15 dijelova koje na automobilu treba mijenjati

image

Većina proizvođača rezervnih dijelova, ali i samih automobila, daje procjenu kada bi se koji dio trebao mijenjati, no, naravno, sve to ovisi o samom automobilu. Ono što će vjerojatno svima prvo pasti na pamet kad se spomene mijenjanje dijelova automobila jesu gume. Asocijacija je opravdana jer su upravo gume dio koji se (ako vozač igra po pravilima) mijenjaju dvaput godišnje - zimi i ljeti.

Petar Meić-Sidić, vlasnik Autoservisa Meić iz Samobora, na portalu Oryx grupe navodi 15 najčešćih potrošnih materijala na automobilu:– To su: motorno ulje, ulje za mjenjač, ulje za servo volan, ulje za kočnice, rashladna tekućina, filtar za ulje, filtar za zrak, filtar za gorivo, filtar kabine, svjećice, disk pločice, zadnje kočne papučice, akumulator, metlice brisača i gume.

Kada bi vas zadesila nesreća da vam baš svih 15 dijelova otkaže u isto vrijeme, zamjena bi vas, za prosječan automobil kakav je VW Polo, stajala nešto više od 4100 kuna.Usporedbe cijena dijelova vozila, kao i razdoblja kada ih je potrebno mijenjati, napravljene su na Volkswagen Polu i Renault Cliju kao najzastupljenijim gradskim automobilima.

Filtar kabine Proizvođači savjetuju da se filtar zamijeni onda kada ga se više ne može očistiti ili nakon prijeđenih 30.000 kilometara. Za zamjenu ćete kod Pola izdvojiti 79 kuna, a za Renault Clio sedam kuna više.

AkumulatorOsim guma (koje su četiri pa su zato najskuplje), akumulator je najskuplji rezervni dio automobila. Mijenja se kad je istrošen, za VW Polo iznosi 706 kuna, a za Renault Clio 618 kuna.

Motorno uljeCijena za VW Polo 1.2 12v iznosi 280 kuna, jednako kao i za Renault Clio 1.2 12v. Mijenja se prema planu održavanja proizvođača, a to je ili svakih 15.000 kilometara ili jedanput godišnje.

Na portalu Oryx grupe pročitajte koji su ostali dijelovi koje je potrebno mijenjati.

Podijeli