TEST Lexus RZ450e Direct4

Zaboravili bismo stanje određenih hrvatskih prometnica kad bismo se mogli stalno voziti u prvom Lexusu na električni pogon – RZ450e, koji dolazi s pogonom na sva četiri kotača naziva Direct4. Nažalost, kod nas je bio samo na testnoj vožnji u trajanju od sedam dana, no uživali smo u svakoj sekundi. Za to se pobrinula sad već poznata kombinacija najnovijih tehnologija, elegantnog dizajna unutrašnjosti koji bismo opisali profinjeno minimalističkim i atraktivnih vanjskih obrisa auta – kombinacija koja nam je ostavila vrlo pozitivan ukupni dojam.

Naš testni RZ450e došao je u dvobojnoj izvedbi koja uživo izgleda još atraktivnije. Zahvaljujući njoj i prepoznatljivim crtama Lexusa, plijenili smo poglede na cestama gdjegod stigli. Jednom prilikom smo primijetili da je netko fotografirao automobil po stizanju na naše odredište.

2.jpg

Prvi Lexus na električni pogon baziran je na istoj platformi kao i Toyota BZ4X, koju smo već testirali, a oba modela služe kao svojevrsna najava onog što tek dolazi – Beyond Zero kampanja elektrifikacije vozila, koja u razdoblju od 2026. do 2030. godine najavljuje ogromne pomake po pitanju baterije i pogona u odnosu na trenutno stanje na tržištu.

3.jpg

No kako ne bi sve ostalo na priči o elektrifikaciji Lexusa, pogledajmo detaljnije što sve nudi Lexus RZ450e s Direct4 pogonom na sva četiri kotača.

4.jpg

Dizajn i praktičnost

Čim pogledate RZ450e, prvo što ćete uočiti jest dvobojna karoserija koja u slučaju našeg testnog modela dolazi u kombinaciji boje bakra i crne. Rezultat je izrazito atraktivan luksuzni SUV koji će plijeniti poglede gdjegod se uputili.

5.jpg

U dvobojnoj izvedbi možete izabrati još i sivo-crnu kombinaciju, dok su vam na izbor dostupne također i „mono“ boje, s kojima ipak auto gubi određenu dozu posebnosti koju ima s jednom od kombinacija dvaju boja.

6.jpg

Po prednjoj maski možete odmah zaključiti da se radi o Lexusu zahvaljujući njihovu prepoznatljivu potpisu, uz iznimku izostanka rešetke jer kod električnog modela nema potrebe za tolikim hlađenjem pogona. Na RZ450e se, stoga, otvor nalazi samo pri dnu kako bi omogućio protok zraka za klimatizaciju i kontrolu temperature baterije.

7.jpg

Oštri, ali istovremeno uglađeni bridovi na prednjem dijelu daju nagovještaj da se radi o autu koji nije stvoren isključivo za laganu gradsku vožnju, već može ponuditi i sportske, dinamične performanse.

Kad pogledamo siluetu RZ450e iz profila, takve crte se nastavljaju duž cijelog auta, s obzirom da RZ450e izgleda nešto agresivnije i s većim naglaskom na aerodinamiku u odnosu na standardno poimanje SUV kategorije.

8.jpg

S bočne strane također vidimo da se crna boja nastavlja na krov, ali i na blatobranima te pri dnu bočnih stranica auta. Osim što mu to daje atraktivnu uigranost boje bakra i crne za izrazito dinamični dizajn auta, pomaže i pri zaštiti, tj. smanjenju vidljivosti, od udaraca kamenčića i drugih manjih oštećenja.

Bočni dizajn upotpunjuju i 20-inčni kotači atraktivnog dizajna. S boka se također mogu vidjeti standardno zatamnjeni stražnji prozori, koji će omogućiti privatnost, ali i ugodnu vožnju suputnika u svim vremenskim uvjetima.

9.jpg

Na stražnjoj strani auta svakako se ističu svjetla, čija se linija nalazi duž cijelog stražnjeg kraja RZ450e, ali i tzv. shark fin na krovu automobila, odnosno peraja koja dodatno doprinosi naglasku na sportske performanse.

Peraja se našla između dvaju završetaka, koji su nesvakidašnji, ali atraktivni dodatak ukupnom dojmu RZ450e. Radi se o nešto drugačijem pristupu završetka krova u odnosu na ono što smo navikli, no sviđa nam se njegov minimalizam koji savršeno odgovara cjelokupnom dojmu koji ovaj auto ostavlja na svakoga tko ga pogleda.

10.jpg

Za sam kraj, oštre linije koje pronalazimo na prednjem dijelu auta prisutne su i na stražnjem. Zajedno s ranije navedenom LED trakom, čiji se svjetlosni potpis proteže duž cijelog stražnjeg dijela auta, te oštre linije zaokružuju dizajn RZ450e i ukazuju na njegove performanse.

