Volkswagen Scirocco

image

Kao da Golf GTI sa 200 KS i snažnija izvedenica – model R32 sa 250 KS nisu dovoljni u Volkswagenu su se odlučili za uskrsnuće još jednog imena. Scirocco, legendarni Volkswagenov kompaktni coupe s početka 70-ih vraća se na velika vrata.

Koncept predstavljen na pariškom auto salonu iznjedrio je znatnu količinu interesa okupljenog mnoštva pa je stoga vjerojatno pitanje vremena kada ćemo početi dobivati fotografije prototipnih modela novog Scirocca na hladno-toplim i zimskim testiranjima.

No većina mlađe populacije vjerojatno niti ne zna što je Scirocco, ili kako uopće izgleda. Za ovo je djelom kriv sam Volkswagen koji usprkos Sciroccovom uspjehu koji u SAD-u i na starom kontinentu nije nastavio liniju nakon druge generacije.

Scirocco, koji je razvijan pod kodnim imenom Type 53, stvoren je kao nasljednik Karmann Ghie. Kako bi uštedjeli na izradi i smanjili konačnu cijenu novog automobila u Volkswagenu su se odlučili na posuđivanje Golfove platforme u svrhu izrade Scirocca. Ipak većina dijelova je dorađena za sportskiji osjećaj u vožnji budući da je Scirocco bio namijenjen mlađim i dinamičnijim vozačima. Dva automobila dijelila su prednji smještaj motora, prednji pogon te konfiguraciju ovjesa i osovinski razmak.

Dizajn je potpisao Giorgetto Giugiaro, a Volkswagenovi inženjeri kasnije su ga doradili u zračnom tunelu. Automobil je prvi put javnosti predstavljen na ženevskom auto salonu 1973. Scirocco u Europi u prodaju kreće koncem 1974. a u SAD-u već godinu dana kasnije.

Bazni model pogonio je 1.5 litreni četverocilindrični benzinski agregat snage 70 KS što je uz masu automobila manju od 1000 kg omogućavalo ubrzanje 0-100 km/h za 12.7 sekundi. 1976. istom motoru povećana je zapremnina na 1588 kubika. Godinu dana kasnije motor dobiva Boschov sustav direktnog ubrizgavanja a snaga raste na 78 KS.

Idućih nekoliko godina označilo je povratak Volkswagena na slabiji i manji agregat zbog rigoroznih ekoloških normi SAD-a. Scirocco je iz istog razloga dobio pedesetak kilograma na masi.

Prva generacija Scirocca ostala je relativno neizmijenjena kroz čitavo proizvodno razdoblje. Volkswagen je diljem svijeta prodao čak pola milijuna primjeraka što Scirocco prve generacije čini jednim od najuspješnijih automobila u VW-ovoj povijesti.

1982. Volkswagen predstavlja drugu, blago dizajnerski preuređenu, generaciju Scirocca. Za dizajn je ovaj put bila zaslužna Volkswagenova dizajnerska ekipa koja je tek «napuhala» i zaoblila Giugiarove linije s prve generacije. Zadržana je i platforma prve generacije no aerodinamički koeficijent je smanjen sa 0.42 na 0.38 Cd, što je u kombinaciji sa novim 1.7 litrenim, 74 KS snažnim agregatom približilo ubrzanje 0-100 km/h na deset sekundi.

1983. 1.8 litreni agregat razvija 90 KS, brana od deset sekundi je srušena (9.7 s). Tri godine kasnije Scirocco dobiva dva najsnažnija motora u Volkswagenovoj ponudi: 90 KS snažnog 8-ventilca i čak 123 KS snažnog 16-ventilca s kojim je sprint do stotke trajao tek osam sekundi a Scirocco je bio sposoban za maksimalnu brzinu od 180 km/h. Tijekom 11 godina proizvodnje Volkswagen je prodao više od 300.000 primjeraka druge generacije no zbog kontinuiranog opadanja interesa, ponajviše u SAD-u, u Wolfsburgu se nisu odlučili na predstavljanje nasljednika.

Sada je, čini se, tomu došao kraj. Prema posljednjim informacijama novi Scirocco trebao bi debitirati do kraja 2008. godine.

Podijeli
Više u ovoj kategoriji: « Zastava Yugo Volkswagen 1500/1600 »