Qashqai vs SX4 S-Cross vs Toyota C-HR

image

Prije dugih deset godina originalni Nissan Qashqai definirao je pojam urbanog crossovera. Genijalno osmišljenom koncepcijom privukao je milijune kupaca i solidno pretresao automobilsku industriju. Trebale su godine da se pojave kvalitetni suparnici. Nissan se trudio ostati korak ispred pa je 2014. lansirao drugu generaciju Qashqaija. Ovih dana predstavljen je i u redizajniranom izdanju, nudeći više tehnologije, više opreme i više vrijednosti za uloženi novac – tako tvrde u Nissanu. Za provjeru smo ga sučelili dvojici ozbiljnih konkurenata, također japanske provenijencije.

Nijedan od ovdje prikazanih vozila na hrvatsko tržište ne dolazi iz Japana. Qashqai se proizvodi u britanskom Sunderlandu, S-Cross se sklapa u susjednoj nam Mađarskoj, a C-HR stiže iz proizvodnog pogona u Turskoj i prvi je model temeljen na Toyotinoj novoj globalnoj arhitekturi (TNGA) koji ne dolazi iz Japana. Proizvodeći blizu ciljnih europskih tržišta Japanci izražavaju spremnost da što jače zagrizu u slatki crossover-kolač i, brojke to jasno pokazuju, čine to s priličnim uspjehom.

Toyota C-HR

Međutim, uspjeh ovih automobila nije slučajan. U cjenovnim gabaritima Golf-klase nude zdravu dozu prostranosti, ne nedostaje im dizajnerskog seksepila i pogodan su poligon za uvođenje novih tehnologija. Uzmimo, na primjer, Toyotu koja svoju pionirsku ulogu marke s hibridnom pogonskom tehnologijom potvrđuje i (hibridnim) C-HR-om, prvim takvim vozilom u segmentu. Na sličnu, tehnološku kartu igra i Nissan – posljednjih godina definitivno želi biti prepoznat kao tehnološki brand. Primjerice, izdvojimo Around View Monitor, vrlo korisnu "sitnicu" za vozače koji nisu spretni u manevriranju odnosno parkiranju vozila.

Obnovljeni Qashqai raspolaže bogatom serijskom opremom, ima state-of-the-art sigurnosni paket i odličnu motorsku paletu s nekoliko benzinskih i dizelskih agregata. No, s obzirom na odabrani cjenovni raspon, danas ćemo se družiti s benzinskim izvedbama Qashqaija, S-Crossa i C-HR-a, dok ćemo dizelaše i hibride ostaviti za neku drugu priliku. Zanima nas što ovi automobil nude u okvirima ograničenog budžeta, jer će kupci jače kupovne moći automatski optirati za bitno opremljenije, snažnije inačice. Ili će otići korak dalje, među premium marke.

Interijer Toyote C-HR

Uobičajene potrebe prosječne obitelji lako će namiriti bilo koji od kandidata. Potkategorije u crossover/SUV segmentu nisu jasno odijeljene pa često uočavamo razlike u vanjskim gabaritima kod automobila koje smatramo međusobnim suparnicima. Nisu to velike diferencije, a u putničkim kabinama je situacija u pravilu još izjednačenija. Da ove modele nismo imali "na hrpi", međusobne razlike u kabinama, reda veličine centimetra, ne bismo ni primjećivali. 

Važnijim držimo podatak o poziciji za upravljačem – najbolji je u Nissanu, a gotovo jednako dobar u Toyoti. Suzuki ima nešto kraća sjedala i manje modernu armaturnu ploču. Svidjet će se konzervativnijem sloju kupaca koji ne preferiraju (prema njihovom mišljenju) "svemirski" dizajniran interijer Toyote. Ako s tim nemate problema, C-HR vam nudi estetski užitak izvorne japanske avangarde – Europljani to inače rijetko susreću.