11.jpg

Unutrašnjost

Isto obraćanje pozornosti na detalje kakvo se moglo primijetiti na vanjskom dizajnu auta pronalazimo i u njegovoj unutrašnjosti. Od na opip ugodne kože do brušenih elemenata i alkantare, u cijelom interijeru je već na prvi pogled očita kvaliteta izrade.

12.jpg

Centralna konzola i središnji most dominiraju unutrašnjosti, ali istovremeno nisu prevelike dimenzijama. Sve je dizajnirano u duhu elegantnog minimalizma kojeg spominjemo od početka, a u svrhu što ugodnijeg iskustva u vožnji.

13.jpg

Naslon za ruke je udoban, ali nije impozantan, na srednjem mostu pronalazimo samo neophodne elemente kao što su kotačić za mijenjanje brzina, gumbi za auto-hold i parking kočnicu. Tu su još i prostor za odlaganje čaša te za odlaganje mobitela, gdje se pametni telefoni također mogu bežično puniti.

Centralnom konzolom dominira ogromni 14 inčni zaslon na dodir, na kojem se nalazi i dio tipki za kontrolu klimatizacije, dok se preostale tipke, kao i kotačići, za klimatizaciju nalaze ispod zaslona. U istom dijelu pronalazimo i nama posebno drag kotačić za pojačavanje, odnosno stišavanje glazbe.

14.jpg

Dodatno, ispod tih tipki se nalaze i tri USB-C utora. Pomoću jednog se spajate na multimediju, dok druga dva služe isključivo za punjenje uređaja.

15.jpg

Prednja sjedala su perforirana te osim grijanja, nude i hlađenje. Šavovi koje pronalazimo na sjedalima, ali i drugim dijelovima interijera, kvalitetno su izrađeni i doprinose vizualnom identitetu unutrašnjosti RZ450e. O njihovoj udobnosti se ne možemo dovoljno i adekvatno izraziti, ali sati vožnje su prolazili, a mi ih nismo osjetili ni najmanje.

16.jpg

Kod vozačevog sjedala također možete memorirati različite pozicije ako dijelite automobil s nekim, ili ako si tako želite olakšati ulaz i izlaz iz RZ450e.

Na volanu atraktivnog dizajna nalazimo sve što je potrebno – tipke za kontrolu vozačeve konzole, kontrolu glazbe i asistencija pri vožnji, te ručice pomoću kojih pojačavamo ili smanjujemo intenzitet kočenja pomoću kojeg regeneriramo električnu energiju. Kao i obično, nama je najdraži stupanj kočenja bio onaj najsnažniji. Također treba spomenuti da se volan isto može grijati, što nam se izrazito svidjelo u jutarnjim satima kad su ruke hladne.

17.jpg

Uz jednostavnu vozačevu konzolu, gdje nalazimo sve bitno za vožnju, još veći probir ključnih informacija pronalazimo na velikom 10-inčnom head-up zaslonu, koji će osigurati to da je vozačeva pozornost isključivo tamo gdje bi trebala biti – na cesti.

Stražnja klupa u kabini nastavlja iste principe koje pronalazimo i u prednjem dijelu interijera. Sjedala su jednako udobna, a ono što svakako treba pohvaliti je jako puno prostora za noge tako da praktički nitko ne bi trebao imati problema sa sjedenjem straga.

18.jpg

Minimalistički dizajn auta prate čak i ručice za otvaranje vrata iznutra, pa kod njih pronalazimo nesvakidašnji dizajn, a kod vrata – prednjih i stražnjih – ističu se gotovo pa isključivo još samo tipke za upravljanje prozorima.

Za sam kraj, prostranu unutrašnjost zaokružuje i prostrani prtljažnik volumena 586 litara s kojim se nećete brinuti za prostor. U njemu smo kod testnog modela standardno pronašli i priključak za kućno punjenje električne energije, dok se otvor za punjenje nalazi kod prednjeg lijevog kotača. Sa sklopljenim stražnjim sjedalima, obujam prtljažnika raste na nešto više od 1.500 litara.

19.jpg

Infotainment

Na 14-inčnim zaslonima smo nekad igrali igre, a danas upravljamo automobilom. Ovaj izrazito velik infotainment sustav donosi sve što vam treba u vožnji – prijenos kamera za asistenciju pri parkiranju, upravljanje voznim značajkama RZ450e, kontrolu glazbe, navigaciju i obavljanje poziva.

20.jpg

Apple CarPlay i Android Auto prisutni su u ovom modelu. Putem Apple CarPlay aplikacije možete se spojiti žičano i bežično, dok je kod Android Auto aplikacije moguće jedino spajanje putem žice.

21.jpg

Osim bočnih kamera koje se nalaze sa svih strana automobila, na zaslonu možete odabrati i pogled iz ptičje perspektive koja će vaš RZ450e staviti u centar ekrana za što lakše manevriranje iz situacije u kojoj ste se pronašli.

