Uskoro nova sportska Toyota GR Yaris

  • Objavljeno u NAJAVE

 

image

GR Yaris se odlikuje naprednim tehnologijama, znanjem i iskustvom prikupljenim kroz Toyotino pobjedonosno sudjelovanje u Svjetskom reli prvenstvu (World Rally Championship - WRC) u kojem se natječe pod zastavom TOYOTA GAZOO Racinga (TGR). GR Yaris je drugi čisti sportski automobil koji će TGR globalno pustiti u prodaju, nakon što je 2019. u ponudu Toyote ponovno stigla legendarna Toyota GR Supra.

GR Yaris je prolazi kroz završnu fazu razvoja, pa je tako i Toyotin predsjednik Akio Toyoda nedavno iskušavao krajnje granice na prototipu GR Yaris, pod svojim natjecateljskim imenom ''Morizo'', koje koristi kao TGR Master Driver. Toyota, kroz sudjelovanje TGR-a u automobilističkim natjecanjima, pokušava stvoriti sve bolje automobile i pridobiti još veću podršku svojih navijača uključujući se u natjecanja u nizu zahtjevnih utrka u raznim kategorijama na cestama širom svijeta.

Toyota se 2017. vratila u FIA Svjetsko prvenstvo u reliju svojim Yarisom World Rally Car, i već 2018. ostvarila pet pobjeda i momčadsku titulu. I ove godine Toyota je zabilježila titulu svjetskog prvaka s Yarisom World Rally Car vozačem Ott Tänak.

TGR team je ostvario velike uspjehe u motosportu i u Svjetskom prvenstvu u utrkama izdržljivosti, modelom Toyota TS050 Hybrid, osvajanjem momčadske i vozačke titule 2014. te u sezoni 2018.-2019. Toyota je vodeća u poretku za obje titule u sezoni 2019.-2020.

Ranije ove godine, TGR je osvojio prvu Toyotinu sveukupnu titulu na Reliju Dakar, što je uspjelo prvaku iz Katara, Nasseru al-Attiyahu u Toyoti Hilux.