Pripremite automobil za zimu

image

Unatoč silnom napretku automobili su i dalje najosjetljiviji zimi kada su uvjeti njihove eksploatacije najteži. Dovoljno se samo sjetiti mračnih jutarnjih odlazaka na posao, smrznuta stakla te svježe napadata snijega te tako dodatno motivirati sebe za akciju. Za to vam nije dovoljna samo kupovina strugalice za led već niz provjera i promjena koje ćete izvesti u vama obližnjoj servisnoj radionici. Rijetki su sretnici koji imaju ugrađeno Webasto grijanje automobila s kojim je moguće programirano zagrijavanje automobila bez vašeg ulaska u njega. Dovoljno je programator podesiti na određeno vrijeme te nakon desetak minuta dočekat će vas topla unutrašnjost putničke kebine te otopljen led na vjetrobranu. No zimske pripreme nisu samo strugalica za led već one uključuju brojne ostale detalje s kojima vas želimo upoznati.

Paljenje automobila

Da bi bez problema pokrenuli automobil pokretan benzinskim motorom potrebno je osigurati četiri osnovna uvjeta: 1. jak električni sistem koji uključuje akumulator i pokretač koji će biti u sposobnosti osigurati dovoljno jaku struju sistemu paljenja 2. sistem napajanja goriva sposoban za osiguranje smjese goriva i zraka u cilindrima 3. sistem paljenja koji će osigurati dovoljnu voltažu na svječice 4. svjećice koje će baciti iskru u trenutku potrebnom za paljenje smjeseUkoliko su zadovoljena sva četiri uvjeta problema sa stratanjem nebi trebalo biti, no zima utječe na mnoge sklopove automobila i provjere su nužne!

Gume

Gume su svakako prva asocijacija na sam spomen zime te je stoga nužno nabaviti zimski komplet. Današnje moderne zimske gume svojstvima se sve više približavaju ugodnijim i tišim ljetnim modelima. Nužne su na pogonskim kotačima premda je preporuka promijeniti sve četiri. M+S profil omogućava cjelogodišnju uporabu dok su lanci obavezni kad je na cesti više od 5 cm snijega. U gradskoj će vožnji dostatne biti i gume kojima profil nije plići od 4 mm, jer već dan nakon jačih padalina ralice čiste ulice i omogučuju promet. Zbog soli i sitnog kamenja preporuča se vlasnicima automobila sa aluminijskim felgama njihovo skidanje jer će se oštetiti i izgubiti sjaj. Iako se mnogima investicija za zimske gume čini besmislena, njen je iznos znatno manji od štete koja može nastati vožnjom običnim gumama po snijegu.

Električni sistem

Pri niskim temperaturama akumulator gubi gotovo polovinu snage. Istovremeno, potrebe za njegovom snagom su pojačane prvenstveno zbog težeg pokretanja hladnog motora te zbog češće uporabe svjetala, grijanja, ventilacije, odleđivaća prozora, retrovizora... Stoga je obavezno provjeriti jačinu akumulatora te njegovo punjenje. Ukoliko primjetite da lako i brzo slabi vjerojatno se ne puni dovoljno te će ga biti potrebno dodatno puniti pomoću specijalnog punjača kojeg se uključi u utičnicu te ostavi par sati da radi. U tom je slučaju nužna provjera alternatora. Zbog smanjene voltaže može doći i do izostanka iskre na svječicama te onemogućavanja paljenja motora. Prazni je akumulator moguće spojiti i na akumulator drugog automobila pomoću kablova. Spajaju se isti polovi te tako osigura potreban napon za pokretanje motora. Automobil je moguće pokrenuti i u slučaju kad se isprazni akumulator, no za to ćete trebati asistenciju jednog ili dva guraća. Oprezni trebaju biti samo vlasnici automobila čiji motori imaju razvod ventila preko klinastog remena jer postoji mogućnost preskakanja zubca i nanošenja znatne štete. Postupak paljenja guranjem vrlo je jednostavan. Ključem se doda kontakt, mjenjač ubaci u drugi ili treći stupanj prijenosa te nakon uzimanja zaleta pušta se spojka. Kablovi i svječice moraju biti u odličnom stanju jer je za paljenje smjese goriva i zraka u cilindrima potrebno i do 47.000 volti napona.

