Rolls-Royce Phantom I amp; Phantom II

image

Predstavljanje prvog modela otkako je slavna aristokratska britanska marka u rukama njemačkog BMW-a ponukalo nas je da se prisjetimo legendarnih Phantoma iz 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća jer su upravo oni poslužili kao inspiracija za nastanak novog Rollsa. Dugačak međuosovinski razmak, kratki prednji prevjes, masivan C nosač krova, dugački poklopac motora te, naravno, uzvišeno «držanje», sve su to detalji koje je novi Phantom 2003. preuzeo od legendarnih fantoma iz samih početaka proizvodnje automobila jednog od najpoznatijeg dueta uopće na svijetu – Charlesa Stewarta Rollsa i Fredericka Henrya Roycea.

New Phantom

Model New Phantom predstavljen je u svibnju 1925. godine. Bio je to drugi Rolls-Royce nakon legendarnog Silver Ghosta, prvog R-R modela prisutnog na tržištu punih 18 godina. Koristeći gotovo identičnu šasiju modela Silver Ghost, New Phantom, kasnije poznatiji pod nazivom Phantom I, bio je prepun inovacija. Novi razvodni sistem smješten unutar jednodijelne odvojive glave cilindara omogućavao je masivnom rednom šesterocilindrašu obujma 7668 cm3 puno veću snagu od prethodnika.

Inače, Rolls-Royce nikada nije otkrivao podatke o snazi svojih modela. Sve u svemu, karakteristike koje je inženjer Royce smatrao osnovnima - vrhunska mirnoća rada motora uz uvijek dovoljno snage - bile su neupitne.

Druga novost su mehaničke kočnice na svim kotačima, dok je sistem paljenja s dvije svjećice po cilindru preuzet sa Silver Ghosta. Ugođaj u kabini je također impresionirao. Najskupocjeniji materijali osiguravali su kraljevski ugođaj samo odabranoj gospodi. Ukupno je proizvedeno 2269 modela Phantom I.

Phantom II

Nakon petogodišnje proizvodnje R-R predstavlja nasljednika – model Phantom II. Ovaj je model bio i posljednji čiji je razvoj od nacrta do kompletnog modela nadzirao sam F. Henry Royce. Svojom elegantnom modernom formom Phantom II je impresionirao, a s tehničke strane nadmašio je i legendarnog Silver Ghosta. Motor i mjenjačka kutija bili su spojeni, predstavljena je potpuno nova koncepcija stražnjeg ovjesa, a dizajn prednje osovine omogućavao je izvanrednu stabilnost prilikom kočenja.

Predstavljena je i sportska varijanta s lakšom karoserijom – Phantom II Continental. U vrijeme ovog modela R-R kupuje Bentley, a 1933. godine umire i drugi R iz imena, slavni inženjer Royce. Proizvedeno je 1402 modela Phantom II i 278 modela Phantom II Continental. 1936. godine na tržište stiže nasljednik, model Phantom III.

Phantom – genijalna serija

Phantom I i Phantom II bili su vjesnici posebne serije izuzetnih automobila sa legendarnom božicom Emily koji su već samom pojavom predstavljali nešto posebno, uzvišeno, skupo. Serija od 6 modela, posljednji se proizvodio čak 25 godina (1968-1991), ove je godine dopunjena novim englesko-njemačkim draguljom koji slavnu britansku marku ponovno gura gdje joj je mjesto. U sam vrh najboljih limuzina na svijetu.

Luka Lukčić, © www.vidiauto.com

Proizvodnja:    Phantom I 1925-1929, Phantom II 1929-1939 Motor:    R6 twin-spark Obujam cm3:    7668 Mjenjač:    4 brzine Međuosovinski razmak (mm):    3639 ili 3823 3658 ili 3810Broj primjeraka:    Phantom I 2269, Phantom II 1680

Podijeli
Više u ovoj kategoriji: Porsche/Volkswagen 914 »