Prvi električni Jeep stigao u Hrvatsku

image

Jeep Avenger je kompaktni SUV kojeg pokreće 400-voltni električni pogonski sustav druge generacije, prvi rezultat tvrtke Emotors, koju su zajednički utemeljili napravili Stellantis i Nidel Leroy-Somer Holding.

Avenger koristi električni motor snage 115 kW (156 KS) i bateriju bruto kapaciteta 54 kWh (50,8 kWh neto), a to su isti parametri koje nalazimo i kod Peugeota e-308 i e-208 te DS 3 E-Tense modela.

Baterija sastoji se od 17 modula i 102 ćelije s NMC-811 kemijom i omogućuje doseg od 400 kilometara u kombiniranom WLTP ciklusu, odnosno 550 km u gradskom režimu vožnje.

Najveća snaga DC punjenja je 100 kW, što omogućuje punjenje od 20 do 80 posto razine napunjenosti za 24 minute. Snaga AC punjenja je 11 kW.

S duljinom od 4,08 metara, Avenger je novi početni model jer je za 16 cm kraći od Renegadea. Veličina prtljažnika je 380 litara.

Oba modela u dijele Stellantisovu zajedničku modularnu platformu, iako se Avenger oslanja na izvedeni e-CMP za električne automobile.

Također, razliku se i po mjestu proizvodnje: Renegade se proizvodi (najviše kao PHEV) u Melfiju u Italiji, dok Avenger silazi s proizvodne trake u Stellantisovom pogonu u Tychyju u Poljskoj.

Obzirom da koristi e-CMP platformu, Avenger će imati samo prednji pogon jer za ovu platformu nije predviđen električni pogon na sve kotače s drugim elektromotorom na stražnjoj osovini.

Jeep stoga naglašava kako je Avenger prvo vozilo s pogonom na prednje kotače koje ima tehnologiju "Selec-Terrain" te kontrolu spuštanja na nizbrdici kao standard, što ga razlikuje od ostalih e-CMP modela kao što je Opel Mokka-e ili Peugeot e-2008.

Sustav "Selec-Terrain" nudi šest načina vožnje: uz cestovne načine rada "Normal", "Eco" i "Sport", tu su i jedinstvene postavke za vožnju po snijegu, pijesku ili blatu.

S razmakom od tla od 200 mm i kratkim prevjesima, Avenger ima i velike vrijednost napadnog kuta (20° naprijed, 32° straga). U Jeepu ističu kako ovo nije korisno samo za terensku vožnju već i u gradu, na primjer, kada se vozite uz strmu parkirnu rampu.

Jeep Avenger ima poznate sustave pomoći i značajke povezivosti drugih Stellanstis modela. Sve izvedbe imaju infotainment sustav, a ekran osjetljiv na dodir je dijagonale sedam ili 10,25 inča, ovisno o opremi.  

Cijene još nisu poznate.

Podijeli