Električni automobili moraju bučiti

  • Objavljeno u AUTOBIZ
image

Jedna od glavnih prednosti električnih automobila je i tišina rada, no to ima i negativnih posljedica. Tako posebice pješaci, ali i biciklisti, ne mogu čuti približava li im se neko vozilo ili ne. Stoga je donesen zakon koji obvezuje proizvođače da u sva nova električna vozila počnu ugrađivati AVAS.

Skraćenica AVAS označava Acoustic Vehicle Alert System, odnosno zvučni auto sustav za upozorenje, koje se mora čuti pri brzinama do 19 km/h. Pri tim brzinama se električna vozila uopće ne čuju, stoga nije ni čudno kako su se znale dogoditi nesreće s pješacima.

Zvuk koji će se proizvoditi neće oponašati rad klasičnih motora, već će zvuk biti drugačiji, no dovoljno jasan kako bi upozorio pješake na nailazak električnog vozila.

Svi novi električni automobili predstavljeni nakon 01.07.2019. navedeni sustav moraju imati ugrađen serijski, dok će sva ostala električna vozila navedeno morati početi ugrađivati do 2021.

Naravno, ima i nezadovoljnih udruga koje bi željele da električna vozila proizvode buku pri višim brzinama, jer smatraju kako su te brzine opasnije, no s druge strane ponovo se dovodi u pitanje smanjenje buke u gradovima o čemu se mnogo pričalo.