Sandero je najprodavaniji model u rujnu

  • Objavljeno u NAJAVE
image

U rujnu je prodano tek 2773 novih vozila, što ga čini najslabijim mjesecom ove godine, a počele su se primjećivati i posljedice nedostatka čipova, pa samim time i vozila, pa sada najbolje prodaju oni koji imaju automobile za brzu isporuku. Tako je najprodavanija marka u rujnu bila Kia s 249 vozila, a slijedi Hyundai s 228 vozila, dok je Volkswagen pao na treće mjesto s 217 prodanih vozila.

Slijedi Renault s 212, Škoda s 208, Dacia sa 198, Opel sa 179, Suzuki sa 159, Toyota sa 124 i top 10 zatvara Mazda sa 118 prodanih vozila. Mazda je ovaj mjesec napravila dobar posao, a sada se pokazalo i dobrim naručivanje unaprijed s predefiniranom opremom, bez puno mogućnosti prilagodbe, jer se takvi automobili naručuju nekoliko mjeseci unaprijed, pa ih sada ima na skladištu.

Gledajući pak listu najprodavanijih modela, na vrhu se našao Sandero koji je prodan u 107 primjeraka, a slijedi ga Duster s 91 primjerkom. I s time kreće ''najezda'' SUV-ova, pa je tako treće mjesto zauzela Kia Stonic (83 kom), četvrto mjesto Suzuki Vitara (81 kom) i peto mjesto Jeep Compass (72 kom). Slijede Opel Crossland (72 kom), Hyundai Tucson (66), pa su se tu ubacili malo Renault Twingo (66 kom) i Opel Corsa (63 kom), a top 10 zatvara Kia Sportage (61 kom). I da, dobro vidite, u 10 najprodavanijih nema ni jednog Volkswagena ili Škode, no već sljedećeg mjeseca situacija može biti u potpunosti promijenjena.

Tijekom rujna je stiglo i čak 168 novih električnih vozila, koji su prodani još u lipnju, dok je bilo poticaja, a najviše isporuka su imali Renault (60 kom), Tesla (32 kom) i Volkswagen (28 kom). No bez obzira na to, električni modeli drže tek 2 % tržišta. Duplo više, odnosno 4 % tržišta imaju vozila s tvornički ugrađenom plinskom instalacijom, dok hibridi imaju 14,7 % tržišta. Dizelaši se još uvijek dobro drže i imaju gotovo 25 % tržišta, dok benzinci i dalje druže preko 50 % prodaje, da budemo točniji 54,4 %.

I u budućim će mjesecima tablice najprodavanijih modela i marki biti poprilično drugačije, a sve dok se ne stabilizira isporuka čipova, a za što se još uvijek ne zna kada će biti. Ovako će proizvođači i dalje morati ''kemijati''.

Podijeli