Danas DS slavi svoj 60. rođendan. Čestitamo!

image

Povodom te obljetnice marka DS u suradnji s udrugom „Le Monde de la DS*” sa zadovoljstvom će Parižanima i turistima ponuditi vožnju u automobilima DS u srcu Pariza. Moći će sjesti u automobil i uživati u Gradu svjetlosti u kojem je ovaj mitski automobil došao na svijet. Od 10 do 18 sati petnaest oldtajmera DS krenut će od Eiffelovog tornja (ispred fontane na trgu Trocadéro), proći ispred palače Grand Palais, preko avenije Champs Elysées te stići na cilj na adresi 33 Rue François 1er ispred salona DS World Paris.

Na prvi pogled automobil DS je izgledao kao da dolazi iz nekog drugog svemira. Za sve suvremenike bilo je to istinsko otkriće: lijepo oblikovane linije, neviđena udobnost i vozna svojstva zahvaljujući hidrauličkom sustavu. Taj sveobuhvatan sustav primijenjen je na spojku, kočnice, upravljanje i mijenjanje stupnja prijenosa i time poboljšava sve aspekte vožnje te čini automobil DS modelom poznatim po svojoj udobnosti. Avangardni automobil već je prvog dana prodan u 12 000 primjeraka. Deset dana kasnije, po zatvaranju Salona, ukupno je 80.000 automobila DS pronašlo svog kupca.

Tijekom cijelog svog postojanja DS je uvodio nova tehnološka dostignuća pa su tako 1967. uvedena svjetla koja se zakreću istodobno s kotačima, a 1969. uvedeno je elektroničko ubrizgavanje goriva čime se dodatno poboljšala učinkovitost. Ovaj automobil proizvodio se u Francuskoj (u Parizu), ali i u inozemstvu (Belgija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Portugal, Južnoafrička Republika), a izvozio se diljem zapadne Europe, u gotovo sve zemlje Commonwealtha, uključujući Kanadu i Australiju, kao i u SAD, gdje i danas ima mnogo obožavatelja. Elegancija i avangardnost bile su njegovi glavni aduti, a tijekom dva desetljeća prodano je 1.456.115 primjeraka.

Podijeli