Dacia Sandrider za Dakar 2025

image

Nakon Dustera, Dacia sada ima i Sandrider, a buggy s karoserijom od ugljičnih vlakana, kojeg je konstruirao britanski Prodirive, zadržava logiku Dacia automobila te nema nepotrebnih dodataka, ali s fokusom na aerodinamiku i terenske mogućnosti.

Ugradnjom najosnovnijih panela na karoseriji Dacia je smanjila masu Sandridera za oko 15 kg, a u pustinji je svaki gram važan.

Ipak za razliku od Manifesta, Sandider ima vrata, a podvozje je posebno ojačano kako bi preživjelo torturu vožnje po pustinji.

Pokreće ga 3.0 V6 motor s dvostrukim turbopunjačem, za pretpostaviti je da se radi o motoru koji se ugrađuje u Nissan 400Z, a troši sintetičko gorivo koje dobavlja glavni sponzor relija, saudijska tvrka Aramco.

Najeća snaga je 265 kW (360 KS) pri 5.000 o/min, a najveći moment je 539 Nm ori 4.250 o/min.

Prijenos snage je na sve kotače preko 6-brzinskog sekvencijalnog mjenjača.

Kako bi se smanjilo zagrijavanje bolida i posade, u panele od karbonskih vlakana su ugrađeni posebni pigmenti koji blokiraju infracrveno zračenje.

Također, sjedala su presvučena antibakterijskim materijalom koji automatski regulira vlagu, što je jako važno kod znojenja na visokim temperaturama.

Ugrađena je i magnetna ploča na koju se mogu postaviti vijci kotača, kako se ne bi izgubilu u pijesku prilikom promjene kotača.

S duljinom od 414 cm Sandrider je tek malo dulji od Sandera, a premijeru će imati na reliju Maroko u listopadu, što će biti zagrijavanje za Dakar u siječnju sljedeće godine.

U momčadi su deveterostruki svjetski prvak u reliju Sébastian Loeb, peterostruki pobjednik Dakara Nasser Al-Attiyah te  Rally-Raidom pobjednica svjetskog kupa u rally-raidu Cristina Gutiérrez.

Podijeli
Više u ovoj kategoriji: « Sainz u Audiju osvojio Dakar