Britanija odgađa zabranu do 2035. godinu

image

Sunak je istaknuo kako će građani moći kupovati benzinske i dizelske automobile i dostavna vozila do 2035., a nakon toga će se i dalje moći kupovati i prodavati rabljeni automobili s klasičnim motorima.

Premijer je rekao kako očekuje da će velika većina vozila prodanih na Otoku biti električna do 2030. zbog smanjenja cijena, čak i bez bez intervencije vlade.

Također, Sunak je naglasio kako bi potrošači trebali biti ti koji odlučuju, a ne vlada koja ih prisiljava da to učine....

(0 glasova)

Koliki je stvarni doseg Tesla automobila?

image

Stanoviti Alexandre Ponsin u ožujku je krenuo iz Colorada u Califoniju svojom novom Teslom Model 3, očekujući kako neće imati previše problema jer je putno računalo pokazivalo 353 milje (568 km) dosega s punom baterijom.

No, uskoro je ustanovio da je realni doseg upola manji te se naručio na servis kako bi ustanovio što nije u redu s automobilom. Uskoro mu je stigla poruka kako je provedena online dijagnostika i da je s automobilom sve u redu te da je...

(0 glasova)

Volkswagen ulaže u Xpeng, Audi surađuje sa SAIC-om

image

Volkswagen je donedavno bio najprodavanija marka automobila na kineskom tržištu, ali mu je tu poziciju preoteo BYD.

Iako je u prvoj polovici godine u Kini prodao gotovo milijun vozila te neznatno zaostaje za BYD-om, Volkswagenov problem je što sve više gubi udio u električnim vozilima, a taj segment u Kini snažno raste.

Stoga su odlučili u suradnji s kineskim proizvođačem Xpeng početi s razvojem električnih modela za kinesko tržište.

Volkswagen će ulaganjem u Xpeng steći 4,99 posto udjela u kineskom...

(0 glasova)

Macan s klasičnim motorima i nakon 2025.

image

Porsche planira lansirati potpuno električnu izvedbu kompaktnog crossovera u prvoj polovici sljedeće godine, a sukladno tome bilo je odlučeno kako će na tržištu SAD-a 2205. ili 2026. prestati prodaja Macana s motorom s unutarnjim izgaranjem.

No Porsche je objavio kako je nakon sastanka s američkim i kanadskim trgovcima odlučio preispitati ovu odluku te pričekati i vidjeti kako će se stvari razvijati.

Trgovci su izrazili zabrinutost oko prelaska na električni pogon kod volumenskog modela obzirom na nedostatak dobro održavane javne infrastrukture...

(0 glasova)

Carlos Ghosn tuži Nissan

image

Ghosn optužuje Nissan zajedno s još dvije tvrtke i 12 imenovanih pojedinaca za klevetu i uvredu te fabriciranje materijalnih dokaza.

Jedan od najpoznatijih menadžera automobilske industrije, uhićen je u Japanu krajem 2018. i optužen za različite financijske malverzacije.

On niječe optužbe te tvrdi kako je njegovo uhićenje dio zavjere vodećih ljudi Nissana koji su željeli blokirati dublje povezivanje s Renaultom, kojeg je Ghosn također vodio.

Ghosn je krajem 2019. iz Japana u privatnom zrakoplovu pobjegao u Libanon, gdje je odrastao,...

(0 glasova)

Milijun električnih vozila na MEB platformi

image

Iako je Volkswagen grupa (odnosno njezine marke) nudila električne modele davno prije MEB platforme, u pravilu se radilo o prilagodbama postojećih modela.

Njemački proizvođač je 2018. s modelom Volkswagen ID.3 službeno predstavio modularnu platformu električnog pogona (MEB), što je označilo ključni trenutak u njegovoj strategiji električnih vozila.

Danas svi Volkswagen električni modeli (ID.3, ID.4, ID.5, ID.7 i ID. Buzz) koriste MEB platformu, baš kao i Škoda (Enyaq) te Cupra (Born). Audi je koristi za Q4 e-tron i Q4 e-tron Sportback...

(0 glasova)

Volkswagen poticaji za električne modele

image

Poticaji za kupnju električnih modela i način njihove implementacije stalno izazivaju polemike, a Fond je natječaj za dodjelu poticaja ranije raspisivao u lipnju.

Ove godine natječaja još nema, a ni informacija hoće li i kada biti poticaja te koliki će oni biti.

Volkswagen svim zainteresiranim kupcima njihovih ID modela nudi poticaj, odnosno popust, koji se odnosi samo na nove modele.

Na raspolaganju su: ID.3 s baterijom od 58 kWh, ID.4 i ID.5 s s baterijama kapaciteta od 77 kWh te...

(0 glasova)

Rast tržišta za 44 posto

image

Prema podacima agencije Promocija plus, u Hrvatskoj je u prvih pet mjeseci ove godine registrirano 26.584 vozila, što je značajno bolje od 18.419 , koliko je bilo u prvih pet mjeseci 2022.

Jedan od razloga je što vozila konačno ima, odnosno skraćeni su rokovi isporuke, a drugi je rent-a-car tvrtke koji tradicionalno prije sezone registriraju veliki broj vozila. Vjerojatno ima nešto i tzv. re-exporta, ali zastupnici baš i ne vole o tome pričati.

Kao što se može vidjeti u tablici,...

(0 glasova)

LG počinje s proizvodnjom punjača za EV

image

LG Electronicsje održao ceremoniju zbog širenja svog poslovanja na punjače električnih vozila (EV). HiEV Chargerje tijekom ceremonije ujedno predstavio i svoj portfelj koji uključuje četiri različita punjača: dva modela (zidni i na staklu) od 7 kW i dva modela s brzim punjenjem snage 100 i 200 kW.

Tvrde da su novi proizvodi praktični za instalaciju i prikladni za korištenje u različitim okruženjima, kao što su kućanstva, uredske zgrade i razni drugi objekti komercijalne namjere.

Novi LG-evi punjači mogu...

(0 glasova)

Kraj za monovolumene?

image

Pad popularnosti monovolumena odavno nije novost, zanimanje kupaca za ovaj segment opada već više od 10 godina, a zamjenjuju ih SUV odnosno crossover modeli.

Renault Espace je model koji je utemeljio klasu velikih monovolumena, a prva generacije je 1984. razvijena iz prototipa Matra P23 bila je prvi monovolumen u Europi. Prvi Espace je imao karoseriju od kompozitnih vlakana i sedam sjedala koja se mogla konfigurirati na različite načine, prednjim sjedalima koja su se zakretala, a sve to u 4.250 mm....

(0 glasova)