Tesla Cybertruck je konačno tu

image

Od trenutka kada ga je 2019, Elon Musk najavio Cybertruck nije prestao izazivati pažnju javnosti. Najprije dizajnom i obećanim performansama, a potom brojnim problemima koji su uslijedili.

Od razbijanja navodno neprobojnog prozora na pozornici preko internih izvještaja o lošoj akustičnoj izolaciji i opasnim kočnicama pa sve do opetovanih odgađanja proizvodnje.

No, s krajem studenog i isporukama prvih desetak jedinica osobno od strane Elona Muska, uz njemu svojstvene video uratke gdje Cybertruck s prikolicom na kojoj je natovaren Porsche 911 pobjeđuje...

(0 glasova)

Obnovljeni Toyota Yaris Cross

image

Iako je Yaris Cross vrlo uspješan model, Toyota ga je odlučila dodatno unaprijediti te napraviti još uspješnijim.

Prije svega dobio je Hybrid 130 izvedbu s više snage, ali će se i dalje nuditi slabija hibridna izvedba. Snažniji motor će se nuditi u svim višim razinama opreme, kao i u posebnim modelima GR Sport i Premiere Edition.

Pogonski sustav koji kombinira 1,5-litarski benzinski motor te dva elektromotora, pri čemu su potonji pojačani te s novim upravljanjem omogućuju sistemsku snagu od 97...

(0 glasova)

Dobitna kombinacija

image

Aktualna generacija Opel Corse predstavljena je 2019., a nedavno smo imali prilike vidjeti i kako izgleda nakon uobičajenog redizajna na polovici životnog vijeka. Sada Opel otkriva detalje o hibridnoj varijanti koja po prvi puta ulazi u ponudu Corse.

Sustav se bazira na 48-voltnoj hibridnoj tehnologiji te spaja nove 1,2-litrene trocilindarske motore snage 74 kW (100 KS) i 205 Nm, odnosno 100 kW (136 KS) i 230 Nm, s elektromotorom snage 21 kW i 55 Nm.

Potonji je integriran unutar kućišta...

(0 glasova)

Novi Hyundai Santa FE

image

O ukusima se ne raspravlja, ali Hyundaiju je teško zamjeriti na hrabrosti prilikom dizajna novih modela.

Iznimku svojom prilično kockastom karoserijom i atraktivnim H-farovima ne čini niti nova generacija velikog SUV-a Santa Fe koji se dizajnerski posve odmakao od prethodnika.

Ujedno je i narastao na ukupno 4,83 m (+45 mm) dok je međuosovinski razmak produžen (+ 50 mm) na ukupno 2,82 m.

Prostranost stoga nije u pitanju zbog čega malo koji model u segmentu nadmašuje komfor u trećem redu sjedala....

(0 glasova)

Nove kvalitete Dustera

image

Od premijere 2013. do danas, Dacija je prodala više od 2,2 milijuna Dustera. Ili otprilike tisuću primjeraka dnevno, što jasno govori o uspjehu Dustera.

Treća generacija ne namjerava posustati i još atraktivniju karoseriju postavlja na novu platfomu Renault koncerna CMF-B.

Upravo bi ona trebala biti zaslužna za više mjesta u kabini, posebno sprijeda u širinu odnosno straga za koljena (+30 mm) budući da ukupnom dužinom od 434 cm novi Duster praktično ostaje na razini prethodnika.

Jedino je u visinu sada...

(0 glasova)

Digitalnija, luksuznija i učinkovitija

image

Za promjene se morate dobro zagledati, ali zaista se radi o posve novoj generacija Panamere. Ne samo jer u Porsche koriste G3 kodno ime već i zbog karoserijskih razlika.

Poput otvora na prednjoj masci iznad registracije, izraženijih oblina lukova kotača ili stražnjeg dijela s prozorom bez okvira kao podsjetnik na model 911.

Uostalom, ekipa iz Zuffenhausena nema običaj raditi redizajn dva puta za redom. Novosti govore kako su sada samo hibridne varijante s V6 i V8 motorima u igri s...

(0 glasova)

Redizajnirani Hyundai Tucson

image

Kada je 2020. Hyundai premijerno pokazao novu generaciju svog kompaktnog, 4,5 metra dugačkog SUV-a, malo je tko ostao imun na njegovu radikalnu promjenu dizajna.

Uspjeh međutim nije izostao, a Tucson se prometnu u jednog od najpoželjnijih i najprodavanijih modela kako u Hrvatskoj tako i u ostatku svijeta.

Nakon četiri godine, vrijeme je za uobičajeni redizajn no novi model koji bi na tržište trebao stići u proljeće 2024. neće donijeti tako radikalne promjene.

Barem ne izvana gdje takozvana parametrijska svijetla i...

(0 glasova)

Multienergetska platforma i učinkovitost

image

Nova generacija donosi širok raspon pogonskih sklopova, uključujući električne i dizelske varijante te buduću verziju na vodik.

Tu je i novi moderniji izgled, koji je izveden po uzoru na putničke modele, a dominira prednja maska s vertikalnim letvicama te LED svjetla u obliku slova C.

Renault ističe kako je otpor zraka smanjen za 20 posto u odnosu na prethodni model, što, osim manje potrošnje, osigurava nižu razinu buke u unutrašnjosti.

Najavljene su četiri izvedbe Blue dCi motora, sa 105, 130,...

(0 glasova)

Volvo EM90 luksuzni monovolumen

image

Kao i Zeekr 009, Volvo EM90 temelji se na Geelyjevoj SEA platformi i ima stražnji motor od 200 kW u kombinaciji s baterijom od 116 kWh za doseg do 738 km prema kineskom standardu CLTC.

Izvedba s pogonom na sva četiri kotača bit će dostupna kasnije.

Elektromotor snage 200 kW (236 KS) omogućuje ubrzanje od 8,3 sekunde, ali se EM90 više fokusira na udobnost putnika nego na performanse.

Tehnički podaci postaju važniji na stanici za punjenje, gdje će biti potrebno...

(0 glasova)

Novi Superb s više tehnologije i stila

image

Od predstavljanja prve generacije, 2001. prodano je više od 1,6 milijuna primjeraka, od čega polovica otpada na prethodnu (treću) generaciju, a zanimljivo je kako je najvažnije tržište bila Njemačka.

Četvrta generacija donosi daljnje povećanje duljine, pa limuzina sada mjeri 4912 mm (+43 mm) dok je karavan nešto kraći, odnosno 4902 mm (+40 mm u odnosu na prethodnu generaciju).

No, osim većih dimenzija, novi Superb donosi još sofisticiraniji dizajn, više prostora i udobnosti te najsuvremeniju tehnologiju, poput novih LED Matrix prednjih...

(0 glasova)