Mazda3 je osvojila Red Dot nagradu

  • Objavljeno u AUTOBIZ
image

Glavnu Red Dot nagradu za dizajn proizvoda dodjeljuje međunarodni žiri stručnjaka za dizajn samo za najizuzetnije proizvode. Predstavljena početkom ove godine, najnovija izvedba Mazde3, Mazdinog najprodavanijeg modela, oblikovana je u skladu s evoluiranim dizajnom 'KODO: duša pokreta'.

Primajući nagradu zajedno s Ikuom Maedom, voditeljem globalnog dizajna Mazde Motor Corporation i Jo Stenuitom, europskim direktorom dizajna, glavni dizajner Mazde3 Yasutake Tsuchida izjavio je: ''Uklonili smo karakterne linije i druge suvišne elemente kako bismo izrazili čistoću japanske estetike i stvorili oblik nastao jednim pokretom koji je prividno jednostavan, ali istovremeno i duboko izražajan. Razina rafiniranosti stvorena je radom ljudskih ruku s ogromnim iskustvom i mi smo oduševljeni što je to prepoznala i globalna dizajnerska zajednica.''

Uz nagrađivani izgled, Mazda3 pruža vozaču i putnicima iskustvo koje je usmjereno na čovjeka, dok se istodobno filtriraju nepoželjni utjecaji s ceste. Dizajn kabine i raspored komponenti poboljšavaju uporabljivost kako bi se spriječili nelagoda i umor. Ovo je također prvi model koji koristi Mazdin novi revolucionarni Skyactiv-X motor - prvi serijski benzinski motor na svijetu s kompresijskim paljenjem koji kombinira prednosti benzinskih i dizelskih motora, pružajući nisku potrošnju i veliki okretni moment, a istovremeno smanjujući štetne emisije.

Mazda3 i drugi nagrađivani proizvodi iz 48 kategorija proizvoda (uključujući automobile i motocikle) bit će izloženi na izložbi "Dizajn na pozornici" u Red Dot Design muzeju u Essenu te su stekli pravo nositi simbol Red Dot.