Jeftinije baterije za jeftinije automobile

image

Kako bi zadovoljili rastuće potrebe električnih automobila, Stellantis planira gradnju takozvane gigatvornice u Europi za proizvodnju litij-željezo-fosfatnih (LFP) baterija u sklopu mogućeg joint venturea s kineskom tvrtkom CATL.

U to je svrhu potpisan i preliminarni sporazum između ove dvije tvrtke o dobavi LFP baterijskih članaka i modula za potrebe proizvodnje Stellatisovih električnih automobila u Europi.

U Stellantisu međutim napominju kako još nije donesena nikakva odluka o veličini ili točnoj lokaciji same tvornice te kako oba partnera razmatraju joint venture iz...

  • Objavljeno u NAJAVE
(0 glasova)

Xiaomi električni automobil

image

Kineski div pametnih telefona Xiaomi, objavio je prve simulacije svog debitantskog električnog modela, koji bi se trebao početi proizvoditi krajem godine.

Novi model imat će oznaku Beijing Xiaomi SU7, a proizvodit će ga tvrtka Beijing Automotive Group koja je u državnom vlasništvu.

U planu su dvije varijante istog modela, s jednim ili dva motora, pri čemu će izvedba s jednim motorom imati snagu od 220 kW, a izvedba s dva motora 275 kW.

Xiaomi EV bit će dugačak 4.997 mm,...

  • Objavljeno u NAJAVE
(0 glasova)

Električni Twingo za manje od 20000 eura

image

Iako studija najavljena s oznakom "Legend", prilično je jasno da se radi o električnom Twingu, odnosno električnom nasljedniku prve generacije Twinga, što je kasnije i potvrđeno oznakom na prvim prikazima.

Nakon Renaulta 5 koji se očekuje sljedeće godine te Renaulta 4, koji dolazi 2025., Renault planira oživjeti i treću ikonu, odnosno legendarni Twingo, koji bi se trebao pojaviti 2026.

Prvi vizuali prototipa pokazuju kako nema ništa zajedničko s trenutnom generacijom Twinga, koji je nastao na zajedničkoj platformi sa Smartom Forfour,...

  • Objavljeno u NAJAVE
(0 glasova)

Novi Renault Master bit će još učinkovitiji

image

Renault Master prava je priča o uspjehu: od 1980. prodan je u tri milijuna primjeraka, a novi model je najava je nove generacije učinkovitijih, 100 % povezanih i inovativnih dostavnih modela.

Prilagođen suvremenim potrebama i osmišljen za optimalnu upotrebu, novi model omogućuje korisnicima da odu još dalje i pritom dodatno uštede.

Posebno se ističu aerodinamični dizajn karoserije i novi kočioni sustav koji u električnoj inačici jamče uštedu do 21%, a u izvedbi s dizel motorom za 1,5 l/100 km nižu...

  • Objavljeno u NAJAVE
(0 glasova)

Volkswagen ID7 i kao karavan

image

Iako su Hrvatskoj limuzine puno popularnije od karavana,  u većini Europskih zemalja je upravo obrnuto te modeli koji postoje u karavanskoj izvedbi su puno prodavaniji od limuzinskih.

Stoga ne čudi kako Volkswagen nakon limuzinskog modela ID.7, za sljedeću godinu najavljuje i ID.7 Tourer, odnosno karavansku izvedbu

Obzirom da se radi o električnom pogonu poseban fokus je stavljen na učinkovitost, odnosno što manji otpor zraka.

ID.7 je jedan od modela s najboljim koeficijentom zraka koji iznosi samo 0,23, a iako je...

  • Objavljeno u NAJAVE
(0 glasova)

Renault 5: pogled iza kulisa

image

Zoni u kojoj je zabranjena upotreba mobilnih uređaja, može pristupiti samo ovlašteno Renaultovo osoblje.

Globalni centar za inženjering proizvoda, otvoren prije 25 godina, jedinstveni je resurs za marku Renault i još nekolicinu proizvođača kojima na raspolaganje stavlja poseban pogon za razvoj prototipova.

Metode i procesi koji se ondje primjenjuju podsjećaju na standardne linije za proizvodnju automobila: oponašajući proces proizvodnje automobila, centar nastoji proizvesti prototipove koji precizno odražavaju buduće proizvodne modele.

Prije nego što električna Petice krene u masovnu proizvodnju u...

  • Objavljeno u NAJAVE
(0 glasova)

Novi Renault Scénic E-Tech Electric

image

Renault je najavio novi Scénic E-Tech Electric kojeg će predstaviti za nekoliko tjedana u Münchenu, a osim što se s njim nastavlja elektrifikacija, ovo je i zadnji korak nestanka monovolumenskih modela.

Najprije je Espace, koji je utemeljio klasu velikih monovolumena postao SUV, a sada i Scenic, kojeg već neko vrijeme nema u ponudi, također postaje SUV, ali s električnim pogonom.

Konkretnih informacija nema, ali za očekivati je kako će dijeliti dosta rješenja s Meganeom E-Tech Electric, od kojeg bi trebao...

  • Objavljeno u NAJAVE
(0 glasova)

Opel predstavio novi logo

image

Novi logotip, koji će se na vozilima pojaviti sljedeće godine, moderna je interpretacija logotipa koja je usko povezana s električnom energijom.

U Opelu ističu kako novi logo ne samo da simbolizira predanost demokratizaciji inovacija i mobilnosti, već također potvrđuje predanost da postanu potpuno električna marka u Europi do 2028.

Mark Adams, koji je glavni dizajner u Opelu, ističe kako se izoštreni, samouvjereni novi "Blitz" nalazi u središtu kompasa, što je ključni element dizajna.

Njemački proizvođač automobila postupno će uvoditi novi...

  • Objavljeno u NAJAVE
(0 glasova)

Škoda najavljuje novi Kodiaq

image

S drugom generacijom Kodiaqa, Škoda dodatno unaprjeđuje svoj uspješni veliki SUV koji će uz novi dizajn ponuditi i još više prostora, posebno za putnike u trećem redu.

Podsjetimo, Kodiaq je uspostavio tipični naziv Škodinih SUV modela koji počinje "K" i završava s "q", kasnije su to slijedili i ostali modeli.

Velika ponuda prostora za do sedam putnika i napredna tehnologija, učinili Kodiaq jednim od najuspješnijih Škoda modela kojih je do danas prodano gotovo 800.000 primjeraka u 60 zemalja.

Drugu generaciju...

  • Objavljeno u NAJAVE
(0 glasova)

Opel na tragu potpune elektrifikacije

image

Opel je napravio još jedan veliki korak prema tome da postane potpuno električni brand najavivši da će nasljednik Opel Crosslanda u B-SUV klasi nuditi i verziju s potpuno električnim pogonom 2024.

To znači da će svaki model u portfelju proizvoda branda s munjom biti dostupan kao varijanta električnog vozila s baterijom već sljedeće godine.

Široki asortiman Opelovih električnih vozila s baterijom danas se proteže od četverocikla Rocks Electric, modela Combo-e Life i Zafira-e Life do potpuno električnih varijanti Corse i...

  • Objavljeno u NAJAVE
(0 glasova)