Suzuki SX4 S-Cross

Drastična ekološka ograničenja nametnuta Euro 6 normom proizvođače tjeraju na kompromise. Većina je izlaz pronašla u downsizingu, no treba imati na umu da su obećavajući podaci o potrošnji goriva iz prospekta u pravilu neostvarivi u okolnostima realnog prometovanja. Mjerenjem stvarne potrošnje postalo je razvidno kako (cilindar) manje kod downsizing motora neće pružiti više – ni u kojem korisnom smislu, osim možda snižavanju cijene proizvodnje motora, no to je ušteda koja u konačnici ne dopire do kupaca. Stoga smo birali motore s parnim brojem cilindara. Bez obzira na silom nametnute limite glede štetnih emisija, držimo da se ne treba spuštati ispod granice dobroga ukusa. Za nas tu granicu predstavljaju četiri cilindra.

Uz turbo, ovi naizgled slabašni motori razvijaju između 115 KS i čak 140 KS, a potrošnja im je u isto vrijeme sasvim korektna – oko 7 do 8 l/100 km, ovisno o raspoloženju vozača. Zauzvrat, isporuka okretnog momenta postaje izdašna tek pri srednjim okretajima. Ispod toga, inače prirodno ugodnu karakteristiku turbobenzinaca ugrožava škrto odmjerena radna zapremina, što u određenim situacijama može dovesti do manjih trzaja u vožnji. Elektronika motora nastoji to "ispeglati" i u tome i uspijeva – sve dok ste nježni s papučicom gasa. Nagle akcije će pratiti i nagle reakcije, ali ne uvijek željenog tipa: postoje situacije kada se motorići "zagrcnu", nakon čega im trebaju sekunde kako bi se sabrali.

Interijer Suzuki SX4 S-Crossa

Najmanje je tome podložan Suzukijev Boosterjet, zbog solidnog obujma. Na cesti je spreman diktirati tempo, ali ne može pobjeći Nissanu i Toyoti koji mu – uz pretpostavku spretnog rukovanja s mjenjačima – ostaju za petama. Turbomotori su, subjektivno, mnogo snažniji od atmosferaca iste nominalne snage, a sposobni su raditi na bitno višim maksimalnim okretajima od usporedivih (turbo) dizelaša. Povrh toga krasi ih miran i tih rad, pa su dobar izbor u automobilima ove kategorije. 

Sljedeća tražena osobina crossovera je udobnost u vožnji. Suzukijev ovjes je precizan, ali više okrenut sportskom setup-u. Toyota demonstrira uspješan spoj okretnosti, dobrog prianjanja i komfora, a Qashqai je najudobniji član trija. Zajedničko su im ugodne putničke kabine, uz napomenu da je stražnja klupa konzervativno dizajniranog Suzukija povišenija pa najviše odgovara djeci i tinejdžerima. Qashqaijev prtljažnik je mjerilo klase, što su ozbiljno shvatila preostala dvojica. U pogledu svakodnevne upotrebljivosti ovi su automobili na nivou najboljih predstavnika kompaktne klase, a možda i više od toga.

Nissan Qashqai

Cijenom od oko 150.000 kuna dostupni su svima koji razmatraju nabavku nekakve Astre, Leona ili Meganea. Nude bitno više "varijabilnog sadržaja" što uključuje i maštovita rješenja, jedinstven i prepoznatljiv dizajn, poziciju za upravljačem, privlačne info-telematske uređaje i praktične gadgete. Tko traži više, ima (gotovo) beskonačnu listu doplativih opcija.

Nadmetanje u klasi kompaktnih crossovera je vrlo oštro, jer se dolaskom novih modela letvica podiže sve više. Bitnu ulogu ima i osobna povezanost potencijalnog vlasnika s dotičnom markom, eventualna prijašnja iskustva, ali i percepcija atraktivnosti dizajna. Zato smo se ograničili na analizu mjerljivih pokazatelja te cijenu, a nakon sumiranja navedenih faktora tijesnim pobjednikom proglašavamo Nissanov planetarni bestseller. Nissan Qashqai je još uvijek broj jedan, no njegova se prednost neupitno topi.

Interijer Nissan Qashqaija

 

Nissan Qashqai

Napomena: navedeni iznosi su službene maloprodajne cijene vozila na dan objave članka.

Podijeli