OLED zaslonima, čija visoka cijena ograničava široku primjenu.

Nasuprot tome, QL zaslon se smatra jednakim OLED-u u pogledu performansi, ali nudi...

(0 glasova)

Novo iskustvo interakcije vozača i automobila

image

Povezivost je posljednjih godina vrlo popularna riječ u automobilskoj industriji, a proizvođači automobila diljem svijeta nastoje integrirati vrhunsku komunikacijsku tehnologiju u svoja vozila.

Također se intenzivirala i suradnja između proizvođača potrošačke elektronike i proizvođača automobila te dodatno potaknula razvoj različitih sustava povezivosti.

Tako su sustavi povezivosti postali nezaobilazni dio vozila, a povećanje brzine prijenosa podataka putem mobilne mreže značajno je povećalo njihove mogućnosti. No, pravi razvoj tek počinje i u ovom segmentu nas očekuje najviše novih rješenja.

Mercedes-Benz će za...

(0 glasova)

Novi Apple CarPlay preuzima sve funkcije

image

Apple CarPlay bi uskoro trebao preuzeti cijelu vašu nadzornu ploču, a ne samo zaslon infotainment sustava, što bi se trebalo dogoditi s novom verzijom koja je najavljena za sljedeću godinu.

Do sada su CarPlay (kao i Google Android Auto), postojali kao softver koji se izvodio neovisno o vozilu, s vrlo ograničenom kontrolom nad funkcijama automobila.

Zbog toga su korisnici morali izlaziti iz aplikacije kako bi prilagodili neke funkcije koje nisu dio CarPlay sučelja.

Nova verzija CarPlaya ponudit će znatno više...

(0 glasova)

Prvi automobil s tirkiznim svjetlima

image

Ako ste pomislili da je riječ o tuniranom vozilu ili kakvom marketinškom triku, lako bi ste pogriješili.

Riječ je o tome da je Mercedes postao prvi globalni proizvođač koji je dobio dopuštenje za legalno korištenje specijalne boje svjetala prilikom autonomne vožnje.

Mjesta gdje to mogu koristiti su dvije američke savezne države, no dok je to u Kaliforniji isprva limitirano na dvije godine, u Nevadi serijska vozila smiju biti opremljena takvom tehnologijom od modelske godine 2026. pa dok ne uđu u...

(0 glasova)

Revolucija pogona električnih automobila

image

Ideja stavljanja elektromotora u kotač postoji jednako dugo kao i električni pogon, no to bi značajno povećalo neovješenu masu i vrlo nepovoljno se odrazilo na vozna svojstva.

Stoga sva rješenja koja su na ovom tragu, postavljaju elektromotor uz kotač te prenose snagu kratkim vratilom. No, sva ova rješenja imaju i prijenosnik te homokinetički zglob (ako se radi o pogonu prednjih kotača).

"Uni Wheel" također postavlja elektromotor blizu kotača te se spaja kratkim vratilom, ali tu završava sva sličnost s postojećim...

(0 glasova)

Nio ima 30 stanica za zamjenu u Europi

image

Vozilo se automatski naveze i pozicionira na rampu za zamjenu i roboti samostalno skinu vijke i konektore, odvoje bateriju koja se odvozi u skladište, a sustav dostavlja punu bateriju koja se onda spoji na vozilo.

Cijeli proces traje 277 sekundi, odnosno manje od 5 minuta. Nakon skidanja se svaka baterija testira i ako je ispravna ide na punjenje, a u slučaju nekih grešaka baterija se mora servisirati prije ponovnog punjenja.

Kupac procesom upravlja preko aplikacije na telefonu ili infotainment zaslonu...

(0 glasova)

Standard za bežično punjenje električnih automobila

image

Induktivno odnosno bežično punjenje električnih automobila kudikamo je jednostavniji način punjenja električnih automobila budući da nema potrebe za petljanjem s kablovima ili traženjem punionica s odgovarajućim priključkom.

Pogotovo ako u takvu jednadžbu uvrstite i nepovoljne vremenske uvjete.

Tvrtka Mahle je razvila odgovarajući sustav pozicioniranja koji omogućava električnom automobilu da se jednostavno, pouzdano i precizno postavi točno iznad zavojnice za punjenje instalirane u podu, a koji je nedavno priznat od Međunarodnog udruženja automobilskih inženjera (SAE) kao globalni standard za bežično punjenje....

(0 glasova)

BMW Personal Pilot L3 vozi sam

image

BMW Personal Pilot L3 naziv je nove funkcije koja vozača oslobađa vožnje u određenim situacijama te umjesto njega kontrolira brzinu automobila, udaljenost od vozila ispred i položaj unutar vozne trake.

Nova opcija moći će se naručiti za novi BMW serije 7 (osim za modele i7 eDrive50 i i7 M70 xDrive) od prosinca, a prva vozila s tim sustavom naći će se na cesti od ožujka sljedeće godine.

Autonomna vožnja razine 3 nudit će se isključivo za njemačko tržište po cijeni...

(0 glasova)