Prvi put kao plug-in hibrid

image

Nova generacija Kodiaqa mjeri 4.758 mm te je 61 mm duža od trenutnog modela, dobila je i dodatnih 75 litara obujma prtljažnika te nudi vodećih 910 litara u klasi (u izvedbi s pet sjedala), a dostupna je i verzija sa sedam sjedala.

Unaprijeđena je i aerodinamika pa novi koeficijent otpora zraka iznosi 0,282. Aero optimizacija uključuje električno kontrolirane aktivne rashladne kapke koji zatvaraju rešetku kada nisu potrebni.

Ostale značajke uključuju posebno oblikovane bočne retrovizore, redizajnirane prednje i stražnje branike, aerodinamične kotače, produženi krovni spojler i integrirane uzdužne krovne nosače.

Kodiaq koristi novu MQB Evo platformu, odnosno novu generacija modularne poprečne platforme, koja je prvi put predstavljena na novom Passatu prije nešto više od mjesec dana.

Kao i Passat, i Kodiaq ima DCC Plus sustav dinamičke kontrole ovjesa s dva odvojena ventila koji kontroliraju faze ekspanzija i kompresije amortizera, osiguravajući brže prigušivanje s mogućnošću prilagodbe.

Škoda je u ponudu modela Kodiaq po prvi put uvela i plug-in hibridnu izvedbu koja također dijeli tehnologiju koju smo vidjeli u Passatu i Tiguanu.

To znači da Kodiaq plug-in hibrid kombinira benzinski 1.5 TSI evo2 motor s elektromotorom koji daju ukupnu sistemsku snagu od 204 kW (277 KS).

Velika baterija kapaciteta 25,7 kWh omogućuje doseg od 100 km samo s električnim pogonom. Očito je ideja bila postići 100 km što je zbog većih dimenzija iziskivalo ugradnju veće baterije nego u Volkswagenovim modelima.

Po prvi put se Kodiaq nudi i s mild hibridnom tehnologijom koja je ugrađenu uz 1.5 TSI motor sa 150 KS.

Ponuda motora upotpunjena je 2.0 TSI benzinskim motorom i dva 2.0 TDI dizelaša sa 150 odnosno 193 KS.

U svim izvedbama se za prijenos snage koristi DSG mjenjač s dvije spojke, a najsnažnije benzinske i dizelske varijante imaju i pogon na sve kotače kao standard.

Iako u izvedbi unutrašnjosti i Kodiaq ima trenutno dominantno rješenje sa zaslonom digitalnih instrumenata te dodatnim infotainment zaslonom osjetljivim na dodir, s tri okretna prekidača na središnjoj konzoli Kodiaq se ipak razlikuje od Volkswagenovih modela.

Tri "pametna kotačića" mogu se programirati za promjenu funkcije kojom upravljaju, s dva vanjska kotačića za podešavanje unutarnje temperature, grijanja i ventilacije sjedala, a srednji kotačić za kontrolu glasnoće infotainment sustava, brzine ventilatora, smjera strujanja zraka, izbor režima vožnje i zumiranje karte.

Središnji zaslon veličine 10-inča je standard, a verzija od 13 inča dostupna je na modelima s višim specifikacijama. Po prvi put u Kodiaqu dostupan je i head-up zaslon.

Poboljšana povezanost znači da se plug-in hibrid može programirati da postavi temperaturu prije vožnje, kao i vrijeme punjenja.

Kodiaq se također može programirati da se sam parkira. Paket Assisted Drive Plus uključuje ono što Škoda naziva Trained Parking Assistant, u kojem vozači mogu snimiti prilaz do pet omiljenih parkirnih mjesta na udaljenosti od 50 metara nakon čega vozila može samo parkirati.

Pomoćnik za daljinsko parkiranje također se može koristiti za usmjeravanje vozila na parkirna mjesta koja nisu pohranjena u sustavu s udaljenosti do pet metara.

Podijeli