Novi Renault Clio stigao na naše tržište

image

Peta generacija Renault Clija, modela koji je popularan i kod domaćih kupaca, stigao je u salone diljem Hrvatske, a tom prigodom je organizirana i testna vožnja novog modela za domaće novinare, a testna ruta nas je vodila od Zagreba do Novog Mesta u Sloveniji, odnosno do tvornice Revoz koja i proizvodi novi Clio.

Doduše, glavna tvornica novog Clija je u Turskoj, a u Revozu se proizvode samo određene kombinacije motora, boja i opreme, ali istovremeno postoji i mogućnost povećanja proizvodnje prema potrebama tržišta.

Novi Clio donosi evoluciju vanjskog dizajna, a revoluciju u unutrašnjem uređenju i prostranosti, kažu u Renaultu. I to je vidljivo već na prvi pogled. Iako su svi vanjski karoserijski dijelovi potpuno novi, gledajući s boka, samo će dobri poznavaoci odmah primijetiti razlike između prethodnika i novog modela.

Sprijeda pak dominiraju nova svjetla C oblika, koja serijski i u najpovoljnijem Life paketu opreme dolaze u Full LED tehnologiji, a serijska su i LED stražnja svjetla. Uz to, i sigurnosna serijska oprema je podugačka, a izdvojili bismo sustav za zadržavanje vozila u traci, sustav za aktivno kočenje u nuždi s prepoznavanjem pješaka i upozoritelj na sigurnosni razmak.

No s druge strane, klima uređaj i radio nisu u serijskoj opremi već je za njih potrebno doplatiti 5.400 kuna ili pak odabrati paket opreme Zen, koji uz navedeno donosi još nekoliko dodataka. Odabirom Intens paketa opreme dobivate 7'' zaslon u središnjoj konzoli, automatski klima uređaj, karticu slobodne ruke, kožni upravljač, parking senzore i automatska duga svjetla, LED maglenke i 16'' aluminijske naplatke, i ostalo, te dobivate izvedbu kakvu najčešće vidite na fotografijama.

Što se motora tiče, u ponudi su tri benzinska i dva dizel motora. 1,0-litreni trocilindraš dolazi u SCe izvedbi sa 75 KS te u turbo izvedbi TCe sa 100 KS, a oba su uparena s 5-brzinskim ručnim mjenjačem, dok je najsnažniji 1,3-litreni turbo benzinac TCe sa 130 KS dostupan samo sa 7-brzinskim EDC automatskim mjenjačem s dvije spojke. Dizel ponudu čini 1,5-litreni dCi motor koji dolazi u izvedbi s 85 KS i 115 KS, a oba su uparena sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem.  

Nas je dopala izvedba R.S. Line izvedba Clija u kombinaciji sa 100 KS snažnim benzincem, a na testnoj ruti smo isprobali sve vrste vožnje – gradsku, onu na otvorenoj cesti, kao i na autocesti. Dok smo stigli do Revoza, jasno nam je bilo zašto u Renaultu očekuju kako će najprodavanija izvedba novog Clija biti baš s ovim motorom.

Dobro se snalazi i u gradi i na otvorenoj cesti, a sasvim je dovoljan i za autocestu gdje jedino može zasmetati buka motora pri brzinama iznad 150 km/h radi nedostatka 6. brzine. Motor dobro vuče i pri nižim okretajima, pa će i posezanje za ručicom mjenjača biti rjeđe.

Svakako treba spomenuti i kako na novom Cliju možete pronaći i dijelove iz Hrvatske, odnosno u njega se ugrađuju plastični dijelovi unutrašnjosti i branici koji se proizvode u AD Plastiku. Spomenimo i kako je kvaliteta plastike poboljšana, pa je tako meka plastika ugrađena na više mjesta, a to najbolje prikazuje gornja fotografija gdje je narančastom bojom označeno gdje se ta meka plastika nalazi.

I za kraj ostaju cijene, koje kreću od 90.500 kn za Clio Life SCe 75, dok će najveći dio prodaje činiti model Clio Intens TCe 100 po cijeni od 117.900 kuna. Dizel ponuda kreće od paketa opreme Zen Blue dCi s cijenom od 118.900 kuna. Za prve kupce su osigurani i popusti od 4.000 kuna pri izboru Intens i Edition One modela te produženo jamstvo od 5 godina ili 100.000 km, a Clio je moguće kupiti i na tri rate putem beskamatnog leasinga.