Hoće li visoke kazne smanjiti prekršaje

  • Objavljeno u AUTOBIZ
image

Od 01. kolovoza vrijede nove, strože kazne za prekršaje u prometu, a policija je objavila kako je ovog vikenda izrekla tri visoke kazne za tri vozača. No mi se pitamo, koliko će takve kazne stvarno i utjecati na vozače, koji uvijek misle da baš njih neće zaustaviti. Jučer ujutro smo se i samo uvjerili kako se ništa nije promijenilo. Naime, iako je kazna za korištenje mobitela u vožnji povećana s 500 kuna na 1.000 kuna i dalje svaki drugi vozač tipka ili razgovara na mobitel! Dovoljno je stati pored ceste i proučavati par minuta vozače kako bi došli do istog zaključka.

Slijedi i službena objava MUP-a vezano uz prije spomenute prekršaje:

Slijedom primjene novih odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama tijekom vikenda nad tri recidivista zatečena u prometnim prekršajima provedeni su žurni prekršajni postupci, u kojima su vozači kažnjeni visokim novčanim kaznama.

Tako je u subotu, 3. kolovoza, na Prekršajni odjel Općinskog suda u Koprivnici – Stalna služba Đurđevac doveden 20–godišnji vozač koji je u petak, 2. kolovoza, na cesti – Koprivnica – Peteranec upravljao prije položenog vozačkog ispita ne registriranim i ne osiguranim osobnim automobilom VW pod utjecajem alkohola od 1,23 promila i prouzročio prometnu nesreću s materijalnom štetom. Vozač je kažnjen kaznom zatvora od 15 dana uvjetno na devet mjeseci, novčanom kaznom od 13.300 kuna i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije 6 mjeseci

Također, u subotu, 3. kolovoza, na Prekršajni odjel Općinskog suda u Koprivnici – Stalna služba Đurđevac doveden je 50 – godišnji vozač koji je u 0.10 sati u Koprivnici u Bilogorskoj ulici upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,69 promila i za vrijeme dok mu je vozačka dozvola oduzeta. Vozač je kažnjen novčanom kaznom od 24.000 kuna i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije 24 mjeseca.

U nedjelju, 4. kolovoza, na Prekršajni odjel Općinskog suda u Koprivnici – Stalna služba Đurđevac doveden je 21 – godišnji vozač koji je u subotu, 3. kolovoza, u 23.20 sati, u Virju u Novigradskoj ulici upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola 2,08 promila. Vozač je kažnjen kaznom zatvora od 15 dana uvjetno na 12 mjeseci i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije 6 mjeseci.