Vozili smo električnu Subaru Solterru

  • Objavljeno u NAJAVE
image

Subaru je na tržištu ponudio svoj prvi potpuno električni SUV koji dolazi s dva elektromotora i, kao i svaki Subaru, serijski dolazi s pogonom na sva četiri kotača. Riječ je o modelu Solterra, gdje ime označava sunce i zemlju, a upravo ime daje počast dvama temeljnim aspektima za čovjeka – suncu i zemlji. A nakon odvoženih kilometara možemo zaključiti kako je riječ o čistokrvnom Subaru automobilu, bez obzira što ga pokreće struja.

Sigurno ste i sami primijetili kako je riječ o modelu koji je razvijan zajedno s Toyotom, a Solterra posjeduje najbolje od ova dva proizvođača – bateriju i motor od Toyote te pogon na sva četiri kotača od Subarua. A najveći novitet je upravo električni pogonski sklop i to prvi serijski za Subaru. Riječ je o dva samostalna sinkrona električna motora od kojih svaki razvija snagu od 80 kW i okretni moment od 168,5 Nm, a svaki motor pokreće jednu osovinu. Ukupna snaga sustava je 160 kW/218 KS, što omogućuje ubrzanje od 0 do 100 km/h za 6,9 sekundi i maksimalnu brzinu od 160 km/h.

Upravljanje snagom, okretnim momentom i vučom na pogonu na sva četiri kotača u potpunosti je slično onom kod "tradicionalnog" Subaru AWD SUV-a opremljenog motorom s izgaranjem, jamčeći performanse na svim terenima koje se očekuju od vozila ove marke.

Nedostatak spojke/mjenjača/pogonskog vratila u potpunosti je oslobodio prostor između prednje i stražnje osovine. U ovom području, ispod putničkog prostora, umetnuta je litij-ionska baterija. Tako je rođena nova e-SGP platforma (Subaru Global Platform) izvedena iz one koja se već koristi na najnovijoj generaciji Subaruovih vozila, s motorom s unutarnjim izgaranjem ili hibridom, ali je izričito modificirana za korištenje na ovom SUV BEV.

Nova Subaru Solterra ima velik međuosovinski razmak dug 2.850 mm, a to je omogućilo ugradnju kompletne baterija u podnicu, a prednosti ovog rješenja su između ostalog i velika autonomija od 400 km, pod putničke kabine koji je potpuno ravan, te težina ravnomjerno raspoređena po uzdužnoj osi, kao i nisko težište osigurano pozicioniranjem baterije čime se osigurava bolja upravljivost i voznost u svim uvjetima vožnje i na svim terenima. Kapacitet baterije je 71,4 kW/h s maksimalnim naponom od 355 V i može se puniti na tri različita načina –  AC: (izmjenična struja) Normalna kućna utičnica može osigurati potpuno punjenje za oko deset sati. (230 VAC = jednofazni 8 A ; trofazni 16 A); DC: (istosmjerna struja) Točke za brzo punjenje raspoređene po cijelom teritoriju omogućuju postizanje 80% ukupnog kapaciteta za oko 30 minuta; te AV: (istosmjerna struja) Sustavi velike snage koji mogu isporučiti do 32 A potpuno pune baterije za oko 5 sati. A što se tiče autonomije, ona je 465 km u izvedbi s 18-inčnim kotačima, odnosno 414 km u izvedbi s 20-inčnim kotačima.

Solterra nudi mogućnost regenerativnog kočenja i to u nekoliko načina jačine, a one se biraju putem polugica iza volana, a tu je i opcija S Pedal koju je moguće aktivirati putem tipke na središnjoj konzoli, i koja gotovo da omogućuje vožnju samo papučicom gasa, no ipak ne dolazi do potpunog zaustavljanja.

A kako sve to funkcionira? Pa mogli bi reći jako dobro. Prešli smo dosta kilometara na autocesti, ali i na otvorenoj cesti gdje se Solterra pokazao kako ima dovoljno snage i da bez problema prati okolni promet, a istovremeno, ako je potrebno, dobro ubrzava i pri visokim brzinama. Naravno jedina boka dolazi od vjetra koji se odbija od karoserije, a postaje glasniji tek pri visokim brzinama. Odlično se snalazi i na otvorenoj cesti gdje dobro drži pravac, iako je cesta bila i potpuno mokra, ili djelomično samo vlažna. Drugi dan prezentacije nas vrijeme nije poslužilo. Ali bolje da je bilo tako jer je ipak prvi dan bio puno zanimljiviji.

Naime, nakon kratke vožnje autocestom stigli smo na off-road poligon gdje smo mogli isprobati sve mogućnosti Solterre. A moramo priznati kako teško da će neki drugi proizvođač prezentaciju svojeg električnog vozila na iole sličan način. Znači, vožnja uz velike strmine pune velikog kamenja, po kojima smo se i penjali i spuštali, voda i ostale prepreke dočaravale su sve mogućnosti ovog automobila Sve smo prošli bez problema, a onda su nas čekale klasične prepreke s velikim bočnim nagibima, tzv. klackalica, most i ostale, a koje vjerojatno većina SUV modela ne bi s ovakvom lakoćom mogla prijeći. No sada znamo kakve su mogućnosti ovog automobila pa ćemo sve to lako moći isprobati uskoro na testu, kada će biti više vremena, a do tada možete probati dočarati mogućnosti Solterre gledajući fotografije s poligona.

I za kraj spomenimo kako Će Subaru Solterra biti dostupna s dva paketa opreme. 4E-xperience, koja donosi 18-inčne aluminijske naplatke, grijana sjedala, 12,3-inčni multimedijski zaslon s navigacijom, izbor načina vožnje, grijana sjedala i mnoštvo druge opreme, a njena cijena je 53.259 eura s uključenom metalik bojom. Bolji paket opreme je naziva 4E-xperience+ koji donosi 20-inčne aluminijske naplatke, panoramski krov, Harman Kardon audio sustav, sjedala od sintetičke kože i još mnogo toga, a cijena te izvedbe je 67.268 eura.

Podijeli