Sistem napajanja gorivom

Nečistoća je najveći neprijatelj sistema za napajanje gorivom. Najčešći problemi nastaju zbog taloženja nečistoća u osjetljivim vodovima goriva od spremnika do motora. Onečišćenja se spriječavaju filterima, a otklanjanju aditivima. Kod dizelaša je zbog izlučivanja parafina pri niskim temperaturama potrebno dodavati aditive u gorivo. Nekad se zimi prelazilo sa D2 dizela na D1, no danas je dovoljna kupnja kvalitetnog Eurodisela i malo aditiva samo kada se temperature znatno spuste ispod nule.

Ulja, tekućine

Rijeđa su ulja bolja za zimske dane jer se zbog hladnoće manj zgušnjuju i otežavaju pokretanje motora. Stoga prilikom paljenja hladnog motora pritisnite papučicu spojke kako bi smanjili opterećenje kojem je izložen elektropokretač i akumulator.Rijeđe je ulje preporučljivo i u mjenjaču. Od ostalih tekućina najbitinija je promjena one u sistemu za hlađenje motora, antifriza. Antifriz spriječava zamrzavanje rashladne tekućine te djeluje antikorozivno. Sa vremenom gubi svojstva te ga je obavezno mjenjati svake dvije godine. Ulje u sustavu za kočenje također mora biti provjereno. Nakupine vlage u hidrauličnom sustavu kočnica mogle bi vas koštati toga da jednostavno ostanete bez kočione sile u trenutku kada vam je to najpotrebnije. I za pranje stakala nije dovoljan obična tekućina već specijalna otporna na smrzavanje.

Karoserija

Sol i sitni kamenčići pravi su neprijatelji laka na vašem automobilu i cijele karoserije. Iako današnji novi modeli sa antikorozivnom garancijom od 12 godina nisu nikakvo čudo, vozni park u Hrvatskoj ima skoro takvu prosječnu starost pa stara pravila vrijede za većinu vozača. Dobro očišćenu karoseriju potrebno je detaljno pregledati te sva mjesta na kojima nedostaje laka ili je već došlo do prvih znakova korozije treba zaštititi. Zimi pak češće posjetite autopraonice kako bi isprali naslage soli te presvukli lak tankim slojem voska.

Ostale bitne stvari

Ukoliko vaš automobil nije spremljen u garaži, velika je vjerojatnost da ćete svakog jutra strugati led sa njegovih stakala. Stoga vam je potrebna strugalica s kojom će to biti vrlo lagano za izvest. Struganje se može izbjeći prekrivanjem stakala novinama. Smrznute brave odledit ćete jednostavno pomoću posebne tekućine, a gumene brtve na vratima najbolje je premazati glicerinom. Malena metlica korisna je za uklanjanje snijega sa automobila. Pri tome nemojte biti lijeni i očistiti samo stakla jer će vas već pri prvom naglijem kočenju iznenaditi snijeg sa krova vašeg metalnog ljubimca. Strugalicu i sav pribor za odleđivanje držite izvan automobila kako bi ih ujutro mogli iskoristiti.

Najvažniji savjeti za zimu

-spremnik goriva držite uvijek iznad polovične popunjenosti -antifriz do -25°C -parkirajte tako da vam je akumulator dostupan za spajanje -prilikom paljenja držite pritisnutu spojku -odleđivač brava je beskoristan ukoliko ga držite u automobilu -smanjite pritisak u gumama -metlice brisaća moraju biti nove -grijači stakla u funkciji

Paket za snježne oluje Odlučite li se na putovanje unatoč najavama snježnih padalina obavezno se dobro opremite jer je vjerojatnost zastoja zbog neraščišćene prometnice ili prometnog udesa vrlo velika. U prtljažniku stoga ne bi smjeli izostati: -voda u boci -šibice -strugalica za led -papirnati ubrusi -metlice brisača -topla odjeća -baterijska svjetiljka -osnovni alat -tekućina za pranje stakla -lanci -vreća soli ili pijeska -voće u konzervi -prva pomoć -kabeli za spajanje akumulatora-uže za vuču

Cijene opreme -Sprej odleđivač 20 kn -Komplet odleđivač za stakla, bravu te tekućina za pranje 38 kn -Akumulator 50 Ah 430 kn -Mjerilo akumulatora ili antifriza 16 kn -Antifriz 1l 16 kn -Antifriz koncentrat 22 kn -Kožna krpa 80 kn -Punjač akumulatora 300 kn -Aditiv za dizel gorivo 0.5l 45 kn -Sredstvo za pranje stakla 10 kn -Strugalica leda 7 kn -Lanci za gume oko 450 kn-Zimska guma od 400 kn

Podijeli
Više u ovoj kategoriji: Serijska mjuza ili naknadna ugradnja? »