Novi Renault Symbioz kompletira ponudu

image

Predviđen je samo hibridni pogon, odnosno isti E-Tech hybrid 145 kakav se već ugrađuje u nekoliko modela.

Kao što znamo pogonski sklop kombinira 1,6-litarski benzinski motor snage 69 kW (94 KS) te dva elektromotora, veći snage 36 kW koji se koristi za pogon te manji sa 18 kW koji služi za punjenje baterije te pokretanje benzinskog motora. Ukupna sistemska snaga je 145 KS.

Tu je još i posebni 6-brzinski mjenjač s kandžastim spojkama kod kojeg se prve dvije brzine koriste u električnom pogonu, a ostale četiri u hibridnom. Poznata baterija kapaciteta 1,2 kWh omogućuje i do 80 posto gradske vožnje u električnom režimu.

Renault ističe i masu vozila ispod 1.500 kg što je sve skupa omogućuje prosječnu potrošnju od 4,6 l/100 km po WLTP ciklusu.

Također, Symbioz  nudi i "prediktivnu hibridnu vožnju" koja koristi podatke o ruti, vremenu putovanja i prometu s Google karata za optimizaciju upotrebe elektromotora i benzinskog motora.

U Renaultu navode kako je Symbioz dizajniran u isto vrijeme kad i obnovljeni Captur, pa dijele dosta elemenata u izgledu, a sve u skladu s novim dizajnom koji je prvi put viđen na potpuno električnom modelu Scenic E-Tech.

Karakteristični elementi su okomite LED trake, složeni uzorak rešetke hladnjaka te općenito prilično uglat dizajn.

U odnosu na Captur, Symbioz ima drugačiji stražnji kraj s 3D stražnjim svjetlima te veliki krovni spojler.

Novi aluminijski naplatci veličine 18 i 19 inča dizajnirani su samo za Symbioz, a kupci će moći birati između sedam boja, uključujući novu nijansu Mercury Blue.

Iznutra Symbioz spaja poznate elemente iz interijera Clia i Captura sa svojom najnovijom Google tehnologijom.

Serijski se nudi kombinacija 10,3" prilagodljive instrumentne ploče te 10,4" zaslona osjetljivog na dodir kojeg pokreće najnovija verzija Renaultovog OpenR Link infotainment sustava.

To je isti softver koji se nalazi u obnovljenom Capturu i električnom Renaultu 5 a temelji se na Googleovom operativnom sustavu Android Automotive.

Drugim riječima koristi se logika pametnog telefona, a usluge poput Google Maps i Google Assistant dolaze ugrađene.

Postoji 50 dodatnih aplikacija dostupnih i putem trgovine Google Play, kao što su Waze i Spotify, ali bežični Apple CarPlay i Android Auto.

Koristi se kombinacija virtualnih tipki na zaslonima te fizički prekidači za kontrolu klime, a tu su i prekidači na višenamjenskom upravljaču.

Kao i manji Captur, Renaut Symbioz također ima kliznu stražnju klupu koja se može pomicati naprijed-natrag za 16 cm.

Symbioz standardno nudi 492 litre prtljažnika, što se povećava na 624 litre sa stražnjim sjedalima pomaknutim skroz naprijed. Preklapanjem stražnje klupoe otvara se 1.582 litre prostora.

Jednodijelni Solarbay stakleni krov umjesto mehaničke zavjese koristi prekidač kojim se regulira transparentnost krova.

Do 29 naprednih sustava pomoći u vožnji dostupno je na Symbiozu, uključujući 'Active Driver Assist' koji nudi mogućnosti autonomne vožnje razine 2 kombinirajući adaptivni tempomat s funkcijom stop&go, pozicioniranjem vozila u sredinu vozne trake i prepoznavanjem prometnih znakova.

Treba istaknuti i automatsko kočenje pri vožnji unatrag, upozorenje na mrtvi kut, upozorenje na napuštanje trake i upozorenje na umor vozača su te kamere s prikazom od 360 stupnjeva.

Budući da neki od ovih sustava znaju biti iritantni, Renault nudi "My Safety" prekidač koji aktivira personalizirane postavke za do šest sustava pomoći u vožnji.

Vozači mogu odlučiti žele li funkciju uključiti, do koje razine i žele li zvučna upozorenja.

Symbioz također ima i tzv. 'Safety Coach' koji vam daje savjete o sigurnijoj vožnji u stvarnom vremenu i ocjenu od 100.

Nudit će se razine opreme, Evolution, Techno, Iconic te esprit Alpine, a prodaja počinje na ljeto.

Podijeli