Dacia Sandrider za Dakar 2025

image

Nakon Dustera, Dacia sada ima i Sandrider, a buggy s karoserijom od ugljičnih vlakana, kojeg je konstruirao britanski Prodirive, zadržava logiku Dacia automobila te nema nepotrebnih dodataka, ali s fokusom na aerodinamiku i terenske mogućnosti.

Ugradnjom najosnovnijih panela na karoseriji Dacia je smanjila masu Sandridera za oko 15 kg, a u pustinji je svaki gram važan.

Ipak za razliku od Manifesta, Sandider ima vrata, a podvozje je posebno ojačano kako bi preživjelo torturu vožnje po pustinji.

Pokreće ga 3.0 V6...

(0 glasova)

Sainz u Audiju osvojio Dakar

image

Veteran svjetskih relija, Carlos Sainz je u svom 17. nastupu nakon ukupno 8.000 km i 4.700 km brzinskih ispita, osvojio svoj četvrti Dakar i prvi s Audijem.

Druge dvije posade u kojima su za upravljačem bili Mattias Ekström i Stepahen Peterhansel, završili su kao 26. i 30. u ukupnom poretku.

Audijev prototip RS Q e-tron napravljen za reli Dakar koristi  2-litarski četverocilindarski turbo motor iz DTM-serije snage 200 kW (272 KS) koji služi samo za proizvodnju električne energije.

Po jedan...

(0 glasova)

Audi RS Q etron za Dakar 2024

image

Nemojte da vas oznaka e-tron zbuni. Da, Audijev prototip RS Q e-tron napravljen za reli Dakar koristi električno pokretane osovine i ima 52 kWh litij-ionsku bateriju no tu je i 2-litreni četverocilindarski turbo iz DTM-serije u službi generatora struje.

Prve godine na putu do uspjeha stajali su većinom tehnički problemi, druge su Audi zadesile nesreće u kojima su sudjelovale njihove top posade na čelu sa Carlosom Sainzom i Stephane Peterhanselom.

Sigurnost je stoga jedno od pet točaka na kojima je...

(0 glasova)

Dacia ulazi u motorsport

image

Dacia će se uključiti u ovaj projekt oslanjajući se na vještine Renault Grupe i britanske grupacije Prodrive, specijalizirane za automobilističke sportove i inženjering te svjetski poznate po razvoju prototipova za relije izdržljivosti.

Od 2024. godine, uključujući i tijekom testnih faza, deveterostruki francuski svjetski prvak u reliju Sébastien Loeb i španjolska vozačica relija Cristina Gutiérrez Herrero službeno će se utrkivati za Daciju

Dacijin trkaći automobil za Reli Dakar pogonit će sintetičko gorivo koje dobavlja Aramco.

Za Daciju je Reli Dakar testni...

(0 glasova)

Ford Ranger Raptor ide na Dakar

image

Kako ističu u Fordu, motiv za nastup na Dakaru je činjenica da je to jedina velika svjetska utrka koju nisu osvojili, pa se nadaju upotpuniti kolekciju trofeja i jedinim koji im nedostaje.

Na prvi nastup idu s pick-up modelom Ranger Raptor, kojeg u serijskoj izvedbi pokreće 3,5-litarski V6 motor s gotovo 300 KS, a koji će za biti dodatno pojačan za ovu namjenu.

U pripremama za nastup u Saudijskoj Arabiji, Ford će nastupiti i na relijima Baja España Aragón i...

(0 glasova)

Porsche 919 Hybrid na utrci izdržljivosti

image

Porsche će na FIA utrci izdržljivosti nastupiti s dva vozila 919 Hybrid klase LMP1 , a branit će naslov u sezoni 2017. sa startnim brojevima 1 i 2, u FIA svjetskom prvenstvu utrka izdržljivosti s vrhuncem 24-satne utrke u Le Mansu. Porscheov cilj je osvojiti hat trick.

Organizatori FIA i ACO potvrdili su nastup dvaju Porscheovih vozila i imenovanje novog tima vozača. Hibridni trkaći automobil Porsche 919 Hybrid pod startnim brojem 1 dijele Neel Jani (33, Švicarska), Andre Lotterer (35,...

(0 glasova)

Honda Civic Type R turneja na najboljim trkalištima

image

Nakon što je Honda Civic Type R doslovno pomela konkurenciju ostvarivši najbolje vrijeme kruga na stazi Nürburgring Nordschleife u svojoj klasi u svibnju 2014. godine, u Hondi su se dosjetili dobre ideje: posjetiti sve relevantne staze u Europi te ostvariti relevantna vremena. Svoj trag Civic Type-R je ostavio na stazama u Silverstoneu, Spa-Francorchampsu, Monzi, Estorilu i Hungaroringu.

Silverstone

Prva stanica je bila Silverstone, dom Velike nagrade Britanije, a za vozača je odabran Matt Neal, trostruki prvak Britanskog prvenstva turističkih automobila...

(0 glasova)

Počinje nova Croatian Drift Challenge sezona

image

Prva utrka Croatian Drift Challengea starta 8. svibnja 2016., a organizatori uz već poznata imena najavljuju i četiri nova vozača. Prošlogodišnji pobjednik je Marin Pirić te će i ove godine uz Marka Brkljačića, Darija Folera i Uroša Berdajsa imati dosta posla s Igorom Tabakom, Brunom Stergarom, Jurom Poljakom, Karlom Pavičićem, Šorak Goranom i ostalima koji se svakom utrkom sve više utreniravaju i približavaju postoljima.

U novoj sezoni Croatian Drift Challenge će odvoziti i strani vozači - Clemensu Kaudereru pridružit će...

(0 glasova)

Tehnologija sportskih automobila

image

Za većinu vožnja automobila je prebacivanje od točke A do točke B. No, za istinske ljubitelje vožnje to je mnogo više. Gotovo savršena simbioza čovjeka i stroja koji se stapaju u jedno. To se najbolje može uvidjeti i osjetiti na zavojitoj cesti kada pravi sportski automobili komuniciraju s vozačem na način da mu ukazuju kako će se ponašati i što vozač mora učiniti da bi brzo i sigurno svladao određenu konfiguraciju ceste. Kod konstantnog naginjanja automobila čas u jednu, čas...

(0 glasova)