Citroën C-Elysée vs Fiat Tipo vs Hyundai Elantra

image

Nepriznavanje klasne podjele zahtijeva hrabrost i predstavlja izazov. U automobilskoj industriji to može biti ključan strateški korak koji će donijeti tržišnu prevagu. Okupili smo tri modela koji uspjeh grade upravo na takvoj strategiji. Citroën, Fiat i Hyundai prezentiraju ponaosobna viđenja pristupačne limuzine, izvan uobičajenih klasa.

Citroen C-Elysee

C-Elysée je najstariji ovdje – nakon gotovo četiri godine tržišnog postojanja očekujemo skorašnju, iako tek površinsku obnovu. Pri tome se ništa bitno neće izmijeniti pa je posve sigurno da će Citroënova, ne baš skladno proporcionirana karoserija sačuvati svoj osebujan trovolumenski raspored. Kratak prednji kraj u odnosu na relativno dugačak rep i dugi stražnji prevjes, uz skromnu širinu, potvrđuju tehničku pripadnost nižoj kategoriji vozila, ali u karoserijskim gabaritima koji dosežu, pa čak i pretežu, standarde današnjih kompakata.

Hyundai Elantra

Nasuprot Francuzu, Fiat i Hyundai su podjednako mladi što demonstriraju skladnijom pojavnošću, svježinom dizajna, ali i zrelošću koncepcije. Dimenzijama nadrastaju kompaktnu klasu, gotovo sežući do mjera bitno skupljih limuzina srednje klase. Ipak, cjenovno su suzdržani. Ruku na srce, benzinskim motorom pokretani Hyundai najskuplji je unutar ovoga trojca, no ako za svoje novce nudi i najbolju protuvrijednost, ne bi trebalo biti greške. Konkretno, bazno motoriziranu Elantru pokreće benzinski motor snage 128 KS i uz osnovni paket opremljenosti košta 114.990 kuna.

Hyundai Elantra s 1.6 dizelskim CRDi motorom snage 136 KS pobijedila je u našoj nedavnoj usporedbi kad smo ju sučelili s Mazdom3 i Toyotom Corollom.

U pitanju je akcijska cijena za ograničenu količinu vozila sa skladišta koja su odmah isporučiva, uz napomenu da akcijski uvjeti vrijede samo do isteka zaliha. U vrijeme objave članka akcija je tek započela pa vjerujemo kako će još neko vrijeme trajati. Uz atraktivnu cijenu uključeno je i jedinstveno 5-godišnje jamstvo bez ograničenja kilometraže što je standard kod svih Hyundai modela.

Fiat Tipo

Jednako je vremensko trajanje garancije i na Fiatova vozila. Uz to, Tipo ima jakog aduta u rukavu, točnije ispod prednjeg poklopca: pokreće ga dizelski agregat. Unatoč tome, povoljniji je od korejske limuzine, a ima i vrlo solidnu serijsku opremu. Dolazi na 16-colnim aluminijskim naplatcima i posjeduje stražnje parkirne senzore. Od važnije opreme jedino mu nedostaje tempomat, ali se može doplatiti za povoljnih 570 kuna.

Tempomat i limitator brzine spadaju u serijsku opremu na Citroënu. Ali nema alu-naplatke ni parkirne senzore, a upravljač mu se podešava samo po visini, ne i po dubini. Općenito, ergonomija mu nije jača strana – kao da prati estetski nesklad vanjštine. Zbog generalno niske cijene ovoga modela izbjegavamo osnovni trocolindrični benzinski motor i optiramo za dizelski agregat. PSA-ov stroj je marginalno snažniji od Fiatovog, ali su oba motora jednako stare konstrukcije. Ipak, JTD je tijekom godina postajao sve uglađeniji, dok se za HDi-ja može reći da je ekonomičan ili potentan, no nikako i da ga krasi tih i mekan rad. Manualni mjenjači u oba modela imaju po pet stupnjeva prijenosa.

Interijer u Citroenu C-Elysée

Sva tri kandidata su virtuozi prostranosti; svojim ogromnim prtljažnicima naprosto pozivaju na daleka putovanja. Razlike postoje, ali nisu dramatične: najskromniji "teretni prostor" ima Elantra (458 l), dok su C-Elysée i Tipo izjednačeni (506 l i 520 l). Sjedala su im najbliže onome što opisujemo kao prosječna, ali ponuda prostora u drugom redu je svakako natprosječna.

Postavlja se samo pitanje u kakvom će ozračju putovanje proteći – uz koliko komocije, udobnosti i tišine (odnosno buke), ali i uz koliko visoku potrošnju goriva? Prvaci ekonomičnosti su dizelašima pokretani modeli. Benzinski Hyundai je, doduše, vrlo dobar unutar vlastite klase benzinaca, ali ni u kojem slučaju se ne može približiti ultra-niskim prosječnim vrijednostima potrošnje u dizelaša. Koga to ne brine, neće pogriješiti ako se odluči za korejski model.

Unutrašnjost u Hyundai Elantri

Svi ostali će sa zadovoljstvom inicijalno platiti manje i potom se voziti jeftinije, mada (možda) i ne toliko udobno. Buka je najizraženija u Citroënu koji je – zbog svoje jeftinoće – nedovoljno zvučno izoliran. Podvozje "posuđeno" od modela C3 pri zahtjevnoj vožnji ili pod punim opterećenjem dolazi do svojih limita, a tada bi žilavi HDi još imao dovoljno snage. Općenito, C-Elysée je osjetno neprofinjeniji od preostale dvojice i po toj je osobini bliži Dacijinoj legendi, Loganu. Namjerno kažemo bliži, jer ta dva modela nisu ista. Dacia se odlučila smjestiti još stepenicu niže, a za to vrijeme preostala dva kandidata demonstriraju trenutni, povišeni standard kvalitete unutar razmjerno mlade kategorije "budžetnih sedana".

Interijer u Fiatu Tipo

Beskompromisnu preporuku – u predmetnoj konfiguraciji motora i opreme – zavrjeđuje samo Fiat. Možda nije do krajnosti dotjeran u nekim detaljima, ali je zato atraktivnog dizajna, velike prostranosti i sposobnog podvozja pa vrijedi svaku uloženu kunu. To se posebno odnosi na prikazani model s "malim" dizelskim motorom koji ga ne poskupljuje osjetno, a uz pretpostavku umjerene noge na gasu omogućuje nevjerojatno jeftinu cijenu po prijeđenom kilometru. Prepoznalo je to i tržište, ne samo naše nego i europsko pa nema razloga da u ovoj usporedbi budžetnih limuzina Fiat Tipo ne ponese titulu najbolje kupnje.

Napomena: navedeni iznosi su službene cijene vozila i vrijede na dan objave članka.

Podijeli