Sainz u Audiju osvojio Dakar

image

Veteran svjetskih relija, Carlos Sainz je u svom 17. nastupu nakon ukupno 8.000 km i 4.700 km brzinskih ispita, osvojio svoj četvrti Dakar i prvi s Audijem.

Druge dvije posade u kojima su za upravljačem bili Mattias Ekström i Stepahen Peterhansel, završili su kao 26. i 30. u ukupnom poretku.

Audijev prototip RS Q e-tron napravljen za reli Dakar koristi  2-litarski četverocilindarski turbo motor iz DTM-serije snage 200 kW (272 KS) koji služi samo za proizvodnju električne energije.

Po jedan elektromotor MG05 (koji zajedno s inverterom teži samo 35 kg) snage 143 kW (195 KS) ugrađen je na svaku osovinu, a treći MG05 služi kao generator električne energije.

Uz svaki motor je jednostruki prijenosnik te diferencijal s blokadom, a ulogu središnjeg diferencijala preuzima računalo te se količina momenta na osovinama određuje softverski budući nisu mehanički povezane.

Naravno, pogonski elektromotori rekuperiraju električnu energiju prilikom usporenja te je vraćaju u bateriju.

Baterija ima kapacitet 52 kWh i masu od 370 kg, a služi ako međuspremnik energije što omogućuje manju snagu benzinskog motora te elektromotori iza baterije mogu povući veću snagu nego je snaga generatora.

Masa bolida je 2.100 kg što je minimum definiran pravilima, a Audiju je pomoglo što je minimalna masa ostalih vozila u klasi postavljena na 2010 kg pa su bili konkurentni.

Podijeli