Audi A1: po prvi put 3-cilindrični motori u nekom Audiju

image

Audi A1 predstavljen je 2010. godine i od tada je prodano više od pola milijuna primjeraka. Obnovljeni A1 i A1 Sportback 2014 imaju i sportsku inačicu S1 i S1 Sportback sa 170 kW (231 KS) i quattro stalnim pogonom na sve kotače.

Odlike ovih malih kompakata su kruta karoserija i kratki međuosovinski razmak tako da su agilni i lako upravljivi. Poboljšanja su zahvatila vanjski dizajn i interijer, a između šest motora snage od 90 do 192 KS neki su i novi i jači nego kod prethodnika (četiri benzinska i dva dizelska).

Po prvi put Audi u neki od svojih modela ugrađuje motore s tri cilindra - bit će to 1.0 TFSI s 95 KS i 1.4 TDI s 90 KS. Iz Audija se hvale kako su potrošnju goriva uspjeli smanjiti kod svih motora za gotovo 10%. Uz sve motore Audi kao opciju nudi sedam-stupanjski S tronic mjenjač s dvije spojke (uz motor 1.8 TFSI dolazi serijski). Novosti su zahvatile i elektromehanički servo sustav koji je potpuno nov i smanjuje razinu pomoći s povećanjem brzine vožnje.

U multimedijskom dijelu u Audiju A1 i A1 Sportback nude se MMI navigacijski sustav plus i Audi connect uključujući i autotelefon - uz pomoć autotelefona vozilom se može pristupiti Audi connect uslugama kao i osigurati Wi-Fi hotspot za bežično spajanje na Internet. Ekran se izvlači iz prednje konzole.

Podijeli