22.jpg

Infotainment sustav je poprilično jednostavan za korištenje i nismo imali nikakvih muka s njime. Bez poteškoća smo se spojili na Bluetooth, putem čega smo puštali glazbu u kojoj smo uživali zahvaljujući audio sustavu s 13 zvučnika kojeg potpisuje Mark Levinson. Izrađen je po mjeri za RZ450e, tako da je svaki takt bio gušt za čuti.

24.jpg

Nismo imali problema ni s obavljanjem poziva – sve smo čuli jasno, a kad smo upitali drugu stranu kako nas čuju, odgovori su uvijek bili pozitivni.

25.jpg

U Infotainmentu također namještamo razne karakteristike auta u vožnji – od paljenja i gašenja raznih asistencija pri vožnji do mijenjanja načina vožnje. Tu su Normal, Sport, Eco i Range opcije, kao i posljednja Custom opcija koja nam dopušta da mi stvorimo svoj personalizirani način vožnje.

26.jpg

Isprobali smo sve, iako smo se većinom držali Normal načina vožnje. S tim da svakako treba spomenuti Range opciju jer će ona manjim preinakama u mogućnostima automobila znatno povećati njegov domet. Jedino što ćete osjetiti je svakako gašenje klime.

Motor

RZ450e izgrađen je na istoj e-TNGA platformi na kojoj su izgrađeni i Subaru Solterra te Toyota bZ4X. Ova platforma je čvrsta, a baterija je ugrađena u podvozje, ispod kabine. Na taj način se snižava težište automobila, što omogućuje bolji balans karoserije, ponašanje u vožnji i odziv.

Koristi Lexusov sustav e-Axle. Radi se o sustavu elektroničkih osovina, koji je prvi put predstavljen na modelu Lexus UX 300e, a nalazi se između pogonjenih kotača. S obzirom da se taj element na RZ450e koristi i sprijeda i straga, e-Axle radi u kombinaciji sa sustavom kontrole pogona na sva četiri kotača Direct4.

27.jpg

Prednji motor razvija 150 kW (204 konjske snage) i 266 Nm okretnog momenta, dok stražnji razvija 80 kW (109 konjskih snaga) i 169 Nm. Stoga, ukupna snaga auta motora iznosi 230 kW (313 konjskih snaga).

Nazivno ubrzanje od 0 do 100 km/h ovog modela iznosi 5,3 sekunde, a krajnja brzina ograničena je na 160 km/h.

28.jpg

Litij ionska baterija koja ima ukupan kapacitet od 71,4 kWh bazirana je na 400 V platformi, no korisnicima je dostupno nešto manje od te brojke na korištenje. Kako bi se izbjeglo prekomjerno pražnjenje, vozaču je na raspolaganju 64 kWh. U sukladnosti s Toyotinom kvalitetom, cilj im je da baterije u RZ liniji zadrže barem 90 % početnog kapaciteta nakon 10 godina korištenja.

29.jpg

Kako biste ju što duže očuvali, preporučamo da ju držite između 20 i 85 posto napunjenosti u većini situacija. Upravo u ovim toplim proljetnim danima ćete vjerojatno moći doseći najviše prijeđenih kilometara na jednom punjenju, što bi u teoriji trebalo preći 400 km (WLTP je 435 km). No nama je realniji doseg bio oko 300 kilometara.

Doseg se uvelike razlikuje o odabranom načinu vožnje – opcija Range će limitirati performanse i isključiti klimu za stvarne pomake u dosegu jednog punjenja. On ovisi i o vrsti ceste po kojoj se vozite i o tome koliko često imate priliku rekuperirati električnu energiju kočenjem.

Zaključak i cijene

RZ450e prvi je potpuno električni model tvrtke Lexus. Kako izvana, tako i iznutra, RZ450e prati karakteristike koje općenito vežemo za Lexus. Tako se može pohvaliti iznimno ugodnom vožnjom i vrlo dobrim performansama za dinamičnu vožnju kakvu inače pripisujemo autima koji veći naglasak stavljaju na sportski aspekt auta. Tu prvenstveno mislimo na ubrzanje od 0 do 100 km/h za nešto više od pet sekundi.

30.jpg

Ubrzanje je također i vrlo uglađeno i linearno, što je odlika električnog automobila. Ipak, naglasili bismo da ovo nije sportski automobil, unatoč performansama koje nudi, a to najviše možemo pripisati dimenzijama i segmentu u kojem je ovaj automobil pozicioniran.

31.jpg

Infotainment sustav nudi niz postavki za personalizaciju i vožnje i konzumiranja multimedije. Tu prvenstveno mislimo na mogućnosti reproduciranja glazbe, kao i na Apple CarPlay i Android Auto aplikacije koje su podržane u ovom sustavu.

Kad je u pitanju cijena, ona ovisi o paketu opreme za koji se odlučite. Cijena početnog modela Lexusa RZ450e iznosi 72.105 eura, dok za isti paket opreme kakav smo mi imali na testu treba izdvojiti 77.988 eura.

Podijeli