BMW i Vision Dee može mijenjati boje

  • Objavljeno u NAJAVE
image

Ovogodišnji CES nam je donio pregršt zanimljivih koncepata, a jedan od takvih je i BMW i Vision Dee. Riječ je o električnoj limuzini srednje klase koja se odlikuje mogućnošću mijenjanja boje karoserije, no to joj nije jedina zanimljivost.

Dee u imenu označava skraćenicu za Digital Emotional Experience, što na hrvatskom znači digitalno emocionalno iskustvo. Naime, BMW, kao i mnogi drugi proizvođači, ima cilj stvoriti jaču vezu između ljudi i automobila.

Tako se ovaj koncept može pohvaliti novim head-up zaslonom koji se proteže čitavom širinom vjetrobranskog stakla, a njegova se upotreba očekuje već 2025. godine u modelima Neue Klasse. Tu je i BMW Mixed Reality Slider, koji u kombinaciji sa zaslonom i koristeći shy-tech senzore, omogućuje vozačima da sami odluče koliko će digitalnog sadržaja vidjeti na zaslonu, a to je moguće napraviti u pet lakih koraka.

Izvana ovaj koncept donosi potpuno novi dizajnerski izričaj, koji bi u budućnosti mogli vidjeti i na serijskim modelima, no ono što je puno važnije je nova izvedba E Ink tehnologije koja omogućuje mijenjanje boja karoserije, a može se birati između 32 boje. Površina karoserije podijeljena je na 240 E Ink dijela, a svaki se kontrolira pojedinačno, pa bi u budućnosti mogli usklađivati boju karoserije s trenutnim raspoloženjem ili pak odjevnom kombinacijom. A možda sve ostane samo koncept…

Podijeli