Gorki plodovi Brexita

  • Objavljeno u AUTOBIZ
image

Velika Britanija nastavlja ubirati gorke plodove Brexita, a neki od problema tek sada postaju vidljivi te ugrožavaju automobilsku industriju na Otoku koja zapošljava 800.000 radnika.

Naime, prema sporazumu o Brexitu, od 2024. godine se pri uvozu automobila iz V. Britanije u EU i obratno, neće naplaćivati dodatni porezi ili carine u slučaju da je najmanje 45 posto vrijednosti vozila (odnosno njegovih komponenti) iz V. Britanije odnosno EU.

Problem je što kod električnih vozila baterija predstavlja oko polovice vrijednosti vozila te, pošto V. Britanija nema ozbiljnu proizvodnju baterija, na električna vozila koja se tamo proizvedu od sljedeće godine bi se pri uvozu u EU plaćala carina.

To posebno pogađa Stellantis i Ford koji u Britaniji proizvode brojne modele i za tržište EU.

Stellantis u Engleskoj ima dvije tvornice dostavnih modela, jednu u Lutonu za velika dostavna vozila (Movano) te drugu u Ellesmere Portu za srednja i mala vozila koja je postala središnje mjesto za proizvodnju malih električnih dostavnih modela svih marki (Combo, Berlingo, Partner i Doblo).

U tvornicu je 2021. uloženo 120 milijuna eura, Stellantis je tada tvrdio kako će do 2024. uspjeti lokalno proizvesti dovoljno komponenti kako bi zadovoljili propise. No, to se pokazalo netočnim i proizvođači prijete prekidom ulaganja u nova postrojenja te premještanjem postojećih.

Ford je uložio oko 450 milijuna eura u tvornicu nedaleko Liverpoola koja bi trebala proizvoditi elektromotore za sve električne modele za europsko tržište.

Naravno isti problem ima i EU, ali je on puno manji jer EU puno manje ovisi o britanskom tržištu, a na Kontinentu ima veći broj tvornica baterija pa bi veći broj modela mogao zadovoljiti kriterije.

Proizvođači sada pozivaju na produženje postojećeg režima do 2027. do kada bi lokalna proizvodnja trebala dosegnuti razinu koja bi omogućila ispunjavanje kriterija.

Velika Britanija svim silama nastoji spriječiti odlazak proizvođača te po mogućnosti privući nove, pa tako JLR-u (Jagura-Land-Rover) nude 500 milijuna funti kroz različite poticaje kako bi svoju novu gigatvornicu izgradili na Otoku umjesto u Španjolskoj što je također opcija.

Podijeli