Ultimativna poslovna limuzina

  • Objavljeno u NAJAVE
image

S duljinom od 4.949 mm, širinom od 1.880 mm te visinom od 1.468 mm, nova E-klasa je narasla u svim smjerovima, a gotovo tri metra (2.961 mm) međuosovinskog razmaka jamči raskošno prostranu unutrašnjost.

Obujam prtljažnika je kod mild hibridnih modela i dalje 540 litara, dok kod plug-in hibridnih modela baterija smanjuje prtljažnik na nevelikih 370 litara.

Nova E-klasa uključuje stilske elemente iz S-klase kao i električnog EQE modela, prije svega novu rešetku (koja opcijski može biti i osvijetljena), a ističu se i tanja prednja LED svjetla te stražnja svjetla s (opcijskom) grafikom trokrake zvijezde.

Posebna pažnja je posvećena aerodinamici, odnosno smanjenju otpora strujanja zraka pa je koeficijent otpora zraka samo  0,23 što značajno povećava učinkovitost.

Aerodinamički je optimiran svaki detalj, što vrijed za konstrukciju kotača (dimenzije od 17 do 21 inč), kvake na vratima koje se uvlače te aktivnu rešetku hladnjaka koja se može zatvoriti kako bi se smanjio otpor kada su manji zahtjevi za hlađenjem.

Nova unutrašnjost ne znači samo novi izgled već i naglašenu digitalnu funkcionalnost, još veću udobnost te kvalitetnije materijale. Želeći naglasiti luksuzni imidž nove E klase, velik dio tehnologije inspiriran je većom S-klasom.

Jedna od najuočljivijih novosti svakako je MBUX Superscreen, odnosno veliki digitalni zaslon koji se proteže cijelom širinom vozila, a radi su o nešto manjoj izvedbi  tzv. Hyperscreena kakav se ugrađuje u modele EQS i S klasu te ga pokreće najnoviji MBUX infotainment operativni sustav.

Izvedba je slična, s velikim središnjim zaslonom te dva zaslona s obje strane za svakog od putnika na prednjim sjedalima. Zanimljiva je i selfie-kamera uz pomoć koje možete virtualne sastanke odraditi i iz automobila.

Kada je riječ o pogonu, nova E-klasa se nudi samo s elektrificiranim pogonskim sustavima, pri čemu se nude tri mild hibrida te tri plug-in hibridna pogona, a svi modeli dobivaju automatski mjenjač s devet stupnjeva prijenosa.

Mild hibridi počinju s modelom E 200 sa 150 kW (204 KS) koji koristi 2,0-litarski benzinski motor koji je pojačan elektromotorom snage 17 kW (23 KS) i dodatnih 205 Nm okretnog momenta.

Dizelske izvedbe koriste 2,0-litarski dizelski motor sa 145 kW (197 KS), kojem pomaže isti elektromotor s dodatnih 17 kW (23 KS) snage i 205 Nm okretnog momenta. Dizelske izvedbe mogu biti i s 4MATIC pogonom na sve kotače.

Četvrta generacija plug-in hibridnog pogona koristi elektromotor snage 95 kW (129 KS) te respektabilnih 440 Nm okretnog momenta, koji se napaja iz baterije kapaciteta 25,4 KWh koja omogućuje električni doseg od 95 do 115 km.

Elektromotor se u modelu 300 e kombinira s 2,0-litarskim benzinskim motorom snage 150 kW (204 KS), a sistemska snaga je 230 kW (313 KS) te 550 Nm.

Model E 400 e koristi isti motor čija je snaga 185 kW (252 KS) te uz pomoć elektromotora ima najveću sistemsku snagu od 280 kW (381 KS) te 650 Nm okretnog momenta. E 300 de, plug-in izvedbe s dizelskim motorom u ponudu stiže nešto kasnije.

Model E 300 e može biti s pogonom na sve kotače, dok se E 400 e nudi isključivo s pogonom na sve kotače.

Nova E-klasa dostupna je s opcijskim Technology paketom koji uključuje AIRMATIC zračni ovjesa s ADS+ kontinuirano podesivim amortizerima te upravljanjem stražnje osovine. Kut zakreta stražnjih kotača je do 4,5 stupnjeva čim se krug okretanja smanjuje za 90 cm, odnosno na 10,8 m.

Od ostalih zanimljivosti treba istaknuti i funkciju digitalnog ključa (Digital Vehicle Key) gdje iPhone i Apple Watch postaju ključevi automobila s kojima se može zaključati i pokrenuti, a može ga dijeliti do 16 osoba.

Podijeli