Tesla otpušta 10 posto radnika

image

Kako je najprije prenijela američka web stranica Electrek, interni e-mail izvršnog direktora Elona Muska navodi da je Tesla odlučio smanjiti broj radnih mjesta u svijetu za "više od deset posto".

Nije tajna kako se Tesla bori s padom prodaje te sve intenzivnijim ratom cijena za električna vozila, kojeg su dobrim dijelom i sami izazvali što im sad dolazi na naplatu.

Također, loš znak je da su Drew Baglino, viši potpredsjednik zadužen za razvoj baterija te Rohan Patel, potpredsjednik za javnu...

(0 glasova)

Rimac baterijski sustavi za BMW

image

Suradnja s BMW Grupom označava značajnu prekretnicu za Rimac Technology, budući da predstavlja najveći i najambiciozniji projekt koji je tvrtka imala do sada.

Ovakav razvojni iskorak zahtijeva uspostavu kompleksnih i velikih automatiziranih proizvodnih linija za baterije koje će biti smještene u novom Rimac Kampusu u blizini Zagreba.

Značajan dio kampusa bit će posvećen upravo ovom projektu, što naglašava predanost tvrtke partnerstvu s BMW Grupom.

Pojedinačne snage i stručnost ovih tvrtki međusobno se nadopunjuju na iznimno produktivan način.

Strategija elektrifikacije BMW...

(0 glasova)

Poticaji za EV od 22 travnja

image

Kao što je već bilo i najavljeno u pozivu prodavačima prije mjesec i pol dana, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, konačno je objavio i Javni poziv za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila.

Sufinanciranje kupnje je moguće za nekoliko vrsta vozila pri čemu je najveći iznos do 40% vrijednosti vozila ili do najviše:

  •         2.500 € za električne motocikle, skutere i četverocikle (električni bicikli nisu uključeni),
  •         9.000 € za električne automobile i automobile...
(0 glasova)

U Hrvatskoj predstavljen C-HR Plug-in

image

Jučer je u hotelu Zonar službeno predstavljen popularni Toyota crossover – Toyota C-HR. Ovaj događaj motiviran je dolaskom prvog C-HR PLUG-IN HIBRID modelana tržište.

Toyota C-HR je automobil koji za Toyotu ima vrlo bitnu ulogu u segmentu crossovera s vrlo upečatljivim dizajnomkako iznutra tako i izvana. CHR je svojom prvom generacijom želio Toyotu odmaknuti od svakodnevnih vozila u čemu je svakako i uspio što potvrđuje i nova, vrlo atraktivna druga generacija.

U Toyoti su istaknuli da je novi...

(0 glasova)

Hibridi rastu brže od električnih

image

Ako se gleda ukupna prodaja u prva dva mjeseca, onda je rast 11,2 posto, a broj registracija oko 1,7 milijuna. Sva glavna tržišta bilježe značajan rast, Njemačka (+11,8%), Italija (+11,7%), Francuska (+11,2%) i Španjolska (+8,7%).

U veljači je prodaja električnih vozila povećana skromnih 9%, a njihov se udio među novim vozilima zadržao na 12%.

No, prodaja hibridnih modele je u veljači povećana za 24,7% potaknuta značajnim rastom na četiri najveća tržišta: Francuska (+41,5%), Španjolska (+26,5%), Njemačka (+16,4%) i Italija (+16,1%)...

(0 glasova)

EVmoto donosi električne motocikle u Hrvatsku

image

Tvrtka EVmoto d.o.o.otvorena je u Hrvatskoj kao grana njemačkog EVmoto, a kod nas će se baviti prodajom i servisom njihovih motocikala. 

U sklopu predstavljanja tvrtke, predstavljen je i njihov prvi električni motocikl pod imenom Monaco. Riječ je o motociklu lake A1kategorijeza sve vozače iznad 16 godina koji su položili spomenutu A1 kategoriju.

Monaco dolazi s motorom snage 3,3 kWmontiranom u stražnjem kotaču, a napaja ga moderna LiFePo4 baterijana 72 V platformi kapaciteta 35 Ah koja...

(0 glasova)

Audi predstavio redizajn A3 modela

image

Audije predstavio redizajn A3modela - Sportbacki limuzina- čiji se početak prodaje u Hrvatskojočekuje 14. ožujka, dok će se ponuda dostupnih modela proširiti u svibnju. 

Šesterokutna prednja maska bez okvira ima novu strukturu i zamjetno je ravnija i šira.

Prvi put u modelima serije A3 moguć je odabir različitih digitalnih svjetlosnih potpisa svjetala za dnevnu vožnju u MMI-ju.

Matrix LEDprednja svjetla tvore digitalna svjetla za dnevnu vožnju pomoću 24 pikselirana elementa u tri reda na...

(0 glasova)

Povratak fizičkim prekidačima

image

Problem s pretjeranim korištenjem infotainmenta već je prisutan nekoliko godina, a donekle je apsurdno da će te dobiti kaznu ako imate mobitel u ruci, ali za "surfanje" po zaslonu automobila nećete, iako je nerijetko opasnije.

Trend korištenja infotainmenta za upravljanje važnim funkcijama ima jednostavno opravdanje, jeftinije je isprogramirati dodirnu tipku koja šalje signal nego napraviti i ugraditi prekidač.

No ako morate posegnuti prema zaslonu svaki put kad želite promijeniti temperaturu klimatizacije ili stišati/pojačati glazbu, onda je to značajna distrakcija te...

(0 glasova)

Toyota predstavila novi Mirai za 2024.

image

Prodaja modela Toyota Miraina europskom tržištu započela je u veljači 2024. godine.

Ovog ljeta Toyota će osigurati 500 komada vozila Mirai s nula štetnih emisija kao podršku gradu Parizutijekom Olimpijskih igara 2024.

Vozila će biti dio flote više od 2.650 potpuno elektrificiranih putničkih vozila koja će biti partner za pružanje usluga mobilnosti za Međunarodni olimpijski odbor(IOC) i Međunarodni paraolimpijski odbor(IPC). Kad Olimpijske igre završe, ova vozila nastavit će se upotrebljavati u Parizu kao flota taksija...

(0 glasova)

Nastavljen rast prodaje novih automobila

image

U prva dva mjeseca je registrirano ukupno 8947 vozila, što je postotni rast gotovo identičan onome u prošloj godini kad ih je bilo 6973.

Nakon što je u prošloj godini bila najprodavanija marka, Škoda u ovoj godini nastavlja s odličnim rezultatom.

U prva dva mjeseca su sa 1238 registracija uvjerljivo najprodavanija marka, a te su gotovo udvostručili brojke z istog razdoblja prošle godine.

Volkswagen je na drugom mjestu s gotov identičnim brojkama kao i lani, a vrlo blizu je Suzuki...

(0 glasova)