Savjetujemo kako izabrati pravu SUV gumu

image

Cestovne gume za sportske terence ili SUV-ove ili crossovere, kako vam bilo draže, na prvi su pogled vrlo slične gumama koje su koncipirane za obične osobne automobile, ali se od njih razlikuju po vrlo važnom svojstvu – većoj nosivosti. Radi višega težišta i veće mase samog vozila gume na SUV vozilima podvrgnute su puno većim opterećenjima od onih koje mogu podnijeti obične automobilske gume. Stoga je konstrukcija SUV-guma nešto čvršća, ima prilagođenu mješavinu gume i oblik dezena, odnosno šara, gazne površine.

I kod običnih guma treba uvažavati savjet kako se štednja na račun kvalitete nikako ne isplati, a to je kod kupnje guma za crossovere utoliko važnije. Na SUV-ovima svoje mjesto moraju naći samo gume najviše kvalitete, što je osobito važno zimi. Ako ste pomislili da biste na automobil ugradili ljetne terenske ili poluterenske gume, to vam nikako ne preporučujemo.

One doduše imaju malo grublji profil, koji barem naizgled djeluje kao da će ostvariti dobro prianjanje gume na snijegu (kao što postiže dobro prianjanje na kamenju i stijenama ili u blatu), ali im nedostaje glavna značajka zimske gume. To su mekša mješavina gume koja po hladnoći bolje prianja i lamele u blokovima gazne površine koje se usijecaju u snijeg i zapravo omogućuju bolju upravljivost po snijegu. Mnogi su vozači SUV-ova iznenađeni kad se na običnoj terenskoj gumi odvezu na uglađeni snijeg na cesti jer prianjanje nije ništa bolje nego što ga nudi obična ljetna guma.

Kao i kod ljetnih, za zimske gume marki priznatih proizvođača također vrijedi da prolaze zahtjevan proces testiranja i razvoja koji može trajati i nekoliko godina. Neovisna udruženja, automobilistički časopisi i europski automobilski klubovi, svake godine daju veliku pozornost usporednom testiranju guma. Na ovogodišnjem testu zimskih guma objavljenom u časopisu Auto Bild Allrad prvo je mjesto u kategoriji guma SUV/4x4 osvojila Goodyearova guma UltraGrip Performance SUV Gen-1.

Gume su testirane na automobilu Audi Q5 u dimenziji 235/60 R18. Na testu je dokazala svoju svestranost i dobila najbolje ocjene za prianjanje na mokroj površini te za upravljivost na suhoj cesti, a odlično se iskazala i kod kočenja na snijegu. Osobitost pobjedničke gume je tehnologija Sound Comfort, jer posebna pjena u konstrukciji gume pridonosi primjetnom stišavanju buke u vozilu, ali ne na račun njena životnog vijeka. Tom pobjedom Goodyear je dopunio uspjehe na ovogodišnjim testovima zimskih i cjelogodišnjih guma, gdje prvo mjesto osvojile zimska guma Goodyear UltraGrip 9 (test ADAC, dimenzija 205/55 R16) i cjelogodišnja guma Goodyear Vector 4Seasons Gen-2 (test Auto Bild, dimenzija 195/65 R15).

Kada sljedeći put budete kupovali automobilske gume za svog sportskog terenca, odvojite dovoljno vremena i odaberite one gume koje će omogućiti sigurnost vašega automobila, vas i drugih sudionika u prometu. Nemojte zaboraviti da zimi na SUV morate staviti prave zimske gume namijenjene za SUV-ove!

Na što trebate paziti?

Pri izboru zimskih guma za gradske terence preporučujemo:

- odaberete gume s oznakom SUV i piktogramom pahuljice u planini s tri vrha (3PMSF)

- odaberete pravilnu dimenziju, kategoriju brzine i dovoljno veliku nosivost sukladno homologaciji vozila

- ne pristajte na kompromise kod kvalitete

Podijeli