Renault Alpine: vodik umjesto benzina

image

Ferrari i Porsche podupiru sintetička e-goriva kao CO2 neutralno rješenje za motore s unutarnjim izgaranjem nakon zabrane korištenje benzina i dizela, ali Alpine planira koristiti vodik.

Iako će Alpine lansirati potpuno električnu liniju modela počevši od 2024. s modelom A290, istodobno će razviti tehnologiju koja koristi vodik kao gorivo za motore s unutarnjim izgaranjem.

Europska unija je donijela uredbu da svi novi automobili koji će biti u prodaji nakon 2035. moraju imati nultu emisiju štetnih plinova, a sintetička e-goriva su uvrštena na popis rješenja koja nemaju emisiju.

Još uvijek nema pravnog okvira za korištenje vodika u motorima s unutarnjim izgaranjem, iako je teoretski jedina emisija vodena para.

Vodik je jedna od rijetkih supstanci koja gori, a ne sadrži ugljik. Kao gorivo, vodik ima neke prednosti i nedostatke.

Prednost je što je njegova energetska vrijednost u odnosu na benzin približno 2,9 puta veća, ali je nedostatak vrlo mala gustoća pa treba znatno više prostora za istu količinu energije.

Za ilustraciju spremnik od 50 litara sadrži oko 40 kg benzina, dok četiri puta veći spremnik od 200 litara sadrži tek 15 kg vodika.

Alpine vidi mogućnost upotrebe tzv. zelenog vodika u razvoju trkaćih motora koji bi bili CO2 neutralni, pogotovo za utrke izdržljivosti.

Da podsjetimo, Formula 1 će od sezone 2026. koristiti sintetička goriva čija bi upotreba trebala biti CO2 neutralna.

"Zeleni" vodik se proizvodi obnovljivom energijom poput vjetra ili solarne energije te se u proizvodnji ne pojavljuje emisija CO2, no većina vodika koji se proizvodi danas nije "zeleni" i u proizvodnji postoji emisija CO2.

Prednost korištenja vodika je korištenje postojeće tehnologije motora, smanjenje upotrebe skupih sirovina kao što su litij i kobalt koji su potrebni za baterije, kao i brže vrijeme punjenja goriva u usporedbi s električnim vozilima.

Najvažnija prednost vodika kao goriva je činjenica što izgaranjem vodika nastaje – voda.

Također, vodik ima visoku zapaljivost, ali i visoku temperatura samozapaljenja, veliku brzinu plamena u stehiometrijskim uvjetima, visoku difuznost te malu gustoću.

Obzirom na veliko područje zapaljivosti, vodik je moguće koristiti u motorima s unutarnjim izgaranjem u vrlo širokom rasponu odnosa sa zrakom, a najznačajnija prednost vodika je da može raditi u uvjetima siromašne smjese.

Toyota već uspješno koristi vodik u motorima s unutarnjim izgaranjem usporedo s rješenjima koja koriste vodikove članke (fuel cell).

Podijeli