10 savjeta za vožnju u zimskim uvjetima

image

Goodyear je pripremio korisne savjete koji mogu pomoći u svladavanju zahtjevnih zimskih uvjeta na cesti i povećati sigurnost u cestovnom prometu.

1. Posebnu pozornost posvetite gumama: Za sigurnu vožnju u zimskim uvjetima vrlo je važno optimalno prianjanje, stoga se pobrinite da vozilo bude opremljeno odgovarajućim zimskim gumama s dovoljnom dubinom gaznog sloja. On prema zakonskim odredbama mora imati minimalno 4 mm, a dubinu treba izmjeriti na unutarnjem i vanjskom rubu gaznog sloja. Obratite pažnju i na tlak u gumama, provjerite ga barem jednom mjesečno i po potrebi prilagodite, a gume redovito pregledavajte i zbog mogućih oštećenja ili neravnomjernog habanja.

2. Prije vožnje s automobila očistite snijeg i led: Prije nego što sjednete za upravljač, s vozila pažljivo očistite eventualni snijeg ili led, a pritom ne zaboravite snijeg na krovu, poklopcu motora i prtljažniku. Temeljito očistite vjetrobransko i ostala stakla te ogledala, čime ćete osigurati optimalnu vidljivost za vrijeme vožnje. Nemojte zaboraviti očistiti farove. Zimi se vjetrobransko staklo češće prlja, stoga se pobrinite za dovoljnu količinu tekućine za pranje stakala, koja mora biti namijenjena za uporabu pri niskim temperaturama, a provjerite i stanje brisača.

3. Pazite na dužu sigurnosnu udaljenost: U zimskim uvjetima kočite ranije nego obično jer se na snijegu i ledu produžuje zaustavni put. Također se preporučuje da blaže pritišćete kočnicu.

4. Kad skrećete, nikad nemojte istovremeno i ubrzavati ili kočiti: Ako od vozila zahtijevate dvije stvari istodobno, npr. kočenje i skretanje ili ubrzavanje i skretanje, to može smanjiti vaš nadzor nad vozilom. Ako je moguće, brzinu radije prilagodite već prije zavoja.

5. Izbjegavajte iznenadne i nagle pokrete: Iznenadni manevri poput naglog kočenja, brzog okretanja upravljača ili iznenadnog ubrzavanja mogu negativno utjecati na dinamiku automobila i prouzročiti gubitak kontrole nad vozilom.

6. Budite osobito oprezni u vožnji preko mostova i prijelaza. Na mostovima i prijelazima postoji veća vjerojatnost poledice, stoga pri vožnji preko tih područja vozite izuzetno pažljivo i uz smanjenu brzinu.

7. Ako zapnete u snijegu, ne pretjerujte s pritiskanjem papučice za gas: Ako budete prejako stiskali papučicu gasa, postoji opasnost da se samo još dublje zakopate u snijeg.

8. Razmislite o kupnji lanaca za snijeg: Ako živite na području gdje često vozite u teškim zimskim uvjetima i na cestama se često susrećete sa snijegom i poledicom, razmislite o kupnji lanaca za snijeg. One će vašem vozilu u spomenutim situacijama osigurati bolje prianjanje na cestama prekrivenima snijegom ili ledom.

Ako se često susrećete sa snijegom i poledicom, razmislite o kupnji lanaca za snijeg

9. Vodite računa o drugim vozačima: Možda ostali sudionici u prometu ne voze tako oprezno kao vi, stoga Goodyearovi stručnjaci preporučuju da održavate veću sigurnosnu udaljenost između vozila te da vozite predvidljivo, a prije svakog skretanja ili promjene voznog traka to jasno pokažite.

10. Nemojte zaboraviti korisna pomagala: U vozilu morate imati paket pomagala koja će vam olakšati nepredvidljive situacije na cesti. U paketu će dobro doći plastična boca vode, prekrivač, punjač telefona, toplija zimska obuća i slično. U prtljažniku je svakako dobro imati lopatu za odgrtanje snijega.

Podijeli