Mini Cooper Countryman Hybrid

image

Novi Mini se može voziti i samo na električni pogon, gotovo nečujno. Kombinirana potrošnja goriva u hibridnoj vožnji iznosit će između 2,1 do 2,3 litre na 100 km, uz emisiju CO2 od 49 do 52 g/km. Mini Cooper S Countryman E ALL4 bit će najprostraniji model ovog britanskog proizvođača te će nuditi sportsku agilnost i na cesti i izvan asfalta.

Hibridni sustav se sastoji od trocilindarskog benzinskog motora s Mini TwinPower Turbo tehnologijom i sinkroniziranim električnim motorom - zajednička snaga pogonskog sustava je 165 kW/224 KS. Od mjesta do 100 km/h Mini će startati za 6,8 sekundi. Snaga benzinskog motora prenosi se na prednje kotače putem šeststupanjskog mjenjača Steptronic dok pogon na stražnje kotače osigurava elektromotor preko dvije faze jednog stupnja prijenosa.

Uz upravljanju interakciju između ova dva agregata dobio se pogon na sva četiri kotača kojim se optimizira okretnost i stabilnost na cestu te vučna snaga na snijegu i kolnom terenu. Pri startanju koristi se samo električni motor te je cijeli okretni moment dostupan već od stajanja. Nakon što se postigne brzina vožnje od 80 km/h aktivira se motor s unutarnjim izgaranjem. Ipak, uz aktivan prekidač eDrive vozač može nastaviti vožnju samo na električni pogon sve do 125 km/h (uz Max eDrive način vožnje).

Doseg vožnje s jednim punjenjem baterija, samo na električni pogon je 40 kilometara. Energija se pohranjuje u visokonaponskim litij-ionskim baterijama koje su smještene ispod stražnjeg sjedala (omogućen je time veći prtljažni prostor kapaciteta 405 litara odnosno 1275 litara kad se stražnji nasloni sjedala preklope). Energija se u baterije može pohraniti putem konvencionalne utičnice u kućanstvu ili preko javnih stanica za punjenje, pri čemu punjenje traje između 2:15 i 3:15 sata. Na visokonaponski akumulator dolazi jamstvo u trajanju do šest godina odnosno do 100.000 kilometara.

Mini Cooper S Countryman E ALL4 dolazi s trokrakim sportskim upravljačem, modovima vožnje za pojedine postavke, navigacijskim sustavom sa 6,5-inčnim ekranom, dok se izvana ističe oznakom „E“ na prednjoj maski, bočnim otvorima i gazištima pragova vrata sa žutim „S“ logom, aluminijskim naplatcima od 17 inča dizajna Light Spoke.

Prodaja modela Mini Cooper Countryman Hybrid počinje od 24. lipnja 2017.

Podijeli