Električni SUV za manje od 25000 eura

image

Novi ë-C3 proizvodit će se u Stellantisovoj tvornici u Trnavi u Slovačkoj, a opremljen je LFP (litij-željezo-fosfat) baterijom kapaciteta 44 kWh koja bi trebala osigurati doseg do 320 km.

Obzirom da je početna cijena postavljena na 23.300 eura (podsjetimo Dacia Spring u Hrvatskoj košta 24.700 eura), izbor jeftinije LFP tehnologije ne čudi, no iako jeftinija takva baterija nudi i brojen prednost.

Ostaje za vidjeti koliko će ë-C3 koštati kod nas je i Spring košta manje na drugim tržištima

Također, za početak 2025. je najavljena izvedba s dosegom od 200 km čija bi cijena trebala biti 19.900 eura.

Isporuke za novi ë -C3 počet će početkom drugog tromjesečja 2024., a proizvodnja će započeti u prvom tromjesečju.

Citroën će također nuditi i izvedbe s motorima s unutarnjim izgaranjem (koji će se zvati Novi C3), posebno u zemljama gdje ne postoji značajan interes za električnim vozilima.

Novi C3 bit je ključni model u planovima da Citroën digne prodaju na 5 posto tržišnog udjela u Europi (trenutno je 3,8%), odnosno milijun jedinica godišnje. Očekuje se kako će C3 držati oko 40 posto ukupne Citroënove prodaje.

Novi ë -C3 izgrađen je na platformi Smart Car koja je modifikacija CMP platforme koju su prvo razvili PSA Group i Dongfeng prije desetak godina.

Platforma Smart Car je od početka konstruirana da bude potpuno električna, a iako u nekim stvarima ne predstavlja vrhunac tehnologije, ima sve što vam treba u ovom segmentu.

Za pogon se koristi motor snage 83 kW (113 KS) koji osigurava ubrzanje do 100 km/h za 11 sekundi dok je najveća brzina 135 km/h.

Standardna izvedba punjenja je 7 kW AC, dok se kao opcija nudi AC snage 11 kW, odnosno brzo DC punjenja snagom 100 kW što omogućuje punjenje baterije od 20 do 80 posto razine napunjenosti za 26 minuta.

ë-C3 nije značajno duži ili širi od današnjeg C3, ali je 100 mm viši, povećavajući prostor za glavu i donoseći povišeni položaj za vozača.

Prostor za putnike značajno je poboljšan i na druge načine, a Citroën tvrdi da ima najizdašniji prostor za koljena straga u klasi.

Head-up zaslon je serije, a dvije više razine opreme imaju 10,25-inčni infotainmenr zaslon dok početna verzija You umjesto toga ima mjesto za pametni telefon u stilu Volkswagen up!-a.

Podijeli