Vozili smo potpuno novi Nissan Qashqai

  • Objavljeno u NAJAVE
image

Dugo očekivana treća generacija Nissana Qashqai je konačno stigla i na naše tržište, a s njome smo prošli prve kilometre na putu od Zagreba do Rijeke i nazad. A prvi dojmovi su kako je Qashqai sada puno ugodniji u vožnji, ovjes je poboljšan, a i sjedala su sada puno udobnija, pa ni duža vožnja ne predstavlja problem.

Iako su dimenzije ostale gotovo identične, unutrašnjost donosi puno više prostora u svim smjerovima, pa sada i iza viših vozača ima mjesta za sjedenje, a narastao je i prtljažnik koji sada ima obujam od 504 litre, odnosno od 1447 litara kada se preklope stražnji nasloni, a tu je i dvostruka podnica.

Što se tiče pogonskih motora, u ponudi su 1,3-litreni benzinac u izvedbi sa 140 KS i ručnim 6-stupanjskim mjenjačem te pogonom na prednje kotače, te isti benzinac ali u izvedbi sa 158 KS koji je dobavljiv i u kombinaciji s Xtronic automatskim mjenjače, ali i u izvedbi s pogonom na sve kotače. Sve izvedbe dolaze s blagim hibridnim sustavom (MHEV). Na ljeto 2022. godine u ponudu stiže i novi e-Power pogonski sustav koji se sastoji od elektromotora sa 140 kW/190 KS, invertera, generatora energije i 1,5-litrenog benzinca sa 157 KS koji je spojen na bateriju i koji služi isključivo za njeno punjenje, dok elektromotor pokreće pogonske kotače.

Do Rijeke i nazad smo vozili izvedbu sa snažnijim motorom i automatskim mjenjačem,a pokazala se kao izvrsna kombinacija za ovaj model. Dovoljno je brz i živahan, a snage mu je nedostajalo tek na dužim uzbrdicana na autoceti, gdje je i dalje ubrzavao, no nešto sporije. S višim brzinskim prosjekom na putu smo trošili 8,5 litara.

U ponudi je pet paketa opreme - Visia, Acenta, N-Connecta, Tekna i Tekna+, a osnovni Visia paket donosi potpuni sigurnosni paket sa sustavom za automatsko kočenje s prepoznavanjem pješaka i biciklista, adaptivnim tempomatom, sustav za nadzor mrtvog kuta, automatska duga svjetla, prednja i stražnja LED svjetla, , klimu, radio i ostalu standardnu opremu. Tako najpovoljnija izvedba Qashqaija kreće od 179.900 kuna.

No već za 198.660 kuna dobivate Qashqai Acenta, koji donosi mnogo toga više, a izdvajamo 17-inčne aluminijske naplatke, 8-inčni središnji multimedijski sustav, automatski dvozonski klima uređaj, električno preklopive retrovizore i ostalu opremu.

Najpovoljniji Nissan Qashqai sa 158 KS snažnim motorom dolazi u izvedbi Acenta po cijeni od 207.683 kune, dok pak najpovoljnija izvedba s Xtronic automatskim mjenjačem i polugicama za mijenjanje brzina iza volana, dolazi po cijeni od 219.182 kune. Pogon na sve kotače je vezan uz automatski mjenjač, a najpovoljnija takva izvedba je Qashqai N-Connecta po cijeni od 252.251 kune. Novi Nissan Qashqai je bolji nego ikada, a detaljno ćemo ga uskoro isprobati na testu.

Podijeli