Honda CR-V 2.0 i-VTEC Hybrid Comfort TEST

Sve više proizvođača iz ponude izbacuje ili reducira dizelske motore, a potvrđuje to i Honda s novom generacijom modela CR-V koji više u ponudi nema dizel motor, osim na pojedinim tržištima u Aziji. Razlog su sve strože regulative vezane uz CO2 emisije.

Na test nam je pristigla verzija s pogonom na prednje kotače, dok je i kod hibridne izvedbe moguće naručiti pogon na sva četiri kotača, a ta će vas mogućnost koštati oko 15.000 kuna.

Dizajn i praktičnost

Peta generacija Honde CR-V je narasla, no dizajneri su uspjeli sakriti to povećanje i napraviti oku vrlo privlačan SUV, a za pohvalu je što CR-V i s najosnovnijom opremom dolazi s aluminijskim naplatcima što dodatno podiže izgled.

Evolucija dizajna prednjeg dijela donosi sportskiji izgled, ali i robusnost koja se vidi iz svakog kuta zahvaljujući velikim i djelomično napuhanim limenim površinama, dok stražnja svjetla donose nešto smireniji i ublaženiji dizajn. Za razliku od benzinca, hibridni CR-V dolazi samo s jednom ispušnom cijevi koja nije posebno istaknuta na stražnjem braniku.

Masivna stražnja vrata skrivaju prtljažnik od 497 litara, iako bi na prvu rekli kako je obujam puno veći, gotovo kao kod monovolumenskih automobila. Sjedala se preklapaju, pa je moguće voziti i prilično duge predmete.

Unutrašnjost

Svaka čast Hondi što je u ove dimenzije uspjela stvoriti ovoliko mnogo prostora za putnike. Prostor na prednjim sjedalima ima i previše, a ni jako visoki vozači uglavnom nemaju potrebu pomaknuti sjedalo sasvim do kraja.

Sa sjedalom podešenim za 196 cm visokog vozača iza ostaje još mjesta za jednog takvog putnika, bez bojazni kako neće imati mjesta za koljena ili glavu. Uostalom, pogledajte na fotografiji koliko ima prostora kada se sjedalo vozača pomakne sasvim straga.

Prostora po širini također neće nedostajati ni sprijeda ni straga, no treća odrasla osoba bi se straga mogla osjećati pomalo neželjeno, no to se odnosi samo na jako duga putovanja.

image

Honda CR-V 2.0 i-VTEC Hybrid Comfort 01

image

Honda CR-V 2.0 i-VTEC Hybrid Comfort 02

image

Honda CR-V 2.0 i-VTEC Hybrid Comfort 03

image

Honda CR-V 2.0 i-VTEC Hybrid Comfort 04

image

Honda CR-V 2.0 i-VTEC Hybrid Comfort 05

image

Honda CR-V 2.0 i-VTEC Hybrid Comfort 06

image

Honda CR-V 2.0 i-VTEC Hybrid Comfort 07

image

Honda CR-V 2.0 i-VTEC Hybrid Comfort 08

image

Honda CR-V 2.0 i-VTEC Hybrid Comfort 09

image

Honda CR-V 2.0 i-VTEC Hybrid Comfort 10

image

Honda CR-V 2.0 i-VTEC Hybrid Comfort 11

image

Honda CR-V 2.0 i-VTEC Hybrid Comfort 12

image

Honda CR-V 2.0 i-VTEC Hybrid Comfort 13

image

Honda CR-V 2.0 i-VTEC Hybrid Comfort 14

image

Honda CR-V 2.0 i-VTEC Hybrid Comfort 15

image

Honda CR-V 2.0 i-VTEC Hybrid Comfort 16

image

Honda CR-V 2.0 i-VTEC Hybrid Comfort 17

Honda CR-V 2.0 i-VTEC Hybrid Comfort 01
Honda CR-V 2.0 i-VTEC Hybrid Comfort 02
Honda CR-V 2.0 i-VTEC Hybrid Comfort 03
Honda CR-V 2.0 i-VTEC Hybrid Comfort 04
Honda CR-V 2.0 i-VTEC Hybrid Comfort 05
Honda CR-V 2.0 i-VTEC Hybrid Comfort 06
Honda CR-V 2.0 i-VTEC Hybrid Comfort 07
Honda CR-V 2.0 i-VTEC Hybrid Comfort 08
image
Honda CR-V 2.0 i-VTEC Hybrid Comfort 09
Honda CR-V 2.0 i-VTEC Hybrid Comfort 10
Honda CR-V 2.0 i-VTEC Hybrid Comfort 11
Honda CR-V 2.0 i-VTEC Hybrid Comfort 12
Honda CR-V 2.0 i-VTEC Hybrid Comfort 13
Honda CR-V 2.0 i-VTEC Hybrid Comfort 14
image
Honda CR-V 2.0 i-VTEC Hybrid Comfort 15
Honda CR-V 2.0 i-VTEC Hybrid Comfort 16
Honda CR-V 2.0 i-VTEC Hybrid Comfort 17

Vozačko okruženje je poznato iz ostalih Honda modela, a kombinacija je digitalnog i analognog prikaza instrumenata s upravljačem na kojem se nalaze tipke za multimediju i tempomat, a nije nam se svidjelo što u osnovnom Comfort paketu opreme ne dolazi presvučen kožom, iako je dobro pogođene debljine i dobro leži u ruci.

