Otvorena stota hrvatska punionica za električna vozila

image

Zagrebačka županija se može pohvaliti s 13 punionica instaliranih u devet gradova, s tim da se u Velikoj Gorici nalazi pet punionica dok se po jedna mogu pronaći u sljedećim gradovima: Sveti Ivan Zelina, Dugo Selo, Ivanić Grad, Sveta Nedjelja, Vrbovec, Zaprešić, Samobor i Jastrebarsko. Mreža je povezana sa sustavom nacionalne mreže punionica za električna vozila Hrvatskog Telekoma, koji omogućava pristup krajnjim korisnicima putem jedinstvene T-RFID kartice (može se besplatno nabaviti slanjem korisničkog zahtjeva na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.). Sve punionice u Republici Hrvatskoj i Republici Sloveniji mogu se pronaći na web portalu www.puni.hr, a u obje države se nalazi više od 300 punionica na kojima vlasnici električnih i plug-in hibrid vozila mogu napuniti baterije svojih vozila.

Grad Sveti Ivan Zelina je u suradnji sa Zagrebačkom županijom i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost otvorio punionicu za električna vozila čime se daje dodatni poticaj za nabavu i korištenje električnih vozila.

Fond je prepoznao važnost kreiranja održivog prometnog sustava i u svojim smo programima zato nastojali obuhvatiti više aktivnosti povećanja energetske učinkovitosti u prometu. U protekle dvije godine smo samo za takve projekte osigurali oko 73 milijuna kuna. Sufinancirali smo nabavu 1500 električnih i hibridnih vozila s 50 milijuna kuna, dok smo 24 milijuna osigurali za projekt Zelena linija kojom se potiče energetska učinkovitost u prometu u sklopu nacionalnih parkova i parkova prirode. S još 8 milijuna kuna smo podržali sustave gradskih bicikala, električne bicikle, pametne semafore te oko 20 punionica, među kojima je i ova koju danas otvaramo u Zelini“ rekao je Filip Brkljača iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

 „Današnjim svečanim otvorenjem stote punionice u Svetom Ivanu Zelini obilježavamo pet godina e-mobilnosti u Hrvatskoj. Hrvatski Telekom, kao tehnološki lider i partner jedinica lokane samouprave i privatnih investitora, pravovremeno je prepoznao nepovratan trend dekarbonizacije urbane mobilnosti te je u suradnji s industrijskim partnerima omogućio jedinu potpuno povezanu i najbrojniju mrežu električnih punionica, koja se sastoji od 40 javno dostupnih punionica, smještenih u 18 hrvatskih gradova. HT-ova mreža punionica od srpnja prošle godine do danas omogućila je više od 100.000 'zelenih' kilometara krajnjim korisnicima električnih vozila“, naglasio je Dino Novosel zadužen za projekt e-mobility u HT-u.

Podijeli