Revolucija pogona električnih automobila

image

Ideja stavljanja elektromotora u kotač postoji jednako dugo kao i električni pogon, no to bi značajno povećalo neovješenu masu i vrlo nepovoljno se odrazilo na vozna svojstva.

Stoga sva rješenja koja su na ovom tragu, postavljaju elektromotor uz kotač te prenose snagu kratkim vratilom. No, sva ova rješenja imaju i prijenosnik te homokinetički zglob (ako se radi o pogonu prednjih kotača).

"Uni Wheel" također postavlja elektromotor blizu kotača te se spaja kratkim vratilom, ali tu završava sva sličnost s postojećim...

(0 glasova)

Tesla Cybertruck je konačno tu

image

Od trenutka kada ga je 2019, Elon Musk najavio Cybertruck nije prestao izazivati pažnju javnosti. Najprije dizajnom i obećanim performansama, a potom brojnim problemima koji su uslijedili.

Od razbijanja navodno neprobojnog prozora na pozornici preko internih izvještaja o lošoj akustičnoj izolaciji i opasnim kočnicama pa sve do opetovanih odgađanja proizvodnje.

No, s krajem studenog i isporukama prvih desetak jedinica osobno od strane Elona Muska, uz njemu svojstvene video uratke gdje Cybertruck s prikolicom na kojoj je natovaren Porsche 911 pobjeđuje...

(0 glasova)

Nio ima 30 stanica za zamjenu u Europi

image

Vozilo se automatski naveze i pozicionira na rampu za zamjenu i roboti samostalno skinu vijke i konektore, odvoje bateriju koja se odvozi u skladište, a sustav dostavlja punu bateriju koja se onda spoji na vozilo.

Cijeli proces traje 277 sekundi, odnosno manje od 5 minuta. Nakon skidanja se svaka baterija testira i ako je ispravna ide na punjenje, a u slučaju nekih grešaka baterija se mora servisirati prije ponovnog punjenja.

Kupac procesom upravlja preko aplikacije na telefonu ili infotainment zaslonu...

(0 glasova)

Obnovljeni Toyota Yaris Cross

image

Iako je Yaris Cross vrlo uspješan model, Toyota ga je odlučila dodatno unaprijediti te napraviti još uspješnijim.

Prije svega dobio je Hybrid 130 izvedbu s više snage, ali će se i dalje nuditi slabija hibridna izvedba. Snažniji motor će se nuditi u svim višim razinama opreme, kao i u posebnim modelima GR Sport i Premiere Edition.

Pogonski sustav koji kombinira 1,5-litarski benzinski motor te dva elektromotora, pri čemu su potonji pojačani te s novim upravljanjem omogućuju sistemsku snagu od 97...

(0 glasova)

Dobitna kombinacija

image

Aktualna generacija Opel Corse predstavljena je 2019., a nedavno smo imali prilike vidjeti i kako izgleda nakon uobičajenog redizajna na polovici životnog vijeka. Sada Opel otkriva detalje o hibridnoj varijanti koja po prvi puta ulazi u ponudu Corse.

Sustav se bazira na 48-voltnoj hibridnoj tehnologiji te spaja nove 1,2-litrene trocilindarske motore snage 74 kW (100 KS) i 205 Nm, odnosno 100 kW (136 KS) i 230 Nm, s elektromotorom snage 21 kW i 55 Nm.

Potonji je integriran unutar kućišta...

(0 glasova)

Novi Hyundai Santa FE

image

O ukusima se ne raspravlja, ali Hyundaiju je teško zamjeriti na hrabrosti prilikom dizajna novih modela.

Iznimku svojom prilično kockastom karoserijom i atraktivnim H-farovima ne čini niti nova generacija velikog SUV-a Santa Fe koji se dizajnerski posve odmakao od prethodnika.

Ujedno je i narastao na ukupno 4,83 m (+45 mm) dok je međuosovinski razmak produžen (+ 50 mm) na ukupno 2,82 m.

Prostranost stoga nije u pitanju zbog čega malo koji model u segmentu nadmašuje komfor u trećem redu sjedala....

(0 glasova)

Nove kvalitete Dustera

image

Od premijere 2013. do danas, Dacija je prodala više od 2,2 milijuna Dustera. Ili otprilike tisuću primjeraka dnevno, što jasno govori o uspjehu Dustera.

Treća generacija ne namjerava posustati i još atraktivniju karoseriju postavlja na novu platfomu Renault koncerna CMF-B.

Upravo bi ona trebala biti zaslužna za više mjesta u kabini, posebno sprijeda u širinu odnosno straga za koljena (+30 mm) budući da ukupnom dužinom od 434 cm novi Duster praktično ostaje na razini prethodnika.

Jedino je u visinu sada...

(0 glasova)

Standard za bežično punjenje električnih automobila

image

Induktivno odnosno bežično punjenje električnih automobila kudikamo je jednostavniji način punjenja električnih automobila budući da nema potrebe za petljanjem s kablovima ili traženjem punionica s odgovarajućim priključkom.

Pogotovo ako u takvu jednadžbu uvrstite i nepovoljne vremenske uvjete.

Tvrtka Mahle je razvila odgovarajući sustav pozicioniranja koji omogućava električnom automobilu da se jednostavno, pouzdano i precizno postavi točno iznad zavojnice za punjenje instalirane u podu, a koji je nedavno priznat od Međunarodnog udruženja automobilskih inženjera (SAE) kao globalni standard za bežično punjenje....

(0 glasova)

Digitalnija, luksuznija i učinkovitija

image

Za promjene se morate dobro zagledati, ali zaista se radi o posve novoj generacija Panamere. Ne samo jer u Porsche koriste G3 kodno ime već i zbog karoserijskih razlika.

Poput otvora na prednjoj masci iznad registracije, izraženijih oblina lukova kotača ili stražnjeg dijela s prozorom bez okvira kao podsjetnik na model 911.

Uostalom, ekipa iz Zuffenhausena nema običaj raditi redizajn dva puta za redom. Novosti govore kako su sada samo hibridne varijante s V6 i V8 motorima u igri s...

(0 glasova)
Pretplati se na ovaj RSS feed