Testiranje guma u blizini arktičkog kruga

  • Objavljeno u AUTOBIZ
image

Udaljenost od arktičkog kruga je 300 km, sjeverno od arktičkoga kruga, u blizini grada Ivala na sjeveroistoku Finske.

Arktički centar (Arctic Center) je novi objekt za testiranje zimskih guma kompanije Goodyear Dunlop i predstavlja kompanijin vodeći centar u Europi. U ovom centru testirane su i nove zimske gume UltraGrip 9, guma koju je Goodyear predstavio u rujnu ove godine.

Prednost ove lokacije za Goodyear Dunlop je što će staze u sklopu Arktičkog centra moći prilagoditi vlastitim potrebama te tako omogućiti razvoj novih modela zimskih guma i njihovih koncepata.

Arctic Center je smješten u dolini te omogućuje mikroklimu koja je od studenog do prve polovice travnja izuzetno primjerena za testiranje zimskih guma na zasnježenoj i zaleđenoj površini. Infrastruktura centra uključuje nekoliko staza za testiranje na snijegu i ledu, uredske prostorije sa suvremenim IT sustavom te više radionica za održavanje testnih vozila i pripremu testnih guma.

U Goodyearovom Centru za inovacije ističu kako novi Arktički centar omogućava testiranje guma na snijegu i ledu u idealnoj prirodnoj okolini što je za kompaniju od neprocijenjive vrijednosti. Naime, znanost o snijegu ne može se proučavati i provoditi u uredima; potrebno je praktično iskustvo i upravo je to preduvjet za razvoj vrhunskih tehnologija.

Goodyear Dunlop, osim ovog objekta u Finskoj, za testiranje zimskih guma upotrebljava i staze u Francuskoj, Luksemburgu, Švicarskoj i na Novom Zelandu. Geografski spektar centara omogućuje da se testiranje može provoditi tijekom cijele godine i na vrlo različitim strukturama snijega.

Podijeli