Lancia Ypsilon za novi početak

image

Iako novi Ypsilon dijeli platformu s Peugeotom 208 te Opel Corsom, od njih se prilično razlikuje, kako po vanjskom izgledu tako i u unutrašnjosti, a očita je namjera talijanskih dizajnera da Ypsilon bude najluksuzniji član ovog trojca.

To počinje s dnevnim svjetlima s tri crte postavljene unutar crne trake koja se proteže preko nosa, što su elementi viđeni na konceptu Pu+Ra HPE predstavljenom prošle godine.

Skrivene ručke na stražnjim vratima naglašavaju prošireni C nosač, čija se crna boja usklađena s crnim rubovima blatobrama.

Na stražnjem dijelu dominiraju okrugla svjetla, hommage legendarnom Stratosu, koja su također uskrsla na Pu+Ra HPE konceptu.

Iako unutrašnjkost ima dva povezana ekrana, jedan za instrumentu ploču, a drugi za infotainment, kakve nalazimo i u ostalim Stellantis modelima u ovoj klasi, Ypsilon i ovdje dodaje crtu ekcentričnosti.

Velika kružna ploha može poslužiti i kao prostor za odlaganje i punjenje telefona, s iznad toga je 10,25-inčni infotainment sustav koji integrira novi sustav korisničkog sučelja SALA jedinstven za Lanciu.

Lancijina usredotočenost na luksuz vidljiva je i u predstavljanju ograničene serije Edizione Limtata Cassina koja ima jedinstvene kožne detalje u kombinaciji s plavim baršunom apliciranim u uzorku kanelona (tjestenine), na sjedala, vrata i središnju konzolu.

Iako ćete pronaći dosta prekidača i detalja posuđenih iz drugih Stellantisovih modela, Lancia je napravila dobar posao u da Ypsilon učini posebnim.

Lancia je do sada otkrila samo informacije o električnom modelu, koji bateriju kapaciteta 51 kWh dijeliti s nedavno obnovljenim Peugeotom E-208 i Opel Corsom Electric, što omogućuje doseg do 403 km.

Pogonski elektromotor ima istih 115 kW (156 KS) te osigurava ubrzanje do 100 km/h za 7,8 sekundi.

Lancia namjerava predstaviti još nekoliko modela, a prvi sljedeći bi se trebali temeljeti na novoj plaformi STLA te vratiti legendarna imena Delta i Aurelia.

Podijeli