Novi Duster stigao u Hrvatsku

image

Duster je globalni najprodavaniji Dacia model te najzaslužniji za uspjeh marke koja trenutno drži 8,5 posto europskog tržišta. Od predstavljanja prve generacije 2010, ukupno je prodano gotovo 2,5 milijuna primjeraka pa ne čudi veliki interes kojeg izaziva treća generacija.

Novi Dacia Duster koristi CMF-B platformu Renault Grupe koja je osnova Renault Clia i Captura, ali i Dacie Sandero te Jogger.

Iako nešto širi i niži od modela koji zamjenjuje, novi model je s duljinom od 434 cm praktički isi kao i prethodnik. Dizajn je odličan, Duster se doima vrlo robusno i moćno, a snažnijem nastupu pomaže i 7 mm viši odmak od podloge.

Velika novost je da novi Duster više nema dizelske motore, ali se zato uz klasične benzinske nudi i hibridna izvedba, kao i ona s plinom.

Hibridna izvedba je sa 140 KS ukupne snage i najsnažnija, a koristi poznato Renaultovo rješenje s 1,6-litarskim benzinskim motorom i dva elektromotora. Ovo rješenje koristi i Dacia Joger Hybrid.

Tu je i TCe 130 s mild hibridnom pomoći, što je prvi ovakav motor u nekom Dacia modelu, a već je poznat iz Renaultove ponude.

Radi se o kombinaciji trocilindričnog 1,2-litarskog benzinskog koji koristi Millerov ciklus izgaranja te blagog hibridnog motora od 48 V, dok je ukupna snaga 130 KS.

Dolazi s pogonom na sva četiri kotača ili s pogonom na dva kotača i uvijek s ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa.

Duster ECO-G 100 je plinska izvedba, a Dacia je jedini proizvođač koji u svim svojim vozilima s termičkim pogonom nudi opciju ugradnje dvogorivnog motora (benzin i LPG) s oznakom ECO-G.

Izvana je čitava karoserija zaštićena od lakših udaraca i ogrebotina, a prednja i stražnja zaštita podvozja obojene su u masi. Drugim riječima, plastika je obojena prije oblikovanja i zato se njezina boja ne mijenja čak ni nakon oštećenja.

Zaštite oko vozila izrađene su od novog materijala Starkle koji su razvili Dacijini inženjeri, a radi se o recikliranom i  nebojenom materijalu koji vješto prikriva tragove struganja i ogrebotina.

Novi Duster dostupan je s mjenjačem 4x4 Terrain Control koji uključuje pet načina rada: AUTO, SNOW, MUD/SAND, OFF-ROAD i ECO.

Novi je Duster prvi Dacijin model koji dolazi opremljen novom 7-inčnom prilagodljivom digitalnom instrumentnom pločom u boji, a serijski je dostupna od inačice Expression nadalje.

Tu je i novi 10,1-inčni središnji dodirni zaslon i novi multimedijski sustav koji je dostupan serijski od inačice Expression i s nekim od dva multimedijska sustava za Duster – Media Display i Media Nav Live.

Nova CMF-B platforma omogućuje više prostora u unutrašnjosti, a prtljažnik je također povećan za 15 posto te sada nudi 517 litara prostora za prtljagu.

Nude se  četiri razine opreme pri čemu je osnovna Duster Essential, a razinu viša Duster Expression. U izboru najviše razine kupci mogu birati Duster Extreme, za off-road ili Duster Journey, elegantan i nenametljiv.

Početna cijena za 1.0 ECO-G 100 u opremi Essential je 19.500 eura, dok su najskuplje hibridne izvedbe u Extreme ili Journey opremi koje su po 27.800 eura. Naravno, nudi se i dosta dodatne opcijske opreme pa ova cijena može biti i viša.

Podijeli