Središnjom konzolom dominira 5-inčni ekran, a njime se upravlja pomoću tipki i kotačića koji se nalaze oko njega. Grafika je pomalo zastarjela i prikazuje samo određenu količinu podataka istovremeno, a treba naglasiti da već sljedeći paket opreme Elegance NAVI donosi 7-inčni zaslon osjetljiv na dodir i navigaciju, što će dobro doći svima koji mnogo putuju.

Podno njega smještene su komande automatske klime kao i prekidači za grijanje prednjih sjedala, koja dolaze serijski te prekidači za vožnju. Da, klasične ručice mjenjača nema, već se odabir brzina radi putem P, R, N i D tipki, a okolo su smještene tipke za ručnu kočnicu i odabir načina vožnje – Sport, Eco ili EV.

Podnim dijelom središnje konzole dominiraju pretinci, i to otvoreni s 12V utičnicom, potom dva držača čaša te ogroman naslon za ruke ispod kojeg je smješten veliki pretinac s plastičnim pregradama, pa ga možete prilagođavati, a unutra su smješteni i USB, AUX i 12V priključci, a sadrži i tunel za ventilaciju koja je provedena za stražnja sjedala.

Također treba naglasiti kako su vrata Honde CR-V spuštene ispod praga, pa automatski štite prag i ne prljaju vašu odjeću prilikom ulaska i izlaska, a posebno treba istaknuti i stražnja vrata koja se otvaraju pod gotovo 90 stupnjeva, što omogućuje iznimno lak ulazak i izlazak, a ovo će posebice cijeniti roditelji s malom djecom jer je stavljanje i vađenje sjedalica i ležaljki kroz ovakav otvor iznimno jednostavan.

Motor i vožnja

Testna Honda CR-V dolazi s hibridnim pogonom kojeg čine dvolitreni benzinac (Atkinson) i dva elektromotora te Li-Ion baterija. Tu je i-MMD (intelligent Multi Mode drive) koji sam odabire koja kombinacija motora će trenutno biti u pogonu, odnosno kombinira rad benzinskog i elektromotora.

Već smo spomenuli kako pored tipki mjenjača postoje i tri tipke za načine vožnje. Tu je Sport za najbolje performanse, Eco za najekonomičniju vožnju te EV čijim se odabirom vozite isključivo na struju.

Spomenuti i-MMD radi tako da odabire najbolji način rada u odnosu na pritisak papučice gasa, odnosno kočnice. U praksi to znači paljenje i gašenje benzinskog, odnosno elektromotora. Sve to ide iznimno glatko te se uopće ne osjete te radnje.

Baterija je kapaciteta svega 1 kWh pa je njeno punjene brzo, a pražnjenje još brže. Punjenje se vrši putem benzinskog motora ili regenerativnim kočenjem, a za to služe i polugice iza volana s oznakama + i -, pa je moguće odabrati snažnije ili slabije usporavanje prilikom otpuštanja papučice gasa.

Ako uzmemo u obzir kako je riječ o preko 1,5 tonu teškom SUV vozilu s ukupno 184 KS, onda možemo reći kako je potrošnja prilično mala. Prosjek nakon tjedan dana je bio 6,2 litre. Naravno, u gradu prilikom jutarnjih gužvi potrošnja će se popeti blizu 7 litara, no na otvorenoj cesti s nježnijom nogom na gasu ona može pasti i ispod 5 litara. U konačnici to je 1,4 litra benzina manje na 100 km nego što smo ostvarili prilikom testiranja benzinske izvedbe Honde CR-V.

Tu je i mjenjač koji prilično glatko prebacuje, a uz dobru zvučnu izolaciju možemo zaključiti kako je vožnja ovim modelom iznimno ugodna. Spomenimo i kako neravnine odlično upija, a jedino se nešto veća naginjanja pri (pre)brzim prolascima kroz zavoj.

Zaključak i cijene

Hibridna Honda CR-V Comfort kakva je na testu prva je u cjeniku i cijena joj do registracije iznosi 260.690 kuna. Za nezahtjevne vozače je i dobar izbor jer ćete dobiti gotovo svu sigurnosnu opremu, ali i grijana sjedala i 18-inčne aluminijske naplatke te LED svjetla.

No želite li kožni volan, navigaciju i dodirni zaslon trebate izdvojiti 289.990 kuna za paket Elegance NAVI, a u tu je cijenu uračunata i dvozonska klima, prednji i stražnji parking senzori, kamera za vožnju unatrag i još dosta opreme. Ako pak imate potrebu za pogonom na sve kotače, najpovoljnija Honda CR-V Hybrid 4WD može biti vaša za 304.990 kuna i dolazi s Elegance NAVI paketom opreme.

Najskuplja izvedba je CR-V Executive za koju treba izdvojiti 353.990 kuna, a tu je uključena oprema: kožna sjedala, panoramski stakleni krom s mogućnošću otvaranja, grijani volan i stražnja sjedala, head-up zaslon, otvaranje prtljažnika pomicanjem noge, dodatni USB priključci straga, i ostalo.

Razlika u cijeni u odnosu na osnovnog benzinca je 30.000 kuna, a osim hibridnog pogona u cijenu je uračunat i automatski mjenjač. Razlika u cijeni nije mala, ali odabirom drugih kombinacija ona se smanjuje na smiješan iznos. Tako usporediva Honda CR-V Hybrid 4WD Elegance NAVI je samo 5.200 kuna skuplja od Honde CR-V 4WD 1.5 Turbo Elegance NAVI s automatskim mjenjačem! A tada definitivno preporučujemo izbor hibridnog pogona radi puno tiše vožnje, a na koncu i manje potrošnje.