Autonomni Zoox Robotaxi za budućnost

  • Objavljeno u NAJAVE
image

I dalje izgleda kako nas očekuje električna i autonomna budućnost, a dobar primjer je i potpuno novo autonomno električno vozilo Zoox Robotaxi. Riječ je o prvom vozilu ove tvrtke koja je odnedavno u vlasništvu Amazona. Robotaxi predstavlja budućnost prijevoza u zagušenim gradovima, a simpatičnog je i zanimljivog dizajna. Nema klasični prednji dio vozila, a kako nema ni vozača, ima mnogo prostora za prijevoz putnika u ovom 3.630 mm dugom vozilu koje je visoko čak 1.936 mm, a sve kako bi ulazak i izlazak klijenata bio što lakši.

Prostora ima za četiri putnika koja se smještaju na dva dvosjeda koji su okrenuti jedan prema drugome, kako bi komunikacija među putnicima bila lakša. Za njih je dostupno i bežično punjenje mobitela, a tu je i multimedijski sustav koji daje informacije o odredištu.

Tu je i djelomično stakleni krov, a vožnja po noći će biti zanimljiva zato što Robotaxi posjeduje i ''zvjezdano nebo'', odnosno LED rasvjetu u stropu, a koja neodoljivo podsjeća na onu iz Rolls-Royce modela.

Zoox još nije objavio potpune specifikacije ovog modela, no rečeno je kako je 133 kWh baterija dostatna za 16 sati rada, a najveća brzina ovog vozila je 121 km/h. Upravljanje je na sve kotače, a isto tako Robotaxi ima mogućnost vožnje u oba smjera, pa nema potrebe za okretanjem vozila na cesti.

Mnogo radara, kamera i Lidara kojim je opremljen brinu se za sigurnost putnika, ali i okolnog prometa, a iz tvrtke kažu kako Robotaxi ''vidi'' do 150 m u svim smjerovima. Tu je i više od 100 sigurnosnih inovacija, koji uključuje i specifičan zračni jastuk koji je napravljen za dvosmjerna vozila.

Za sada još nema informacija kada se očekuju i serijske izvedbe ovog vozila, kao ni kada počinju prve testne vožnje u stvarnom prometu.