Nio ima 30 stanica za zamjenu u Europi

image

Vozilo se automatski naveze i pozicionira na rampu za zamjenu i roboti samostalno skinu vijke i konektore, odvoje bateriju koja se odvozi u skladište, a sustav dostavlja punu bateriju koja se onda spoji na vozilo.

Cijeli proces traje 277 sekundi, odnosno manje od 5 minuta. Nakon skidanja se svaka baterija testira i ako je ispravna ide na punjenje, a u slučaju nekih grešaka baterija se mora servisirati prije ponovnog punjenja.

Kupac procesom upravlja preko aplikacije na telefonu ili infotainment zaslonu gdje bira stanicu za zamjenu, rezervira termin te plaća uslugu. Pri tome može birati između tri veličine baterija (75, 84 i 100 kWh) ovisno o potrebama i dostupnosti baterija u određenoj stanici.

Nio je upravo objavio kako je u Malmöeu otvorio 30. po redu stanicu za zamjenu baterija u Europi, koje se nalaze u pet zemalja.

Nova stanica može napraviti 408 promjena na dan te spremiti 21 bateriju.

Osim u Europi, Nio ima glavninu stanca u Kini, a trenutno je operativno ukupno 2.217 stanica za zamjenu. Do sada su korisnici napravili gotovo 33 milijuna zamjena baterija.

Podijeli