BMW Personal Pilot L3 vozi sam

image

BMW Personal Pilot L3 naziv je nove funkcije koja vozača oslobađa vožnje u određenim situacijama te umjesto njega kontrolira brzinu automobila, udaljenost od vozila ispred i položaj unutar vozne trake.

Nova opcija moći će se naručiti za novi BMW serije 7 (osim za modele i7 eDrive50 i i7 M70 xDrive) od prosinca, a prva vozila s tim sustavom naći će se na cesti od ožujka sljedeće godine.

Autonomna vožnja razine 3 nudit će se isključivo za njemačko tržište po cijeni od 6.000 eura.

Inovativna tehnologija omogućuje vozačima da se bave drugim aktivnostima (ali svejedno moraju biti u vozačkom sjedalu) dok voze brzinom do 60 km/h i to na cestama s fizički odvojenim trakama za pojedini smjer vožnje

Zahvaljujući posebno sofisticiranim senzorima, ovo je prvi sustav te vrste koji se može koristiti i u mraku.

Uvođenje autonomne vožnje razine 3 u modele BMW serije 7, BMW postaje prvi proizvođač koji uz naprednu funkciju autonomne vožnje razine 2, nudi i opciju autonomne vožnje razine 3.

Podsjetimo, BMW Highway Assistant već nudi vrlo korisnu funkciju djelomično automatizirane vožnje razine 2 u svim novim modelima BMW serije 5.

BMW Highway Assistant uključuje i jedinstvenu značajku Active Lane Change Assistant (automatsku promjenu vozne trake) koju vozač potvrđuje očima.

Ova funkcija prvenstveno služi za duga putovanja te pri brzinama do 130 km/h preuzima funkcije kontrole vozne trake, brzine, udaljenosti do vozila ispred i upravljanjem.

Ključna razlika između razine 2 i razine 3 je u tome što s razinom 2 (djelomično automatizirana vožnja) odgovornost i dalje leži na vozaču koji u svakom trenutku mora biti u mogućnosti preuzeti kontrolu.

BMW Personal Pilot L3 za automatiziranu vožnju razine 3, vozačima omogućuje da pregledavaju mailove, obavljaju konferencijske pozive, gledaju multimedijske sadržaje i sl.

To čini novi BMW Personal Pilot L3 idealnim rješenjem za kvalitetno korištenje vremena provedenog u usporenom prometu ili gužvi tijekom svakodnevnih putovanja.

Kad je Personal Pilot L3 dostupan na instrumentnoj ploči se pojavljuje odgovarajući simbol, a sustav se aktivira i deaktivira prekidačem na upravljaču.

Kad sustav više nije u mogućnosti upravljati vozilom vozača se vizualnim i zvučnim signalom obavještava da mora preuzeti nadzor. U slučaju da vozač ne reagira, vozilo će se automatski zaustaviti.

HD karta s preciznim rutama trajno je usklađena s iznimno preciznim GPS određivanjem lokacije i radi sa senzorima od 360° kako bi se osiguralo točno pozicioniranje i praćenje područja oko vozila.

Karta se stalno ažurira, a ova funkcionalnost je potpomognuta novim softverskim paketom, snažnom računalnom platformom i 5G vezom s BMW Cloudom.

Osim kamera, vozila s BMW Personal Pilot L3 također su opremljena ultrazvučnim i radarskim senzorima najnovije generacije te visokoosjetljivim 3D lidar senzorom za praćenje područja oko vozila i situacije na cesti, što omogućuje rad i u mraku.

Podijeli