U 60 godina čak 10 milijuna Minija

image

Ovih dana je proizveden i 10-milijunti primjerak popularnog Minija, a napravljen je u britanskoj tvornici Oxford, gdje je sve i započelo davne 1959. godine. Obljetnički primjerak je Mini 60 Year Edition u British zelenoj boji.

Osim toga, obljetničku opremu čine i crne naljepnice, 17-inčni aluminijski naplatci, LED svjetla, a ugrađen je dvolitreni motor koji raspolaže s 200 KS. Zanimljivo je vidjeti usporedno prvi i posljednji primjerak koji su proizvedeni, jedan pored drugoga.

Naime, klasični Mini u bijeloj boji s tablicom 621 AOK je prvi Mini proizveden u ovoj tvornici, i poznat je među fanovima Minija, a on je i predvodio kolonu Minija koji su se našli na slavljeničkoj fotografiji.

U navedenoj tvornici se radio originalni Mini sve do 2000. godine, a proizvedeno ih je oko 5,3 milijuna, a već godinu nakon toga kreće proizvodnja novog modela, koji je pokrenuo lavinu retro izdanja pojedinih modela.

Iako je današnji Mini puno veći automobil nego originalni Mini, i dalje je riječ o kompaktnom automobilu kojeg podjednako vole i muškarci i žene. A tvornica uskoro kreće s još jednim novitetom. U studenom Mini tvornica u Oxfordu kreće s proizvodnjom modela Mini Cooper SE, a riječ je o potpuno električnom modelu, s potrošnjom od 16,8 do 14,8 kWh/100 km.