Lancia Aurelia

image

U 99 godina dugoj povijesti Lancie, Lancia Aurelia zauzima puno značajnije mjesto nego što bi se moglo zaključiti iz pukih brojaka - prva serija Aurelije proizvedena je u samo 500 primjeraka, proizvodila se osam godina i u to vrijeme je s traka u Torinu sišlo svega 20-ak tisuća primjeraka. No nije sve u brojkama.

Prvi V6

Predstavljena na salonu automobila u Torinu 1950. godine, kao rad dizajnera Pininfarine i inženjera Vittoria Jana, Aurelia je trebala zamijeniti model Aprilia. Aurelia je pored i danas atraktivnih linija tada ponudila jedno značajno tehnološko rješenje u serijskom modelu. Iako je raspored cilindara u motoru u obliku slova V bio poznat od ranije, tek je Jano uspio pronaći 'onaj pravi' kut od 60° koji daje dovoljno dobre performanse za serijsku proizvodnju.

(Lancia Aurelia B24S kabrio)

Prvi motor u prvoj Aureliji oznake B10 imao je obujam od 1745 cm3 i davao je 56 KS. B10 je bila berlina (limuzina) s četvorim vratima, volanom na desnoj strani, a mogla je 'potegnuti' do 135 km/h. Osim B10 Berline, u tih osam godina proizvodnje bilo je još 13 službenih izvedbi, a Aurelia je poslužila kao inspiracija i brojnim talijanskim dizajnerima, kao što su, Bertone, Viotti, Boneschi, Allemano te Ghia za njihove dizajnerske koncepte.

Konkurencija i Mercedesu i Ferrariju

Aurelije su bile rađene s izuzetnim osjećajem za stil. Nakon osnovnog modela, već 1951. B21 je dobila jači V6 snage 70 KS, a na bazi B21 predstavlja se redizajnirani kabriolet B20. Godinu dana kasnije B22 'izvlači' još 10 KS iz istog  motora, a 1953. Aurelia dobiva 2,5 litarski V6 snage 118 KS, još jedan redizajn te coupé izvedbu. 1954. Pininfarina radi još jedno remek-djelo: B25 spider koji izgledom i opremom ni po čemu ne zaostaje za svojom tadašnjom konkurencijom kojom je dominirao Mercedes.

Aurelia je dobro kotirala i u automobilističkom sportu - bez obzira jesu li se utrke odvijale na pisti, asfaltu ili prašnjavim talijanskim cesticama. Nakon godina sudjelovanja u moto-sportu samo preko entuzijasta koji su prerađivali svoje Lancije, ili preko isključivo natjecateljskih bolida, Lancia tvorničkom sportskom izvedbom Aurelije započinje s novom praksom u auto-industriji. Takva Aurelia sudjelovala je u svim značajnijim utrkama od Mille miglia, preko Le Mansa, Targa Floria i Nurburgringa, pa do utrke izdržljivosti Carrera Panamericana. (na slici: Lancia Aurelia B20 iz 1955.)

Korak prema luksuzu

Iako je Lancia u to vrijeme radila dobar posao na izgradnji sportske karijere, 1955. prestaje proizvodnja limuzinske izvedbe Aurelie, a sljedeće tri godine proizvode se samo coupéi i kabrioleti. Na svom vrhuncu 1955. Aurelia bilježi čak i dvije ekskluzivne ograničene serije od samo šest i pet primjeraka.

(Lancia Aurelia GT B20)

Već B24 gubi neke sportske linije, redizajnira se vjetorbran, stražnji kraj, vrata, ugrađuju se 'klasični' branici, dodaje se mekši upravljač… Obožavatelji se slažu da je u tom trenutku 'cestovna' Aurelia izgubila dosta na svom sportskom šarmu. Svoj nezasluženi kraj Aurelija je doživjela šestom serijom 1957. godine u kojoj je motor oslabljen na 112 KS. 

Goran Topić, © www.vidiauto.com

Podijeli
Više u ovoj kategoriji: « Lamborghini Miura Land Rover serija I »