Do kada će električni automobili biti skuplji?

  • Objavljeno u AUTOBIZ
image

Prema previđanjima Međunarodne agencije za energiju, cijene manjih električnih modela u Europi i Sjevernoj Americi mogle bi se do sredine ovog desetljeća smanjiti te postati konkurentne cijenama automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Jedan od najznačajnijih faktora približavanja cijena je smanjenje cijene baterija koja se neprestano smanjuje, a taj će se trend nastaviti jer se baterije sve masovnije proizvode.

Očekuje se da će prodaja električnih vozila na globalnoj razini ove godine porasti za 35 posto, odnosno na ukupno 14 milijuna, što bi iznosilo čak 18 posto tržišta osobnih automobila. Za usporedbu, udio električnih automobila je 2020. iznosio tek četiri posto.

No, također se očekuje da će se paritet kupnje kod većih modela dogoditi nekoliko godina kasnije kasnije.

Kina je najveće svjetsko tržište električnih vozila na kojem se godišnje registrira više od polovice svih električnih automobila na svijetu.

Tamo su već zabilježene niže cijene nekih manjih električnih modela u odnosu na njihove ekvivalente s motorima s unutarnjim izgaranjem, no SUV-ovi i veliki automobili čine gotovo dvije trećine prodaje električnih vozila u Kini i Europi te čak i veći udio u SAD-u.

U zemljama u razvoju električna vozila na dva i tri kotača brojčano nadmašuju automobile, a  više od polovice vozila s tri kotača u Indiji 2022. bili su s električnim pogonom.

Sve ovo će dovesti do manje potražnje za naftom, a očekuje se kako će se potrošnje nafte smanjiti za 5 milijuna barela dnevno do 2030.

Podijeli