Veća izdržljivosti guma na snijegu

image

Svaka se pahuljica sastoji od nekoliko milijardi jedinstveno raspoređenih ledenih kristala, a svima je zajednička šesterokutna simetrija, odnosno šest krakova. Naime, molekule vode uvijek se raspoređuju pod kutom od 60 ili 120 stupnjeva. S ciljem dodatnoga povećanja mobilnosti u zimsko vrijeme, Goodyear je odlučio podrobno proučiti tajne snijega. U svom istraživačkom centru u Luksemburgu osnovao je visokotehnološki snježni laboratorij u kojem proučava fizikalne značajke snijega i njegovo uzajamno djelovanje s gumama, što je osobito važno kod izuzetno zahtjevnoga razvoja zimskih guma.

Snijeg se javlja u brojnim oblicima, a njegova se struktura sve vrijeme mijenja jer pojedini snježni kristali međusobno srastaju. Najrahlija vrsta snijega, pršić, teži recimo oko 30 kg/m³, korasti snijeg može postići težinu do 500 kg/m³, a zbijeni čak 800 kg/m³! Oblik snijega može dakle biti vrlo različit, a upravo njegova struktura neposredno utječe na vozne značajke gume.

U vožnji po cesti prekrivenoj snijegom snijeg se zbog procesa zgušnjavanja lijepi na gumu. Koliko će se snijega zalijepiti na gazni sloj ovisi o različitim čimbenicima, a osim strukture snijega važni su također temperatura zraka i brzina vožnje. Kod vožnje po svježe palom pršiću guma je posve prekrivena snijegom, kod vožnje po korastom snijegu snijeg se nakuplja u žljebovima gaznog sloja, a zbijeni snijeg uopće ne prianja na gumu.

Zimska guma najbolje obavlja svoju zadaću kada snijeg ne prianja na njezin gazni sloj, jer tako rubovi gume mogu besprijekorno funkcionirati. Oni u vožnji u zimskim uvjetima imaju važnu ulogu, što možemo prikazati na primjeru zimske gume Goodyear UltraGrip 9+ dimenzije 205/55R16: ona je opremljena s više od 2.500 posebno osmišljenih lamela koje osiguravaju optimalno prianjanje.

U različitim sektorima Goodyearovog visokotehnološkog snježnog laboratorija temperatura zraka kreće se između 0 °C i –40 °C, a znanstvenici i inženjeri u tim uvjetima provode raznovrsne istraživačke aktivnosti. Između ostaloga izrađuju najrazličitije oblike snježnih kristala, mikroračunalnom tomografijom analiziraju uzorke i pomoću suvremene programske opreme izrađuju informativne 3D-modele uzoraka snijega. Osim toga, udruživanjem različitih vrsta snijega simuliraju zasniježene ceste i mjernom opremom kakav je tribometar proučavaju trenje na snijegu. Rezultati im pomažu bolje razumjeti morfologiju snijega i njegov utjecaj na izdržljivost zimskih guma, na temelju čega potom usavršavaju gumene mješavine, dezene gaznog sloja i raspored lamela. Laboratorijski rezultati odlično dopunjuju zaključke vozača na testovima koji u stvarnim zimskim uvjetima isprobavaju gume na stazama u Švicarskoj, Skandinaviji i na Novom Zelandu.

Neovisni testovi već desetljećima potvrđuju visoku razinu izdržljivosti Goodyearovih guma iz obitelji UltraGrip. Ove se godine na testovima zimskih guma odličnom pokazala Goodyearova guma UltraGrip Performance Gen-1, koja je postala pobjednica testa njemačkog automobilističkog časopisa Auto Zeitung. Još je impresivnije rezultate postigla guma Goodyear UltraGrip Performance+, koja je svladala konkurenciju na čak tri testa prestižnih časopisa Auto Bild sportscars, Auto Express i Auto Motor und Sport.

Podijeli