Pravilna upotreba guma i sigurna vožnja

image

Za omogućivanje sigurne vožnje u svim uvjetima izuzetno je važna dubina profila guma . Ona po zakonu mora iznositi najmanje 1,6 milimetara, a preporučuje se da gumu zamijenite kada se dubina spusti ispod 3 milimetra. U protivnom će guma imati lošije prianjanje, dulji zaustavni put, a postojat će i veća opasnost od akvaplaninga. Stoga redovito pratite dubinu na indikatorima, odnosno izbočenjima u glavnim žljebovima na profilu guma.

Približno svaka dva tjedna treba provjeriti tlak zraka u gumi koji uvijek mora...

(0 glasova)

Aquaplaning ili što ako guma zapliva

image

U kišnim danima na cesti se često stvaraju duboke lokve, stoga se tada jako povećava opasnost od proklizavanja, što je mnogima poznatije kao akvaplaning. Kod proklizavanja se između gume i ceste nakuplja sloj vode , a posljedica je gubitak kontakta s podlogom, klizanje ili čak gubitak kontrole nad vozilom. Da biste izbjegli poteškoće, Goodyearovi stručnjaci savjetuju vam što učiniti kad nastupi akvaplaning, odnosno kako ga spriječiti.

Za sprječavanje proklizavanja automobila najvažnije je da ga što prije prepoznate i pravilno reagirate....

(0 glasova)

Zimske gume upotrebljavajte samo zimi

image

Odabirom pravih guma i odgovarajućom brigom za njih znatno utječemo na svoju sigurnost i sigurnost ostalih sudionika u prometu. Stoga se preporučuje da se bez obzira na broj kilometara koje prevozimo s dolaskom toplijih dana odlučimo za ljetne gume , a zimske pravilno uskladištimo do sljedeće sezone.

Kao što se može zaključiti iz njihova naziva, ljetne i zimske gume namjenski su prilagođene za vožnju u određenim vremenskim uvjetima istoga se razlikuju po vanjskoj konstrukciji i po kemijskom sastavu gumene mješavine....

(0 glasova)

BMW X1 vs Mercedes GLA vs Volvo XC40

image

Podsegment kompaktnih luksuznih SUV-ova trenutno je najbrže rastući dio europskog tržišta, za što u velikoj mjeri nose zaslugu modeli kalibra BMW X1 i Mercedes GLA . Osim profita, X1 i GLA donijeli su i rast ugleda dotičnih marki te širenje obuhvata kupaca u smjeru mlađe populacije. Potaknut time, Volvo je također zakoračio u niži luksuzni SUV segment, atraktivnim modelom XC40 . U nastavku ćemo procijeniti kakve su mu šanse protiv etablirane konkurencije.

Krećemo s onim što je očito – s...

(0 glasova)

Zaustavni put zimskih guma je kraći

image

U usporedbi s ljetnim gumama zimske gume napravljene su od mekše mješavine, stoga ostaju elastičnije i kod niskih temperatura – mnogo bolje od ljetnih guma zimske gume na cestama ponašaju se kod temperatura ispod 7°C. Zimske gume imaju i drugačiji profil od ljetnih. Tajna zimskih guma su lamele urezane u pojedine blokove dezena koje tijekom vožnje omogućuju dodatno prianjanje na snijegu . Prianjanje na kolnik puno je bolje, osobito kod kočenja, što povećava sigurnost u prometu.

Budući da su zimi...

(0 glasova)

Znate li kako ispravno skladištiti gume

image

Kada ljetne gume zamjenjujete zimskima ili obratno, najvažnije je pregledno označiti njihov položaj na automobilu . Tako ćete kod sljedeće zamjene znati gdje je bila montirana koja guma i kad se opet budu montirale, bit će na pravilnim mjestima: lijeve na lijevoj strani, a desne na desnoj. Vulkanizer će kod ponovnog montiranja prednju lijevu gumu staviti iza, a stražnju  naprijed te isto učiniti i na desnoj strani. Tako će se gume ravnomjernije trošiti.

Prije spremanja guma s njih skinite svu...

(0 glasova)

Što označavaju sve oznake na gumama

image

Automobilske gume jedna su od najvažnijih komponenti vozila, stoga pri izboru pravih guma za svoje vozilo moramo znati što znače oznake na njima . Slova i brojevi označeni na gumama, jako su važni za pravilan izbor gume za vaše vozilo. U svrhu informiranja i pravilnoga odabira stručnjaci iz Goodyeara pripremili su pregled i objašnjenje glavnih oznaka. A na što sve moramo obratiti pozornost? 

Dimenzija: Jedan od najvažnijih podataka o gumi svakako je njihova veličina. Ta oznaka sastoji se od širine...

(0 glasova)

Ford Fiesta vs Mazda 2 vs Seat Ibiza

image

A nude dosta toga! Često se čuju komentari kako je " Polo danas ono što je nekad bio Golf " i tome slične kvalifikacije. Stoga smo testirali najatraktivnije primjerke iz moderne "gradske klase" koja je odavno prerasla svoje povijesne granice. S Fiestom, Mazdom 2 ili Ibizom se, u bilo kojem trenutku i bez razmišljanja, možete uputiti do Ženeve, Pariza ili Frankfurta – ako se, primjerice, bavite našim poslom i ako (još uvijek) obilazite velike salone automobila. Nikamo nećete zakasniti, niti...

(0 glasova)

Savjetujemo kako izabrati pravu SUV gumu

image

Cestovne gume za sportske terence ili SUV-ove ili crossovere , kako vam bilo draže, na prvi su pogled vrlo slične gumama koje su koncipirane za obične osobne automobile, ali se od njih razlikuju po vrlo važnom svojstvu – većoj nosivosti. Radi višega težišta i veće mase samog vozila gume na SUV vozilima podvrgnute su puno većim opterećenjima od onih koje mogu podnijeti obične automobilske gume. Stoga je konstrukcija SUV-guma nešto čvršća , ima prilagođenu mješavinu gume i oblik dezena, odnosno...

(0 glasova)

C3 Aircross vs Kia Stonic vs Seat Arona

image

Kupci to objeručke dočekuju. Vape za preodjenutim kompaktima i vješto maskiranim gradskim automobilima, koji nemaju pogone na sve kotače i snabdjeveni su posve običnim ovjesima (povišenima tek za poneki centimetar), no ono što ljude privlači i ono za što rado plaćaju ekstra jest – izgled. Maleni crossoveri u međuvremenu preotimaju tržišne udjele čak i kompaktima i postaju prvi izbor mnogih koji traže novi obiteljski automobil. Bio je to razlog više da usporedimo najnovije pridošlice u klubu: Citroën C3 Aircross ,...

(0 glasova)
Pretplati se na ovaj RSS feed